Google artık bir devlet kadar güçlü!

CapanQGLU
08-04-2009, 20:07   |  #1  
CapanQGLU avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,511 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Google, son zamanlarda peş peşe sunduğu yeni servis, ürün ve hizmetleriyle şaşırtıyor. Artık bu hıza yetişmek bile özel bir çaba gerektiriyor.

İlgiyle izlediğimiz bu gelişmeler ‘bunu da yaptılar ha!’ nidalarıyla karşılık bulurken. Bir yandan da kişinin ‘özel’ saydığı sınırları ‘çiğnediği’ için, özellikle Avrupa ülkelerinde, hakkında açılan davaların çoğalmasına sebep oluyor. Ancak Google, davaları da kaybetse yasalara da ters düşse ve hatta ‘ahlakî’ ölçüleri de zorlasa açılımlarını, yeniliklerini sürdürecek.

Önceleri bazı arama motorlarından iyi sonuçlar çıkardığı için tercih edildi, daha sonra her şeyi ‘google’ın küçük kutucuğu’nda aramaya başladık. Gmail ile ücretsiz e-posta hizmeti sunduğunda bu teklife hiç hayır demedik. Bu serviste sorunlar yaşansa da sanırım kimse kullanmaktan vazgeçmedi. Bu gelişmeler devam ederken Google kendi standartlarını da oluşturmaya başlıyordu; e-posta hesabındaki kimliği diğer servislerde de kullanmak gibi...

Google kendi standartlarını oluştururken onun dışındaki biz de bu standartlara tabi olmaktan geri durmuyor ve mahkemelerde kanıt gösterilecek bilgi kaynağı bile yapıyorduk. Daha da ilerleyip bir okyanus tabanındaki izden yola çıkarak efsaneleri bile canlandırıyor, ‘atlantisin kalıntılarına ulaşıldı’ diyebiliyorduk. Evet, Google bu kadar güvenilir bir kaynak haline gelmişti. Arama sonuçlarına göre şirket batırıp-çıkartan öyküsü de eskimiş artık yeni planlar peşine düşmüştü bile, Google.

GOOGLE YERİMİZİ BİLİYOR

‘Arama devi’ diğer bildiklerinin yanında artık yerimizi de bilecek. Yeni ‘Google Latitüde’ servisi cep telefonları ve diğer mobil cihazlar üzerinden yer tespitini mümkün kılıyor. Yani biz arkadaşımızın yerini biliyor olmanın sevincini yaşamak için o ‘hizmet’i kullanırken onlar bu gayedeki herkesin yerini bilecek.

Bu bizim ne kadar kontrol edilebileceğimizin geldiği boyut olsa da biz sadece işin teknolojik boyutundayız sanki. Ya da sanki Google bunları bizim alkışımızı almak için mi yapıyor? Rakipleri ile arasındaki bir mücadele desek dahi en büyük rakibinin yeri ve hakkındaki iddialar da ortada.

Deniyor ki, bu servisi sadece istediğiniz kişiye yerinizi gösterecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Tabii ki güzel bir özellik, peki Google kayıtları ne olacak? Ayrıca bunu diğer ürünlerinden de kullanacaklarını söylemeye gerek yok sanırım.

GOOGLE İLGİ ALANLARIMIZI DA ÖĞRENECEK

Google’dan ekmek parasını çıkaranlar bile var. Bunu –görmüşsünüzdür- ‘Google Reklamları’ denilen reklamcılık uygulamalarıyla yapıyorlar.

AdSense, Google’ın içeriğe dayalı reklam yönetimi uygulaması, tahmin edebileceğiniz gibi oldukça yaygın. Eğer bir web sayfanız var ise, Google’a reklam verenlerin reklamlarını sitenizde yayınlayıp, tıklama başına, para kazanmak istemeniz mümkün. Bu paranın Google’dan geleceğini bilmek tabii ki daha da geven verici oluyor. Böylece dolandırılmak gibi bir kaygınız olmuyor. Kendi kâr politikalarını düşünerek hareket eden Google, bize de ‘reklama tıklat paranı al’ paylarını vererek daha değişik reklam uygulamalarına doğru yol alıyor.

