Google'ın ogooglebar kavgası!

CHIP Online
28-03-2013, 16:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Muhtemelen "ogooglebar" kelimesini hiç duymadınız ama o, şu sıralar büyük bir kavganın merkezinde!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/goo ... -kavgasi_39424.html

Resimlerle: 10 eğlenceli Google gerçeği!

Tartışmasız en büyük arama motoru olan Google, "Language Council" yani Amerikan dil kurulunun aldığı bir kararakarşı çıkarak herkesi şaşırttı. Her yıl toplanan kurul, genel hatlarıyla farklı lisanların sözlüklerini güncelleyerek yeni kelimeler ekliyor. Bunun en son örneği, İsveç sözlüğüne eklemek istedikleri "ogooglebar" kelimesi. Bu kelime, İsveç'te, internette aranarak bile bulunamayan şeyler için kullanılıyor.


Google ise İsveçlilerin sıkça kullandığı ve dil kurulu tarafından sözlüğe eklenmek istenen "ogooglebar" kelimesine karşı çıkmış durumda. Üstelik internet devi, kelimenin sözlüğe eklenmesini engellemeyi de başardı. Google'ın iddiası, kelimenin sadece Google'a ait olduğu yönünde.


TheLocal.se'den gelen bir habere göre Google, kurulun aldığı karara karşı çıktı ve "ogooglebar"ın sadece ve sadece Google arama motoru üzerinde kullanılabileceğini iddia etti. Akabinde konuya dahil olan Google avukatları şimdilik bu kelimenin sözlüğe eklenmesini engelledi. Sonuç olarak, dil kurulu tarihinde ilk defa bir kelimeyi, almış olduğu karardan vazgeçerek silmek durumunda kaldı. Pek tabi kurul, dünyanın en büyük ve varlıklı şirketlerinden birisine karşı savaşamadı.


Ancak dil kurulu, yaptığı son açıklamada Google'ı eleştirmeyi ihmal etmedi: "Google bu kelimeyi sahiplensin ya da sahiplenmesin, kelime İsveç dilinde yer edinmiş durumda ve kendilerinin, kelimenin kullanımı konusunda yapacakları pek bir şey olduğunu zannetmiyoruz." 

Tüm Konu: Google'ın ogooglebar kavgası!

Resimlerle: 10 eğlenceli Google gerçeği!

Kaynak: www.chip.com.tr