Gökadalararası Parçacık Fıskiyesi

physfg
01-01-2009, 01:58   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,686 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Yeni Keşfedilen Gökadalararası Parçacık Fıskiyesi, En Uzunu!

Yeni keşfedilen bir gökadalararası parçacık fıskiyesi (jet), yaklaşık 1,5 milyon ışıkyılını bulan uzunluğuyla, bu konuda şimdilik rekoru kapmış durumda. Keşfi yapan Pune Üniversitesi (Hindistan) ekibine göre, fıskiyenin özelliklerinin aydınlatılması, içeriğindeki parçacıkların nasıl bir arada kalabildikleriniı açıklamaya yarayabilir.

Bu tür fıskiyelerin, yeni oluşmaya başlamış yıldızlar dahil, birçok farklı cisimden fışkırdıkları biliniyor. En güçlülerinin kaynağıysa, etkin gökada merkezleri. Bu bölgelerde, gazın dev bir karadeliğe doğru ‘düşmesi’, ısı, yüksek enerjili parçacıklar ve manyetik alanların bir karışımını oluşturuyor. Bazı durumlarda bu karışım, içinde yüksek enerjili parçacıklar barındıran ince sütunlar halinde gökadayı delip geçerek, uzaya açılabiliyor.

Yeni keşfedilen demetin kaynağı, bizden 600 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alan ve “CGCG 049-033” adı verilen bir eliptik gökada. Uzunluğu, önceki rekor sahibinin uzunluğunun iki katı kadar. Araştırmacılar, fıskiyenin bu gökadadan değil de Samanyolu’ndan kaynaklanmış olması durumunda, Andromeda gökadasıyla aramızdaki uzaklığın yaklaşık yarısını katetmiş olacağını söylüyorlar.

kaynak:tübitak

uGuR.uK
01-01-2009, 13:17   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

uzay her zaman ilgilimi çekmiştir, çok güzel bir yazı, sağol physfgGöz kırpma