AdSense reklamları sayfanın içeriğine dayalı olarak değişen reklamlardan oluşuyor ve siz bazı şeyleri kişiselleştirebiliyorsunuz. İstediğiniz sayfaları engelleme gibi özellikler ile normal içerik-reklam esasına göre çalışıyor. Buraya kadar normal, ancak Google bu reklam uygulamasında, en son çok tartışılan bir değişiklik yaptı ve ‘ilgi alanına dayalı reklamcılık uygulamasına geçeceğini duyurdu’ ve beta olarak da kullanıma başlandı. AdSense üyelerine gelen e-posta şöyle:

"Sayın Kullanıcımız,

Bu mesajı size yakında başlatılacak olan ilgi alanına dayalı reklamcılıkla ilgili bilgi vermek için yazıyoruz. ...

...İlgi alanına dayalı reklamcılık, reklamverenlerin, kullanıcının daha önceki etkileşimlerine (reklamverenin web sitesini ziyaret etmek gibi) dayalı olarak reklamlar göstermesine ve ilgi alanlarına (örneğin "spor meraklıları") dayalı olarak kullanıcılara ulaşmasına olanak sağlayacaktır. İlgi alanı kategorileri oluşturmak için, kullanıcıların tüm Google içerik ağında ziyaret ettiği web sayfası türlerini belirleyeceğiz. Örneğin, kullanıcılar çok sayıda spor sayfasını ziyaret ediyorsa, söz konusu kullanıcıları "spor meraklıları" ilgi alanı kategorisine ekleyeceğiz. İlişkili hesap ayarlarınızla ilgili daha fazla bilgi edinmek için, ....

...Yayıncı siteleri ve yasalar ülkelere göre değişiklik gösterebileceğinden, maalesef gizlilik politikası için belirli bir ifade biçimi öneremiyoruz. ... "

GOOGLE ARTIK TEŞHİS KOYACAK

Yazılanlardan da anlaşıldığı gibi Google artık ‘içeriğe dayalı reklam’dan çıkıp ‘ilgi alanına dayalı reklam’ dönemini başlatmış. Bu şu anlama geliyor: Google reklamı olan siteleri dolaştığınızda (‘önceki etkileşimleriniz’) bu sitelerin kayıtları tutulup size girdiğiniz sitelere göre (mesela genel olarak spor siteleri) aynı içerikli reklamlar gösteriliyor. Bir diğer anlamı siz sayfaları dolaştıkça ağırlıklı olarak dolaştığınız sitelere göre size bir profil çıkarılıyor ya da ‘teşhis’ konuyor; ‘bu adam futbol hastası’ gibi. Ve sizi bir kategoriye alıp hep öyle değerlendiriyorlar. Yani tüm kimliklerinize ek olarak bir de Google’ın reklam ağında bir kimliğiniz oluyor. İnternete girer girmez, ‘işte yine futbol meraklısı geldi’ der gibi size günlük reklamlarınızı sıralıyorlar. Hata sanırım zamanla ilgileriniz değişir ise tutup size ‘sen böyle değildin sana ne oldu’ gibi sorular da belki sorabilirler. Bu son söylediğimiz şaka ama Google’nin gidişatı buraya doğru görünüyor.

Google’ın yeni reklam anlayışı, reklamcılık açısından ve internet kullanıcılarının ilgi alanlarını tespiti açısından çok önemli bir gelişme olsa da ‘kişisel gizlilik’ açısından hiç de öyle sayılmaz. Duyurulduğundan beridir tartışılan ve şu an deneme aşamasında olup Nisan ayında tam olarak kullanılacak uygulamaya bazı sivil toplum kuruluşları açık bir şekilde karşı çıkıyor. Ve incelenmesini talep ediyorlar. Kullanıcının atacağı her adımın takip edilmesinin pek hoş olmadığına dikkat çekildiği gibi bu kayıtların başka ne amaçla kullanılacağı da ayrı bir konu.

GOOGLE NEREYE?

