Geleceğin Gençleri Bakınız. Lütfen! Lütfen! Lütfen

Süleyman.
11-05-2010, 19:48   |  #26  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

NATO Güvenlik Gücü tarafından (KFOR) kontrol edildiği günlerde, Dominique isimli Fransız jandarmaya epeyce yalvardıktan sonra Kosova'ya girebilmiştim. Her yerde Türkçe ağırlıklı tabelaları görünce şaşırmıştım açıkçası. Bayraklı Camii'ne gitmem gerekiyordu ve sora sora bulmak zorundaydım, beni bekleyen kişiyle orada buluşacaktım. Arnavutluk'ta tek kelime dahi Türkçe bilinmemesine rağmen Kosova'daki durum beni şaşırtmıştı. Derken küçük bir dükkana girdim, camiyi soracaktım. Eh, en azından el işaretiyle dahi olsa tarif edebilirlerdi. "Bayraklı Camii?" dedim, yerini sorduğumu ima eden bir vücut diliyle. Kadın Arnavutça tarif etti. Dükkandan ayrılırken de, herhalde bu kadar Türkçe kelime tabelalarda olduğuna göre, "Teşekkür"ü de biliyorlardır diye düşünerek, "Teşekkür" dedim. Kadın dönüp "Te be çocuğum sülesene sen Türksün!"
 
"Adriyatik'ten Çin Seddine kadar" meselesinin sadece bir laftan ibaret olmayabileceği ilk o zaman kafama dank etmişti. Makedonya'da da hatrı sayılır ölçüde Türkçe bilirler. Bosna-Hersek'e giderseniz, Fatih'in torunu gibi karşılanma ihtimaliniz hiç de az değildir. Bildiğim kadarıyla Suriye'de de hayli Türkçe bilen var.
 
Bizim hafızamızla ilgili de ciddi sorunlarımız var maalesef.
 
Acaba kim bizim hafızamızın bir şekilde yerine gelmesini istemez? Kim Türk-Kürt, Alevi-Sünni, laik-anti laik gibi kamplara ayrılarak enerjimizi içeride çökertmek suretiyle kafamızı kaldırmamamızı, tabii nüfuz alanlarımızla ilgilenmememizi ister?
 
Bugün uğruna savaşların çıktığı dünyanın en önemli enerji koridorlarında, Türkiye'nin de bir şekilde pazarlık masasında olması kimlerin rüyalarını kabusa çevirir? Kendi içinde çatışan ve sorunlarını çözememiş bir Türkiye'nin büyük santranç tahtasında yeri yok.
 
Tabi başkaları her zaman plan yapacaktır, biz kendi işimize bakmalıyız.

dextercan
11-05-2010, 20:54   |  #27  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,624 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Konu önemli bir konu ama bu tür bir forumda tartışılmasının gereksiz olduğu bir konu.Farklı bir ortamda tartışılması gerekir.Tabi forumda konu dışı diye bir bölüm olduğundan böyle bir konunun açılması doğal.Arkadaş uzun şekilde yazmış,genel olarak haklı.Ama ingilizcenin yazılmasının bazı durumlar da zorunlu olduğu bir forumda yazıyoruz.İngilizceyi değiştirmeden Türkçeyi de değiştirmeden kullanmak gerekiyor.Her kelimenin orjinal yazlımını kullanmak lazım.
Fakat ''Tamam'' yerine ''Ok'' kullanılmasını gerektirmez.Türk internet sitesi forumunda Türkçe kelimelerin kullanılması gerekir.
Günümüzde televizyon olsun,bilgisayar oyunları olsun ve filmler,diziler...vb. günlük kullanılan dili etkilemektedir.
Konunun siyasi boyutu hakkında yazacaklarımı Süleyman Abi net bir şekilde açıklamış.Yazdıklarının altına imzamı atarım.
Fakat  ''firaristt'' forum üyesinin yaptığı yorum gerçekten vahim.Türk-Kürt kardeşliğini inkar ederek ve bu ayrımı kabul edecek şekilde bir düşmanlık besleyerek bazı dış güçlerin ekmeklerine yağ sürüyor.Yakışıksız bir yorum silmesi kendisine yakışan olacaktır.Kürt olan insanları genelleyerek hepsini aynı kefeye koymak yanlış olur.Türk-Kürt ayrımından yararlanmak isteyenler bu duruma neden oluyorlar.
Dil konusuna tekrar gelecek olursak;bu ülkenin ne şartlarda kurulduğunu hepimiz biliyoruz.Bu mirasa sahip çıkmak gerektiğini de biliyoruz.Fiziksel bir savaş kalmadı artık ülkemizde diğer ülkelerle.Ama artık ''Dil Savaş'' ı başladı.Bu savaşı kazanması ve dilimizi savunması gereken askerlerimiz ise Türk Gençliği'dir.Yani bizler.
Arkadaşlar ayrıntılara girerek tartışmışlar konuyu genel olarak kendi ufak bilgilerim dahilinde değerlendirdim.

