ge force fx 5500 overclok yardım

kolki
23-04-2007, 11:27   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

ekran kartımı overclock yapmak istiyorum yardımlarınızı bekliyorum ...

Kapalı Hesap (53751)
23-04-2007, 11:43   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
3,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

bendede aynı model var daha önce yazılımsal overclock yapayım dedim sonuç tabiki de başaramadım(kendi kabiliyetsizliğimden) donanımsal da ise bence bu üründen fazla birşey bekleme

Borga-x
23-04-2007, 11:56   |  #3  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Coolbits diye bir dosya var bu registry dosyasına ekliyorsun ve nvidia ekran arabırımıne yenı bır sekme eklıyor ve oradan overclock yapabılıyorsun. Tabı bu senın ekran kartında çalışırmı bılmem. Denemen lazım, zaten yenı açılan pencerede ekran kartını test edıp o şekilde overclock edebılıyorsun. Ama dikkatli ol soğutman ıyı değilse ekran kartına elveda diyebilirsin. :D

ufuks
23-04-2007, 11:58   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Fx 5500 ile yapcagın o.c sana performans kazandırmaz.Denemeye degmez.Ancak ben denemek ıstıyorum dersen Riğva Tuner adlı program işini gorur.Ama kartı iyi sogutman gerek.

egemengiga
23-04-2007, 12:15   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

OC den performans alabilmen icin islemcin oyunlar icin yeterli ve en az 1gb RAM in olmali. ve performans farkini sadece fx5500 un ciktigi donemdeki oyunlarda ve 3d uygulamalarda anlayabilirsin. yeni oyunlarda ve test platformanlarinda fark cok cok az olur. deneyim kazanmak icin ufuks un onerdigi riva tuner i asagidan indirebilirsin:

benersince
23-04-2007, 12:32   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,283 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

eger o/c ilk defa yapıyorsan dikkat etmelisin ...geregin den fazla akım çekeceginden ısınma fazla olacaktır sogutmalarına güveniyorsan yap ....

kolki
23-04-2007, 16:48   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

bu programların kullanımı hakkında bilgi varmı biryerlerde riğva tuner ve coolbits iki program önerilmiş hangisinin kullanımı ilkdefa bu işi yapacak birine uygunsa onu yapayım
mesela moto gp3 oynarken ekran bayrak gibi dalgalanıyor
bu tür şeyler minimale inmezmi oc ile

Son Düzenleme: kolki ~ 23 Nisan 2007 16:51
kolki
23-04-2007, 17:39   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

Egemengiga'nın verdiği linkden indirdim programı programmı beni yönlendiriyor yoksa değişik seçenekler mi var ince ayarlar varmı böyle soruyorum hiç kullanmadım birde elimde yedek ekran kartı yok o yüzden

Borga-x
23-04-2007, 17:51   |  #9  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

COOLBİTS
Yeni bir ekran kartı alırken veya sistem alırken, bilgisayarcımızdan ekran kartımızın Geforce2MX olmasını söylüyoruz. Niye mi? Çok güzel bir fiyata, gerçekten çok güzel bir performans alıyoruz.

Geforce2 MX grafik işlemcili ekran kartlarında overclock son zamanlarda okuyucularımızın sorduğu en gündemdeki sorulardan. Sebebi ise, Geforce2 MX grafik işlemcisinin çok az ısınması ve bundan yararlanarak daha fazla performans alma isteği. Dikkat ederseniz, piyasadaki bazı Geforce2 MX grafik kartlarında - kaliteli olanlar diye özelleştirelim - çekirdek üzerinde fan olduğunu görürsünüz. Tabii fan koymak yeterli de değil. Kullanılan bellek modüllerinin kaltiesi ve erişim süresi, overclock için önemli olan diğer kıstaslar. Kalite bir markanın ekran kartını aldığınızda zaten bellek modüllerinin kaliteli olduğunu ve erişim sürelerinin overclock için gayet yeterli olacağını görüyoruz. Teker teker bu konulara değinelim.

Geforce 2 MX grafik işlemcisini taşıyan ekran kartlarının büyük bir çoğunluğu, çekirdek üzerinde sadece heatsink yani ısı emici taşıyor. Bunun sebebi Geforce2 MX grafik işlemcisinin gayet az ısınması. Fakat bazı markalar, Leadtek gibi, genelde yaramaz kullanıcı kesimine hitap ettiğinden, Geforce2MX grafik işlemcili kartlar üzerine fan koymayı ihmal etmemiş. Bazı markalar ise farklı modeller çıkartarak, bir tanesine fan koyup ve ve performansını biraz daha arttırıp satıyor. Her neyse, hemen aklımıza şöyle bir soru geliyor: " Geforce2 MX grafik çekirdeğini overclock edeceğiz, peki heatsink işimizi görür mü?"