Genel olarak baktığımızda hiç dikkatten kaçmayan bir yön var, Google servislerinde. Google hep istatistiki bilgiler topluyor ve pek bilinmeyen bilgilere yönelik çalışıyor. Şöyle de denebilir; genelde ancak kişinin kendisine sorulduğunda öğrenilebilecek bilgileri tutuyor. Mesela kullanıcının hangi sayfaları dolaştığı ya da şu anda nerede olduğu ya da hangi videoları izlediği ya da kimlerle konuştuğu gibi... Bir nevi soru sormadan anket çalışması da denebilir bunlara. Ya da öyle olacak ki artık bir bölgedeki, ya da Google’ın girebildiği her alandaki, deyim yerindeyse her bilgiye Google sayesinde ulaşılabilecek; tüm bilgiyi tek merkezde toplamak. Peki Google bunları herkesle paylaşacak mı?

Daha da genelleştirirsek insanların merak ettiği şeylere yönelik çalışan Google’ı artık ‘bir kaç zeki gencin çalışması olan başarılı bir arama motoru olarak değerlendirmek’ pek de gerçekçi değil. Aynı şekilde ‘yasalar ülkelere göre değişiklik gösterebileceğinden gizlilik politikası konusunda belirli bir ifade biçimi öneremeyen’ Google, sanki kullanıcısına ülkeler üstü bir perdeden sesleniyor gibi. Peki Google, servisleri yoluyla paylaştığı istatistiklerin dışındaki diğer verileri, en azından Avrupa ülkeleri ile paylaşmadığına göre kiminle paylaşıyor ya da paylaşıyor mu?

Şu çok net söylenebilir ki Google şu anda bazı devletlerden çok daha güçlü konumda. Google daha çok açık kaynak yazılımcılığına yakın dursa da şu anda kendisi bir kapalı olamaya doğru gidiyor. Şu durumda arama motoru alanında karşısında direnen Microsoft’un, o çok tartışılan, konumuna gelecek gibi de görünüyor, gelen gideni aratır misali. Sanırım sadece onunla da kalmayacak.

Kara Şövalye
08-04-2009, 22:40   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 53
1,960 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Zamanında Google'ı kuranlar bu kadar düşünmüşmüydü ki?

PcMaKeR
08-04-2009, 23:03   |  #3  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005
Mr.Death
Zamanında Google'ı kuranlar bu kadar düşünmüşmüydü ki?
düşünmeseler bu noktaya gelemezlerdi...

Banned
09-04-2009, 01:50   |  #4  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
232 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

bir google paranoyası anti-google'cılık almış başını gidiyor...bu dedikoduların arkasında büyük ihtimalle ms var..örneğin ttnet "herşeyimizi" biliyor hem de yabancı bi ülkeye satılmışken nedense bunu takan yok...facebookta milletin en özel resimleri videoları çok gizli videoları var ama sahibi zuckerberg olunca nedense insanlara olmadık bir güven geliveriyor...neredeyse her işimiz için kimlik fotokopisi gerekiyor ama bundan hiç kimşe şüphe duymuyor..süpermarketlerin hepsi istese bütün kredi kartlarını rahatlıkla kopyalayabilir ama orada sorun yok...her yerde marketlere bankalara çeşitli işyerlerine ait kameralar var ama korkuya mahal yok..bilgisayarınızda belki milyon tane spyware var ama sorun değil...tabii ya nasıl da unutulmuş aslında bazılarının üzerlerinde her türlü hakkının çalınmasını önleyecek firewalllar var ama bunu bir tek google aşabiliyor o yüzden sorun var...önce sizin beğenilerinizi takip ediyor sonra da milyarlarca çalışanı gece gündüz uyumadan sizin kıytırık zevklerinizi kategoriliyor...tabii bunun olduğu anda siz de egzotik bir fizik kuralı yüzünden booom diye patlıyorsunuz...bir de bazıları korkuyor şimdi çünkü google o kişilere bir süre sonra hep porno reklam vermeye başlayacak belki de en olmadık çeşitleri üstelik hem de "elalem"in içinde gösterecek...malum ülkemiz..ille paranoyak olacaksanız bari doğru düzgün olun...

tolter
09-04-2009, 13:49   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,603 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Bunları kullanın arkadaşlar ben elimden geldiği kadar google ürünlerini kullanmıyorum tekele hayır.