kyotoprotokolü
11-05-2010, 22:18   |  #28  
kyotoprotokolü avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,327 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Süleyman abi satranç tahtasında yeri yok demişsin. Ama bence Türkiye böyle bir durumda maalesef satran tahtasının ta kendisi oluyor. Türkiye üzerinden oynanıyor oyunlar. Benim Görüşüm bu bilmem katılır mısınız?

Önemli;Konuyu Türkiye'nin kültürü gençleri ve dili olarak açtık. Lütfen Irk ayrımcılığına girmeyelim.
Zaten diğer ülkelerin istediği bu. Bizi kardeşleri ayırmak. Kışkırtmaya çalışıyorlar. Ama ganyana gelmeyelim. Kulak asmayalım böyle şeylere.

secman
12-05-2010, 00:05   |  #29  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
247 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

kyotoprotokolü ; dil gelişen bir varlıktır varlık diyorum çünkü kullanan insan, dilde kirlilik dediğiniz kısa mesajlaşma sonucu ortaya çıkan pratik yöntem(evt grcqtn) bu cep telefonu mesajlaşması sonucu çıktı q , w,s harfi şive dili olarak konuşmalarda yazlıyor dilin yozlaştığı falan yok geliştiği var daha eskilere gidersek arapça farsça pek tabiki türkçeye farklı şekillerde girdi, dili yozlaştıran en basit örnek "faks" kelimesini alıpta "belge geçer" derseniz o dil yozlaşır asıl yazılışı fax bizdeki faks yani durum ortada dil gelişiyor

Son Düzenleme: secman ~ 12 Mayıs 2010 00:07
By_Kert
12-05-2010, 09:35   |  #30  
By_Kert avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
728 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

Varolan değerleri kaybedince anlaşılıyor ancak elimizden geldiğince küçüklerimize daha özenli olmaları geçmişimizi geleceğimizi anlatıyoruz, Bu değerleri bize bırakanların Mekanları Cennet olsun Dil,Din,Bayrak,Kültürsel Zenginlikler vs vs Bunların hepsi dönem dönem kuşaklara emanet edilir. Eden kişilerinde daha özenli ve titiz olmaları gerekir ŞİMDİLERDE ÇIKAN DİZİLERDE BİLE ATASÖZLERİ DEYİMLER KONUŞMA DİLİ ÇOK ÇOK KİRLETİLMEKTE VE İNSANLAR BUNLARI ZEVKLE DİNLEMEKTE GÜNLÜK HAYATLARINDA KULLANMAYA BAŞLAMAKTALAR İŞTE BUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ BAŞLANGIÇTA DAHA İŞİN O KISIMLARI VAR biz ne kadar örnek olsakta çocuklar bunları görüp okulda dışardaki sosyal ortamlarda kullandıkla zihinlerine yerleşecek sorumluluk Millete ait herkes üstüne düşen görevi yapabilse hiçbir şekilde kuşak çatışması vs vs sorunlara gerek kalmazdı ama herkeste bir bencillik hakim bu zihniyetle zor en ufak tartışmalarda iş hep dine, ırkçılığa dayanıyor malesf zor bu gidişle Ben Bir TÜRKİYE CUMHURİYETİ Vatandaşı olarak gereken görevimi yapmaktayım ve devamda edicem Sonum gelene Kadar... !!!

nonpasaran
12-05-2010, 20:17   |  #31  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
Alıntı: firaristt  
Biz "Türk" değilmiyiz Bizim Kendimize özgü bir dilimiz "TÜRKÇE" miz var! ama daha çete halinde olan kürtler gelmiş milyonlarca şehidimizin kanıyla sulanmış topraklarımızda bizi bölmeye çalışıyor iktidar desen ayrı mesele  "durmak yok sömürmeye devam" politikası ile  yönetlilince toplum olan oluyor sonra böyle kürtler amerikanlar gelir bizi bölmeye uğraşır... kürtçe ( tiksiniyorum ) diye bir dil varmı yav? daha adamlarn bir devleti bi resmi bişeyi varmı kürtçe yazışma var mı? yok ! diyer devletler kürtçe dilini resmi yazışma dili olarak kabul etmiş değiller ki bizim bunu kabul etme gibi bi tercihimiz yok ya basıp gidicekler bu ülkenin sınırlarından yada biz şutlarız...
Sen onu bunu şutlayacağına önce Türkçe okumayı yazmayı öğren.
Fazla Kurtlar Vadisi türü dizileri de  seyretme.

