Google herkesin dilinden konuşuyor

CHIP Online
13-11-2008, 13:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Google'ın popüler RSS okuyucusu Google Reader, artık RSS'leri farklı dillere çevirebiliyor.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Goog ... konusuyor_9557.html

RSS beslemeleri, internet üzerinden takip etmek istediğiniz online yayınlara ulaşmanızı ve düzenli olarak bilgilenmenizi sağlayan en kestirme yol... RSS beslemelerini okumak için tercih edilen alternatiflerden biri de, hiç kuşkusuz Google Reader.

Googlei Reader'a eklediği bir özellik ile, artık yayıncının dilinden bağımsız olarak dilediğinizi okumanızı sağlıyor. Böylece kullanıcılar dünyada konuşulan pek çok farklı dildeki yayını kendi dillerinde okuyabilecekler.

Google tercüme hizmetiyle ortak yürütülen çalışmanın sonucu olarak sunulan hizmet şu anda 20'yi aşkın dili destekliyor. Ne yazık ki şu aşamada Türkçe bunlardan biri değil. Eğer Google bir gün Translate hizmetine Türkçe seçeneğini de eklerse, tüm RSS kaynaklarına Türkçe olarak ulaşmamız mümkün olabilecek.

CHIP Online RSS'lerine ulaşmak için tıklayın.

Google Reader'a ulaşmak için tıklayın.

Tüm konu: Google herkesin dilinden konuşuyor

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Türkçe hizmet veren Google, neden Translate hizmetine Türkçe desteği eklemiyor?

frozen
13-11-2008, 14:10   |  #2  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
776 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Cadılar bayramı logosunu bizde kullanan bir firmadan beklenecek bir hareket. Kullanmıyor, kullanmayacakta. Google.com.tr sizin neyinize yetmiyor havasından olsa gerek.


Girinde bir dil listesine göz atın. Orda alakasız, ve bir kaç milyon nüfuslu(abartıyorum belkide) ülkelerin dilleri var iken, hiç bir türk ulusuna ait dil yok. Komik değil mi :)

Sizce neden?

Oldukça alakasız portallarda bile Türkçe dili sonuna kadar desteklenirken, bu kadar çok kullanılan ve popüler bir portalda neden bu yok? Herkese internet, herkese hizmet, sınırsız hizmet arkadaşlar bu şirketin sloganı. Hiç bağdaşmıyor.

Zaten şuda ayrı bir komik nokta;
Biz o kadar meraklıyız ki bizi iten firmaları kayırmaya, bu konunun altına 5 ileti yazılsa şaşarım.

Ama google'ı savunmaya geldi mi dolar taşar,
türkçesi olmayan iphone savunmaya geldimi, sayfalarca döküman,
youtube konusu açıldımı, kıyamet kopar.

Alıştım ben artık chip. Çoğu kullanıcıda alıştı. Daha konuyu okur okumaz biliyorum bunun altına neler yazılacak. Dolayısıyla, boşuna "Konu" kalabalığı yapmayın forumda, hiç gerek yok böyle başlıklara.


edit:

Firefox'taki dil bölümlerine türkçe çıkışından ne kadar sonra eklendi? Bilen varmı?
Kürtçe dil seçeneğinin olduğunu biliyor musunuz firefox ta ? Ne zaman eklendiğini biliyor musunuz? Hangi ulusun resmi dili arkadaşlar bu? Aydınlatın beni lütfen. Yakında google da böye birşey yaparsa hiç şaşırmam.

*(sözlerim yanlış anlaşılmasın, tartışmanın boyutu değişmesin. Herhangi bir ayrım, aşağılama v.b etkenlerden yalıtılmış bir görüştür. Lütfen çarpıtılmasın)

Son Düzenleme: frozen ~ 13 Kasım 2008 14:14
TuncaBozkurt
13-11-2008, 14:30   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Diğer dilleri bilmiyorum ama İngilizce, Almanca vs.'den Türkçe'ye mantıklı çeviri yapmak çok da kolay değil. Cümle yapısı bu işi zorlaştırıyor.

frozen
13-11-2008, 14:58   |  #4  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
776 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Almanca dünyadaki en zor dillerden birisidir, cümleleri çok çeşitli yazılabiliyor. Rusçayı düşünün, arapçaya ne demeli? hepsini geç, japonca var orda yahu :) Türkçe, bir latin dilidir. Aynı ingilizce, ispanyolca, italyanca gibi.

Fattur
13-11-2008, 16:23   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Türk ulusuna fazla sevgi beslemediği içindir diye düşünüyorum ben...

frozen
13-11-2008, 21:59   |  #6  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
776 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

bakın gördünüz mü :) hiç yanılmadım. Bütün gün, benim dışımda sadece 2 kişi bu yazıya birşeyler yazabilecek durumda. bu sadece insanların fanatizmini gösterir.