AdanZye.com
Girbul.com
Mecaz.com
Turkdunya.de
ahtapot.com
altanvista.com
arabul.com
arabul.tr.cx
arama.com
arama.e-kolay.net
arama.mynet.com
arama.superonline.com
arama-tr.com
arrama.com
baglan.com
baybul.com
bekliyorum.net
bigglook.com/arama.asp
bilgi.net.tr
bilgibankasi.gen.tr
bizimsayfa.de
buluyorum.com
camia.net       
find.egenet.com.tr

hemenbul.com
ibis.com.tr
indexturkiye.com
internetrehberi.com
interturkishnet.com
iyibul.net
kapasite.com
list2000.com.tr

mavinokta.com
merhabapc.virtualave.net
nerede.com

netteyim.net
promosyon.com
rehber.medyatext.com.tr
rehber.turk.net
sanalistan.com
saneg.com
sayfa.com       
sayfabul.com
sibels.com
siteara.net
sitebul.net
sumengen.org
tarabul.com
tekbul.com
tumturkiye.com
turkarama.com
turkeyseek.com
turkin.net
turkinfo.net
turkish-media.com
turkmeta.com
tr.abacho.com
usanba.com
xarama.com
webgezgini.com
turkce-arama.com
webtarama.com
web-reyting.net
yakeo.com/tr
ziyaretci.com

Süleyman.
09-04-2009, 13:56   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

1984. Goerge Orwell. Büyük Birader...

CapanQGLU
09-04-2009, 15:28   |  #7  
CapanQGLU avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,511 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Google Yakında Pc Çıkarırsa Şaşmam

Hiper£l£v£nKids
09-04-2009, 15:40   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,310 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Googlıvya

yemre_kara
09-04-2009, 18:21   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
360 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

haha güzeldei enes39. Bir biz pc çıkarmamış olurduk.Düşünsene enesovya 35 çekirdek işlemci 1 terebaytlı ram 512 gb ekran kartı. haha komedi anlayışıma hayranım.

Ahmet Ertuğrul
09-04-2009, 21:29   |  #10  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
PIRANHA_
...önce sizin beğenilerinizi takip ediyor sonra da milyarlarca çalışanı gece gündüz uyumadan sizin kıytırık zevklerinizi kategoriliyor...tabii bunun olduğu anda siz de egzotik bir fizik kuralı yüzünden booom diye patlıyorsunuz...
KahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkaha
eltahir
1984. Goerge Orwell. Büyük Birader...
Okumadım ama konusunu biliyorum. Beğendim
enes39
Googlı
Beğendim Bu bilgisayarın adı mı yoksa yakın gelecekte Google tarafından kurulacak global devletin adı mı yalnız? Kahkaha Krakozya gibi Kahkaha

Ya iyi de Google sadece arama yaparak girdiğim siteleri görür yani normal adres çubuğuna yazarak girdiğim adresleri nasıl takip edip de benim profilimi çıkartabilsin ki?

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 09 Nisan 2009 21:34
caribbeam
11-04-2009, 01:02   |  #11  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
47 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

google ne kdar faydalı gibi gözüksede ben kullanmamaya calışıyorum enden çünkü herşeyin basitine iniyoruz herşeyin ordana rıyoruz girdiğimiz sitenin uzantısını bile bilmeyenler var coğu zaman rahatlık ezbercilik insanlar kolaya kacıyor sabit site takibi yok bir şey araştırmak için hemenn goole yaz sonra gir bir siteye gir indir ama site neden kuruldu amacı nedir maksatı hitap ttiği kesim nedir hiç öenmli değil site yöneticileri saygızılık o kadar araştırma uğraşmaa boşa gidiyor faydalıı yerlede yok mu va rgooglenın ama bu kadar basite kacmamalıyız araştırma yaparken verilen emeklere  saygı göstermelii

