Google sizi ne kadar yakından tanıyor?

CHIP Online
21-06-2014, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İnternetin devi Google, hakkınızda ne kadar çok şey biliyor? İşte öğrenmenin yolları!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/goo ... -taniyor_47809.html

Resimlerle: Google, duvar yazılarını da arşivliyor!

İşe aramayla başlayan Google, bugün gelirlerinin büyük bölümünü reklamlardan elde ediyor. Gmail, Drive, Maps, Hangouts gibi birçok hizmetini bizden tek kuruş talep etmeden sunan Google, sattığı reklamlar sayesinde ayakta duruyor. Bize göre kişiselleştirilen, ilgi alanlarımıza göre gösterilen reklamlar ise firma için büyük önem taşıyor. Peki Google, hakkımızda ne kadar çok şey biliyor? Cevap, sizi şaşırtabilir.


İnternette bıraktığınız izler


Google'ın en çok bilinen, bizden de gizlemediği Google Web Geçmişi işlevi, tüm cihazlarınızda, tüm aramalarınızı kaydediyor. Web Geçmişi aslında gelecekteki aramalarınızı tercihlerinize göre kişiselleştirerek işinizi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak bu bilgiler, reklamcıların da çok işine yarayabilir ve gizlilik sorunlarına yol açabilir.


Google bunun yanında ziyaret ettiğiniz web sitelerini de AdSense ve Analytics çerezleri yoluyla takip ediyor. Bunun için Google hesabınıza oturum açmış olmanıza da gerek bulunmuyor. Bu bilgilerle oluşturulan profil, size ait olmasa da, isminiz yerine çözünürlüğünüzü ve tarayıcı eklentilerinizi içeriyor ve size ilgili reklamları göstermekte kullanılabiliyor.


Bir Google profiliniz varsa, bu bilgilere Google Reklam Ayarları sayfasından ulaşabilir; aynı sayfadan bazı reklamlara dahil edilmemeyi tercih edebilirsiniz.


Geride bıraktığınız izlerde YouTube'un da önemli rolü var. İzleme geçmişinizi saklayan popüler video sitesi, üyelikleriniz ve aramalarınızla Google'ın hakkınızda bildiklerine katkıda bulunuyor. Tüm bu bilgileri Google Dashboard üzerinden görmeniz mümkün.


Gizliliğinizi gerçek anlamda korumak istiyorsanız, VPN veya Tor gibi gelişmiş çözümlere başvurmanız gerekiyor.


Tüm Konu: Google sizi ne kadar yakından tanıyor?

Resimlerle: Google, duvar yazılarını da arşivliyor!

Kaynak: www.chip.com.tr