PsikozY
13-11-2008, 23:30   |  #7  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
90 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007
frozen
bakın gördünüz mü :) hiç yanılmadım. Bütün gün, benim dışımda sadece 2 kişi bu yazıya birşeyler yazabilecek durumda. bu sadece insanların fanatizmini gösterir.
Diyelim ki tamamen haklısın, sadece Türklerden nefret ettikleri ve bizim kültürümüzü yozlaştımak, bizi yok etmek vs. ideallerinden dolayı Türkçe'yi oraya eklememekte ısrarcılar. Dilimizi, kültürümüzü savunmakta sonuna kadar haklısın. Ama önce bi kendi imlanı da kontrol et lütfen.

Ayrıca sana katılmadığım nokta da var. Chip'in haberlerini güncel olarak takip ediyorsun umarım, geçenlerde bir haber vardı:


Bu haberi okuduysan fotoğraf galerisini de incelemişsindir. Eğer incelemediysen bir incelemeni öneririm. Bana sorarsan mükemmel bir kampüs.
Şimdi ne alaka tabi, Google kampüsü ve Türkçe'nin kullanılmaması diyebilirsin. Şöyle söyleyeyim, o kampüste sence kaç tane Türk var çalışan? Eğer varsa, hiç sanmıyorum ama, böyle bir sistemde çalışan bir firmada ne kadar sesleri çıkabilir?

Sonuç olarak toplantılarında tartışmaya bile açıldığını sanmıyorum bu konunun. Ayrıca bildiğimiz gibi bu tarz konuların tek etkeni şirket politikası da değil, dünya politikası da çok büyük etken.

Bizim milyarlık nüfusumuz yok, sırf talep var diye bizimle ilgilensinler.
Bizim küresel çapta söz geçirebilen bir siyasi statümüz de yok.
Bizim ekonomimiz de o kadar güçlü değil, Google ve bunun benzeri şirketler kadar güçlü alternatifler üretemiyoruz.

Sen hiç kullanmıyor musun Google'ı, itiraf et kullanıyorsun.
Sevsen de sevmesen de öyle bir noktaya gelirsin ki mecbur kalırsın. Ya diş geçirecek kadar, ya daha iyisini üretecek kadar yetkin değilsen mecbursun.

Biraz sert bir yazı oldu belki ama günümüzün gerçeği bu. Tek konu da Google değil, birçok konuda böyle. Daha duyarlı olmak, daha çok tartışmak bir şey kazandırmıyor çoğu zaman.

Tek çözüm çalışmak, çok çalışmak ve daha çok çalışmak. Başka çaremiz yok.

frozen
13-11-2008, 23:56   |  #8  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
776 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Katılıyorum sana, benimki serzerişti. Yoz, banal, tekdüze.. Herzaman yaptığım gibi. Google dan tabiki faydalanıyorum, her yeri servisini tek tek inceliyorum. Bir çoğunun hayatımda aktif yeri var.

Tabiki chip i takip ediyorum ki, kullanıcıları eleştirebiliyorum. Evet galeriyi görmüştüm ama google seninde bildiğin gibi piyasaya böyle girmedi. Yavaş yavaş herşey büyür, yeterki istikrar olsun anlatabiliyormuyum?

Ama biz ne yapıyoruz, 8 genç toplanmış yeni oluşumları değerlendirip nasıl piyasaya gireriz, nasıl sallarız diye düşünürken; elemanın gelipte bana "yahu boşverin google kullanın" demesi çok acınası bir durum.

Böyle bir zihniyetle çalışsan ne fayda, umarım benim gözümden görebiliyorsundur durumu. Tabiki yinede bırakmıyoruz. Elbet yapacağız ama destek veren çok az. Böyle gittikçe zor.

ReFeRaNSs
14-11-2008, 00:04   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Destek veren olmadığı için bu gün gençler lise 2 de okulu bırakıp varsa babalarının yanında çalışıyor kimiside orada burada gezip tozuyor kimseye kötü sözüm yok ama herşey bu gün ülke büyüklerinde parayı elinde tutanlarda bitiyor oraya buraya şu kadar bağış yaptık demekel bu ülke bir yere gidemez

sen öncelikle geçnlere istihdam yarat, yarat ki 30 yıldır aynı meslekte çelışmasın.  60 yaşına kadar çalışıp emekli olucam ne olucak benden sonra gelenler işsiz güçsüz kalıcak....

Son Düzenleme: ReFeRaNSs ~ 14 Kasım 2008 00:05
PsikozY
14-11-2008, 00:26   |  #10  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
90 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007
frozen
Yavaş yavaş herşey büyür, yeterki istikrar olsun anlatabiliyormuyum?
Tabi ki :)

Ama ne yazık ki ülkemizde istikrar her zaman 2 seçim arası için geçerli.Yine ülkemizde istikrar ve uzun dönemli yatırımlar arasında neredeyse hiçbir ilişki yok. Son dönemde de geleceğe yapılmış ve tüm ülkeyi ilgilendiren yatırım göremiyorum.