Banned
12-04-2009, 01:48   |  #12  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
232 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
caribbeam
google ne kdar faydalı gibi gözüksede ben kullanmamaya calışıyorum enden çünkü herşeyin basitine iniyoruz herşeyin ordana rıyoruz girdiğimiz sitenin uzantısını bile bilmeyenler var coğu zaman rahatlık ezbercilik insanlar kolaya kacıyor sabit site takibi yok bir şey araştırmak için hemenn goole yaz sonra gir bir siteye gir indir ama site neden kuruldu amacı nedir maksatı hitap ttiği kesim nedir hiç öenmli değil site yöneticileri saygızılık o kadar araştırma uğraşmaa boşa gidiyor faydalıı yerlede yok mu va rgooglenın ama bu kadar basite kacmamalıyız araştırma yaparken verilen emeklere  saygı gö
aslında google senin gibiler için extra bir özellik çıkartmalı...google'da birşey yazıp arayacağımız zaman "search" butonu bir oraya bir buraya kaçmalı deli etmeli böylece bu 21. yy.da bu komik tartışmaya da bir nokta koymuş olurlar...bir her gün bilgiye daha kolay nasıl ulaşılır düşünürken bazıları hala...

Ahmet Ertuğrul
12-04-2009, 01:55   |  #13  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
PIRANHA_
aslında google senin gibiler için extra bir özellik çıkartmalı...google'da birşey yazıp arayacağımız zaman "search" butonu bir oraya bir buraya kaçmalı deli etmeli böylece bu 21. yy.da bu komik tartışmaya da bir nokta koymuş olurlar...bir her gün bilgiye daha kolay nasıl ulaşılır düşünürken bazıları hala...
SüperBeğendim

santi
24-07-2009, 20:09   |  #14  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
162 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007

ABD ile yani birleşmiş devlet, bir bayrağı eksik..

İsmail Altunbaş
25-07-2009, 18:13   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
112 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
Alıntı: caribbeam  
google ne kdar faydalı gibi gözüksede ben kullanmamaya calışıyorum enden çünkü herşeyin basitine iniyoruz herşeyin ordana rıyoruz girdiğimiz sitenin uzantısını bile bilmeyenler var coğu zaman rahatlık ezbercilik insanlar kolaya kacıyor sabit site takibi yok bir şey araştırmak için hemenn goole yaz sonra gir bir siteye gir indir ama site neden kuruldu amacı nedir maksatı hitap ttiği kesim nedir hiç öenmli değil site yöneticileri saygızılık o kadar araştırma uğraşmaa boşa gidiyor faydalıı yerlede yok mu va rgooglenın ama bu kadar basite kacmamalıyız araştırma yaparken verilen emeklere  saygı gö
Şimdi birbirinden farklı kişinin gooleyi kullanma şekli Örnek= Öğretmenin verdiği ödevin son günü hemen internete koş bul hooppp ödev tamam, Diğer arkadaş okumayı sever alır kitabı okur özetini de çıkartır. Onun ödevi de tamam ee ikisisinde evinde internet var biri google yi kolaycılık olarak kullanır biride google gibi dev aram motorunu bilgi öğrenmek, ve araştırmak için kullanır. şimdi bizi kolaycılığa iten google mi yoksa kendimiz mi aynı şeye döndü TV zararlımı yok sa yararlımıKahkaha  yani kısacası kullanan kişi de biter.

fikretgl
31-07-2009, 19:07   |  #16  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

Haber bir miktar  paranoyaya dönüştürülmüş.

Murat Ztrk
28-05-2020, 02:39   |  #17  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2020

Merhaba,

tabii üzerinden bir hayli zaman geçmiş ama yine de yazmak istedim bu yazı bana ait ancak keşke kaynak da belirtilmiş olsaydı.

link yollayamadığım için böyle veriyorum umarım bloklanmam. muratozturk.org/article/google-artik-bir-devlet-kadar-guclu

Son yazdıklarımdan bir yazı okumak isterseniz:  muratozturk.org/article/yapay-zeka

Konu, YAPAY ZEKA

Selamlarımla...