Haa bir de "Amerikan"lardan uzak dur ısırırlar falan Ağzı kulaklarına varıyor

loseface
12-05-2010, 20:42   |  #32  
loseface avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,757 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

Hala böle Kürtlere böle şunlara böle diyip şutlayacağız diyenler varmı yav :) Yav şu Kürtlerle 600 yıl aranızda birşey olmadan yaşamadınız mı ? O kadar azınlık isyanı çıktı kaç tane Kürt isyanı var aralarında ? Cidden dil ile alakalı konuşurken çok mantıklı(!) bir yorum yazmış arkadaş onun için yazdım bu yorumu.Herkese iyi akşamlar biraz düzgün bir dil için yorumları düzgün Türkçe ile yaz :)

Mustafa Can
13-05-2010, 15:34   |  #33  
Mustafa Can avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,248 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Katılıyorum isterseniz tüm msn konuşmalarımı buraya yazayım bir tane bile ok oke oqe vs kelime bulamassınız bazıları garipseyecek şimdi sen nasıl onaylama cümlesi kuruyorsun diye kullandığım kelimeler şunlar Tamam, Tmm

-MHG-
09-11-2010, 21:46   |  #34  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
641 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2010

Katılıyorum.Dilimizi ne hale getiriyorlar?

Artık,alıştık bile diyebiliriz bu sözcüklere...

Kapalı Hesap (186082)
09-11-2010, 22:07   |  #35  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
1,770 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2010

Bugün müzik dersinde de hocam şöyle demişti; 

Ben edebiyat derslerine de giriyorum.Bazı öğrencilere bakıyorum 9.sınıflardan , cok saçma şeyler yazıyorlar.Hatta bir öğrencim benden ödevi istemişti msn'de bende verdim ödevi ve bana "tenx" yazdı dedi.
Ve öğretmen diğer gün tahtaya kocaman tenx yazdığını ve öğrencilere bunun ne demek olduğunu sormuş. Herkez "Hocam o teşekkür ederim demek , ingilizcede thanks anlamında"
Öğretmenimde tüm ders bunlardan yakındı ve "Türkçeyi madem kullanmak istemiyorsunuz ingilizce kullanıyorsunuz, İngilizceyide bozmayın" dedi. Ve Haklıydı.

Ben bazen "yapıyor" yerine "yapıyo" yazabilirim. veya "değildir" yerine "deildir" diye.
Dil ve anlatım öğretmenim internet ortamında r harflerinin gitmesinden birşey olmaz demişti. Ama abartmayacak şekilde demişti. Bende o yüzden yapabiliyorum bazen. Ve ben de ortaokulda "napıosn""qiddinmi?(gittinmi?)"  diye yazardım. Ama liseye gelince bıraktım.

Bunlar en cok ortaokulda oluyor lisede de biraz. Böyle yazarak kendilerini üstünmü görüyorlar ne yapıyolar anlamam hic.

Onuralp Yılmaz
12-11-2010, 21:15   |  #36  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
922 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2010

Arkadaşların hepsi :D. Ben özen gösteriyorum özellikle bu konuda.

M.G.G
15-11-2010, 21:00   |  #37  
M.G.G avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,367 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Böyle konuşanlar adına batılılaşmak diyor.B*k mu var batıda?2, 3 keş oturmuş pc başına böyle yazıyor.Adına da moda diyor.Yiteeer yav arkadaş hakketten yiter :DD(v yerine w kullanan var dikkat ediniz).Işin şakasından ayrı tuvalet(Bazen tövlet yazarlar :D) yazısı yerine WC yazarlar.Ayrıca ben bu kürtlerinde ......töbe, töbe akşam akşam küfür ettircekler.Bütün bu olayları başlatan kürtlerdir.Keşke gerçek batılılaşsakta öcalanı elektrikli sandalyede öldürsek.O zaman kürtler komut alcak bir p*ç bulamazlar ve ermenistan çöker.Hakkımızı isteriz diyorlar.Bizde hakkımızı istiyoruz.Şu ana kadar öldürdükleri askerlerimiz için...Neyse  kürtlerin açıklarını açıklasak 30 sayfa dolar...Hepinize iyi bayramlar....