Aslında yeterli diyebiliriz. Geforce2 MX tabanlı kartlarda performansı etkileyen grafik çekirdeği değil de belleklerdir. Çünkü, Geforce2 MX grafik işlemcili kartlarda kullanılan 128 bitlik SDRAM'ler, yüksek çözünürlükte ve 32 bit renk derinliğinde bir darboğaza neden oluyor ve performansı frenliyor. Normalde 166 MHz'de çalışan 128 bit'lik SDRAM'ler, 2.7 GB'lık bir veri geçişine olanak tanıyor ve miktar yüksek çözünürlük ve 32 bit renk derinliğinde yetersiz kalıyor. Demek istediğimiz, Geforce2 MX grafik işlemcisinin üzerinde sadece heatsink olması yeterli. Performansı arttırmak için daha çok bellek hızına abanacağız.

Bellek hızını arttırmak bizim için daha önemli olduğundan, kullandığımız ekran kartındaki belleklerin çıkabileceği maksimum frekansı bilmek ve bulabilmek lazım. Bunun için, ekran kartınızda kullanılan bekklerin erişim süresini bilmek, çıkabileceği ortalama hızı bulabilmemize yetecektir. Örneğin Leadtek Geforce2 MX'de kullanılan Hyundai marka 6 ns'lik belleklerin, teorik olarak 166 MHz'de çalışması için üretilmiştir. ama denemelerimizde, bu belleklerinm 210 MHz'e kadar sorunsuz çıkabildiğini gördük. Aynı şekilde bir çok kaliteli ekran kartı markasında kullanılan Samsung marka bellek modülleri de hemen hemen aynı potansiyele sahip. Bazı Geforce2 MX ekran kartları da 5.5 ns'lik SDRAM'ler ile geliyor ki, bu maksimum 220-230 MHz anlamına geliyor. Kullanığınız bellek modülün kalitesine ve erişim süresine göre şanslarınızı denemek mümkün.

Bellek ve çekirdek hızlarını arttırdığımız için, doğal olarak bir ısınma orunun meydana gelmesi doğal. Türkiyede bulamayacağımız ama yurt dışında çok rahat bulabileceğimiz çok güzel soğutma sistemleri var. Özellikle Geforce2 MX grafik çekirdeğini maksimum hızına çıkartıpta, grafik çekirdeğini soğtumak isteyenler için geliştirilmiş bir fan'ın resmi işte aşağıda. aslında bu fan bir çok ekran kartına uyuyor. Tabii ki bazı markaların modelleri ile uyumsuzluklar söz konusu olabilir.
Şimdi ise, bellekler ısınıyor mu diye bir soru yöneltebilirsiniz. Cevap fazla ısınmıyor şeklinde olacak. Çünkü elimizde 400 MHz'de çalışan bir Geforce2 Ultra belleği olduğu için, 200-210 MHz'de bellekler fazla ısınmayacaktır. Fakat meraklısı için yine çözümler mevcut. Örneğin, sadece bir tane bllek modülü kaplayan heatink yapraklarını bulabilmek mümkün. Elektronikçilerde bulabilceğinizi sanıyorum. Tabii, alacağınız bu heatsinkleri bellekler üzerinde nasıl tutturacaksanız onu bilemiyorum.