Google'da Türkçe görmek istiyorsak, ya gidip kendimiz koyarız, ya da biz bir Google yaparız.

Şu an için toplumsal bilince ulaşamadığımızı da göz önünde bulundurarak, ilk seçeneği daha mantıklı bulmaktayım.

ayhanozmen
14-11-2008, 00:29   |  #11  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008
tuncab
Diğer dilleri bilmiyorum ama İngilizce, Almanca vs.'den Türkçe'ye mantıklı çeviri yapmak çok da kolay değil. Cümle yapısı bu işi zorlaştırıyor.
Alkış

evet çok haklısın ama japoncadan ingilizceye translate seçeneği varken bunu düşünmek olmaz diye düşünüyorum.elbette tam çevirilemez ama tarzanca dahi olsa anlaşılır.zira i went to school kelimesini ben gittim okula diye çevirse hiç birimiz anlayamadım bu nasıl çeviri demeyiz zannedersem.Emin değil

bi çeviri varki "kuzu çevirme" cümlesini net gezginlerinden herkesin bileceği KahkahaKahkahaKahkaha "CHICKEN TRANSLATE" olarak çevirirsede NE ÇIKARSA BAHTIMA deyip geçerim.yeterki olsun.bazı durumlarda pazar payı olarakta bakılmaz ayrıca eğer o pazardan daha çok ekmekler yenilebilecekse.eskiden sadece yabancı bayramlarında GOOGLE logosu değişirken şimdi 23 Nisanda da değişiyor.bunlar olabilecek şeyler.
okuduğunuz için teşekkürler.Geek

kalamarr
14-11-2008, 00:30   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

firefox konusunda tamamen haklısın 2 şeyi gözüme çarpıyor 1.eula 2.dil desteği

1.hakkında görüşüm:
açık kaynak ve kamu lisansına sahip değil misin? eula'ya ne diye ihtiyaç duyuyorsun?

2.hakkında görüşüm:
evet haklısın firefox sözlük eklentilerinde Türkçe yok ama garip olan Kürtçe var. Türkçe dil denetimi için zemberek eklentisini kurmak gerekiyor(windowsta durumu bilmiyorum ama Linuxte böyle denetim yapılıyor). ama burada suçlu biziz neden mi? çünkü dikkat edersen 1. görüşümde söylediğim gibi firefox herkes tarafından geliştiriliyor. adam firefox için uğraşmış Kürtçe sözlük eklentisini yapmış. bizimde yaptığımız Türkçe denetim için zemberek eklentisi bulunuyor. firefox için dahili eklenti galiba yeni yapılmış.

1.faktör:

google konusunda da haklısın ama şunu da unutma. google bu çeviri için değişik sistem kullanıyor. sözlük çevirisi halinde değilde diyelim ki 50 milyon cümle yi tarıyor ve bu cümleler içinde kullanılan kelimelerin anlamlarıyla çeviri yapıyor yani ne kadar çok kelime ve cümle toplanırsa o kadar iyi çeviri yapılıyor. Türklerde bu projede çalışsaydı veya katkıda bulunsaydı Türkçe desteği gelebilirdi.

2.faktör:

Biz hala kendimizi avutalım yok şöyle milletiz yok çok güçlüyüz yok bir Türk dünya'ya bedel. Bir sıradan Amerikalının(Türkiye diye bir ülkenin var olduğundan haberi olan) veya sıradan Avrupalıların(Türkiye diye bir ülkenin var olduğundan haberi olan) gözünden Türkiye'ye bakalım:
Türkiye bir Asya veya orta doğu ülkesi, Türkiye o civardaki diğer ülkeler gibi bir İslam ülkesi, Türkiye'de kadınlar afganistandaki gibi burka takıyorlar vb.

biz böyle eşek oldukça sırtımıza semer vuran çok olur. şu ana kadar izlediğimiz dış politika resmen ezikliktir. içte mangalda kül bırakmayan dışta ise eziklikte yarışan devlet adamlarından kurtulmadığımız için her ülke hatta bizim tanımadığımız ama diğer tüm dünyanın tanıdığı rum yönetimi bile bize rahatça kafa tutabiliyor. biz hala kendimizi avutalım. farkına varalım. ama ben microsoft'u desteklemektense Linux'ü desteklerim. diğer kapalı kutu gibi olan programları desteklemektense gnu lisanslamasına sahip uygulamaları desteklerim. eğer firefox'ta böyle olaylar varsa bu başlarda dediğim gibi Amerikalı ve Avrupalıların Türkiye'ye bakış açısı nedeniyledir.