MertBJK1903
16-11-2010, 16:10   |  #38  
MertBJK1903 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,020 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2010

benim de söyleyeceklerim var facebooka bir şey yazıyolar okuyorum sonra bir 5-6 dakika tercüme etmeye çalışıyorum artık öyle bir hal aldı ki ne türkçe düzgün ne inglizce örnek:çq tqanx bunu çevirebilecek var mı?Ben bunu arkadaşıma anlattağım 2-3 kişiyle kavga ediyordum ben yabancı kelime kullanmaya karşıyım fakat gidiyorum yerine gidiyom yazılabilir çünkü normal hayattada böyle konuşuyoruz ingilizcenin yeri ayrı türkçeni yeri ayrıdır

Sefa Adak
18-11-2010, 22:49   |  #39  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,824 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Öncelikle "nonpasaran" arkadaşın her kelimesine sonuna kadar katılıyorum.. 
Ben imla kurallarına resmi yerlerde ve resmi yazılarda çok dikkat ederim.Onun dışında MSN, Facebook ve Telefonda oldukça rahat yazıyorum.İngilizce kelime fazlasıyla kullanırım.Bugüne kadar hiçbir zararını görmedim.Şu an yazdığım yazılarda bile hatalar olabilir ama sırf başlık nedeniyle böyle yazıyorum ve yazarken cidden sıkılıyorum.Kaç yıldır dil elden gitti diyolar, hiçbişeyin gittiği falan yok.. 
CHIP Online'da hiçbir şekilde insanların nasıl yazdıgına karısılmamalı.Teknoloji forumu ve bilgisayar dili Ingilizce.Ayrıca işyerlerinde bilgisayarla ilgili konuşurken kimse türkçe kelime kullanmaz.Ben böyle gördüm."Değiştir" yerine "change et" falan derlerdi.Bende böyle alıştım ve daha hoşuma gidiyo.. 

  

  

  

 
  

kyotoprotokolü
19-11-2010, 00:52   |  #40  
kyotoprotokolü avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,327 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Sorun burada sadece dil değil. Sadece dil konusuna değil diğer konuları da düşünmek lazım.
Ayrıca Arada ingilizce kullananlara sözümüz yok. Hele hele burada teknoloji forumunda yazılanlara hiç sözümüz yok.Sonuçta çoğu bilgisayar terimi ingilizce ve ingilizce kullanmak zorundayız.

Sorun Bazı kişilerin resmi yazılarında ve okullarda defterlerinde ve internette sürekli olarak
Ünlü harflerin çoğunu kullnamaması.
K yerine Q
V yerine W gibi harflerin yazılması.
Ve anlamsız bir şekilde anlamsız alakası olmayan yerlerde x gib yabancı harflerin kullanılması. Aynı zamanda okunulmayacak kadar kötü yazılan yazılar.

alien_fx
19-11-2010, 21:18   |  #41  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,671 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Hocam bu konudan bende rahatsızım. Gördüğüm yerde "k" yerine "q" kullanan ve bunun gibi saçmalıklar yapanları uyarmaktan öte aşağılıyorum. yanlış olsa da resmen kriz geçiriyorum sinirden.

Kapalı Hesap (101323)
19-11-2010, 22:43   |  #42  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
3,337 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

aileden  biride yanımda  kullanmıştı  böyle  çok güzel yazacağına   çok gssl  nedir bu ya   bende kriz geçiriyorum valla sonra bana sen kullanma diyorlar  neymiş  internet diliymiş telefon diliymiş  ne anlıyorlar böyle dili kirletmekle  bazen yanlışlıkla benimde kullandığım oluyor    arkadaşlarımın hepsi kullandığı için  insan alışıyor alışmakta istemiyorum  bu lanet  internet diline türkçe resmen turkche  olmaktanda çıktı  turkjee   turkgee  oldu malesef   

censez41
19-11-2010, 22:51   |  #43  
censez41 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,705 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

dil yaşayan bir varlıktır ve zaman içinde gelişir ve evrim geçirir
hay yaşamaz olaydı da dünyada tek bir dil olaydı diyebilirsin bu da senin düşüncen saygı duyarım :))

Son Düzenleme: censez41 ~ 19 Kasım 2010 22:52