Gelelim overclock işlemini nasıl yapacağımıza. Genelde, alacağınız erkan kartının sürücüleri ile birlikte bir overclocking yazılımı entegre olarak geliyor. Fakat çoğu kullanıcı, yenilikleri daha yakından takip edebilmek ve daha fazla performans alabilmek için Detonator sürücülerini kullanıyoruz. Detonator sürücülerini yüklediğinizde, overclock için hiç bir bölümün olmadığı görüyoruz ve dolayısı ile 3. parti overclock yazılımlarını kullanıyoruz. Ben 3. parti overclock yazılımlarının kullanılmasını pek sevmiyorum. O zaman napacağız? Nvidia'nın, Detonator sürücüleri içine gizlediği özel bölmeyi açarak overclock işlemini buradan yapacağız. Coolbits adı verilen bu gizli bölmeyi açabilmek için www.hwtstation.com/files/nvmax.exe adresinden çekebileceğiniz NvMAX programının en son sürümü ile bu işi yapacağız. NvMAX programı, bazı yamaları, düzeltmeleri veya eklemeleri regeti'e otomatik olarak ekleyen bir program. Normalde Coolbits bölümünü, regedite bir takım anahtarlar ekleyerek de çıkartabilmek mümkün. Ama bu işi otomatik olarak yapan NvMax programı ile yapmmak en güzeli. NvMax'ı çalıştırdığınızda, sağ alt köşedeki Task Bar'a yerleşiyor. NvMAx programının simgesine sağ tuş tıklayarak System bölümünnde Enbale Coolbits seçeneğini aktif hale getirip, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekiyor.
Sisteminizi yeniden başlattıktan sonra, Masaüstüne boş biryere sağ tuş tıklayıp özellikler bölümüne gidin. Ayarlar - Gelişmiş - Geforce2MX - Additional Properties - Hardware Options yolunu izleyerek Coolbits bölümüne ulaşabileceksiniz. Bu bölümünü görüntüsü aşağıdaki gibi :

Overclock yapabilmek için ilk başta, "Allow clock frequency adjustement" seçeneğini aktif hale getirmeniz geerekiyor. Detonator sürücülerinin, ekran kartının çekirdeğinin ve belleğinin çalışma hızını anlayabilmesi için bilgisayarınız yeniden başlatması gerekiyor. Bilgisayuarıonız yeniden başladıktan sonra tekrar aynı menüye gelin. Core Clock Frequency ( Çekirdek Hızı ) ve Memory Clock Frequency ( Bellek Hızı ) bölümlerinin aktif olduğunu göreceksiniz. Buradan hızları ayarlayarak, ilk olarak Test New Settings butonuna tıklamak gerekiyor. Daha sonra Apply seçeneği ile de yeni hızları uygulamış olacaksınız.
PCLabs alıntıdır.

Son Düzenleme: Borga-x ~ 23 Nisan 2007 17:52
Borga-x
23-04-2007, 17:58   |  #10  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Riva tuner

İlk başta gördüğümüz Core-Clock yazan yer GPU’nun hızıdır. Bu hız arttırıldığında aynı işlemcideki gibi daha fazla işlem yapabilecek ancak ısıda artacaktır.
Hemen altta ise ekran kartının kullandığı RAM’ın hızıdır. Bu hız günümüz ekran kartlarının DDR3’e geçmesiyle GHz’leride geçmiştir.
“Startup Settings”’te ilk seçeneğin işaretli olasına dikkat edelim. Çünkü O/C yaptıktan sonra yaptığımız o/c’un bir sonraki Windows açılışındada ayarladığımız değerlerde kalmasını sağlar. Save butonuna basmayı unutmayın. Aksi taktirde eski hızında çalışıcaktır. Alttaki ise ayarladığınız değere alternatif bir değerde çalışması içindir.

Bu şekilde küçük artımlarla o/c’a devam edebiliriz. Ta ki artifact’siz ve stabil bir hız bulana kadar. Bulduktan sonra oyunlarda arttırdığınız hıza göre oyun akışındada artış olucaktır.

Bu yazımda nasıl o/c yapıldığını anlatmaya çalıştım. Umarım sizlere, işinize yarıyacak bilgilerdir sunmuşumdur. Herkeze o/c’lu ve stabil günler…


donanımmerkezi.com alıntıdır.


Son Düzenleme: Borga-x ~ 23 Nisan 2007 18:00
kolki
23-04-2007, 20:34   |  #11  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

güzel anlatmışşın üstad sağoleline sağlık. bir iki şey takıldı kafama bende geforce fx 5500 var max çıkabileceği bellek hızını nasıl öğrenebilirim.birde oc başardım diyelim oyundan sonra tekrar eski haline getirmem gerek bunun için ne yapalıyım.

egemengiga
23-04-2007, 20:41   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

ekran kartinin markasina gore degisir OC potansiyalin. bunu sen kendin bulacaksin. hatta ayni makra ve model kartlarda bile 5-10Mhz farklar olabiliyor. sen hizi 5 er Mhz artir ve her seferinde test et. hata verene kadar GPU ve bellek hizini arttir. hata verdiginde 10-20Mhz asagi dusersin. sonra 3Dmark 2001SE de test et. basariyla biterse sorun cikmaz. ornegin ben 6600 ekran kartimi 300/500 olan hizini 375/555 de surekli 2 yildir kullaniyorum. bazen biraz daha arttirdigim oluyor.

Son Düzenleme: egemengiga ~ 23 Nisan 2007 20:42
kolki
23-04-2007, 21:59   |  #13  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

nvmax linki çalışmıyor bilgilerinize.

kolki
24-04-2007, 09:38   |  #14  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

teşekkürler  geforce fx 5500 de yapmayı düşünüyorum oc'yi öğrenmiş olurum.max çıkarabileceğim frekans netten araştırdım bulamadım  test programı  için verebileceğin bir link varmı

egemengiga
24-04-2007, 09:45   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=320

bunu kararli calisma frekansini yakaladiktan sonra kullan. her 5 mhz de bir test etme. test ayarlarini kurcalamadan test i baslatirsan daha iyi olur.

Borga-x
24-04-2007, 09:50   |  #16  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

http://www.softpedia.com/get/Tweak/Video-Tweak/NVmax.shtml Nvmax ile link aşagıdadır.

kolki
24-04-2007, 11:34   |  #17  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007
egemengiga
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=320

bunu kararli calisma frekansini yakaladiktan sonra kullan. her 5 mhz de bir test etme. test ayarlarini kurcalamadan test i baslatirsan daha iyi olur.

üstad burayı tam anlamadım Üzgüntest'i her 5 mhz de
yapmıyım öylemi kararlı çalışma frekansını nasıl anlayabilirim .

kolki
24-04-2007, 11:35   |  #18  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007
Borga-x
http://www.softpedia.com/get/Tweak/Video-Tweak/NVmax.shtml Nvmax ile link aşagıdadır.
dostum link için teşekkür .

Borga-x
24-04-2007, 11:39   |  #19  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

riva tuner kullanırken 5 er 5 er buyut bir anda 15-20Mhx yükseltirsen ekran kartını kaybedebilirsin.Overclock olayı zor ve zahmetli bir iştir. Bu arada ekran kartının kararlı çalışmasını egemengiganın verdıgı programla test edebilirsin. Eğer ekran kartın karasız çalışır, donar veya sistemin çakılırsa anlarsın.Test programı ekran kartını test ederkende donabilir o zaman 10Mhz düşürerek test et, eğer hala donma varsa düşürmeye devam et.bu şekilde bulursun

kolki
24-04-2007, 12:27   |  #20  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

tamam daha iyi anladım sağol zahmetli bir iş olduğu kesin
kartı kaybetmek olmasa şimdiye kadar çoktan denemiştim
oc yaptım diyelim kart ısındı veya başka olumsuz bir şey oldu
oc'siz ayarlara nasıl dönebilirim

kolki
25-04-2007, 09:06   |  #21  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

riva tuner programını kurdum ve sayenizde ilk oc denememi yaptım 5'lik kademelerle 25 MHz arttırdım söylediğiniz gibi bir fark göremedim yada anlayamadım 3Dmark 2001SE programını da kurdum  kullanımıyla ilgili biraz kurcaladım ama biraz daha bilgiye ihtiyaç var .mesela programın demo bölümü açılmıyor
bu program full mu tekrar teşekkürler...

egemengiga
25-04-2007, 10:13   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

benchmark butonunu tikla yeter.

kolki
25-04-2007, 11:14   |  #23  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

tamam onu yaptım sonuçta puanlama yaptı fsp leri verdi     zaman oc yapıp benchmark butonuna tıklıyoruz farka bakıyoruz bumudur dostum.Beğendim

Son Düzenleme: kolki ~ 25 Nisan 2007 11:26
egemengiga
25-04-2007, 12:07   |  #24  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

evet budur. en fazla %35 performans artisi saglarsin. ekran kartinin uzerindeki belleklerin kalitesine ve sogutma sistemine gore daha da artabilir. ama is hatti sayisi vb. ozellikleri gunumuz kartlarindan dusuk oldugundan, 3dmark 2001SE de farki gorebilirsin. yeni test platformlarinda ya da yeni oyunlarda gozle gorulur bir artis olmaz.

kolki
25-04-2007, 12:48   |  #25  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

%35 kulağa hoş geliyor kart ısısı kaça çıkarsa tehlike arz eder
dün 30-35 C'deydi.everest programı ile ölçüm yapıyorum uygunmudur.