Harddisk sorunu

HPQ-User
24-03-2010, 10:01   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

GÖKHAN DEĞİRMENCİ sormuş:
Benim 500 gb external harddiskim var.Neden olduğunu anlamadığım bir şekilde çalışmaz oldu.Harddiski bilgisayara taktığımda donanım bulundu diyor ama bilgisayarım bölümü içinde görünmüyor.Aygıt yönetcisinde donanım bölümünde harddiskin olduğu görünüyor.Yönet bölümüne girip sürücü yolunu değiştirmek istedim ama orada da görünmüyor.Ayrıca harddiskin güç kabosunu taktığımda ışığı yanıyor ardından usb kablosunu taktıktan 5 sn sonra ışık sönüyor.Ne olduğu anlamadım.Harddsiki kurtarmam gerekiyor içerisi tamamen doluydu. Forum siteleri dolaşdım buna dair çok sorun gördüm ama çözüm bulamadım.


Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
500 GB EXTERNAL HARDDİSK FİJUTSU SİMENS

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; tr; rv:1.9.2.2) Gecko/20100316 Firefox/3.6.2

posicor
24-03-2010, 12:42   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Bunun birkaç nedeni olabilir, sırasıyla hepsini test ederseniz sorunun kaynağını tespit edebilirsiniz.

1. Bilgisayar sürücü veya usb port bazlı problemler : Öncelikle diskinizi herhangi bir hub'a veya uzatma kablosunun ucuna değil de direkt ana kartın kendi üzerindeki (arka paneldeki) usb porta takın ve mouse/klavye haricindeki diğer tüm usb cihazları söküp öyle deneyin.Olmadıysa bir başka bilgisayarda deneyin.

2. Kablo : Çok nadir de olsa kablodaki bir problem external disk'e yeterince güç gitmemesine neden olabiliyor.Aynı giriş çıkış portları olan bir başka usb disk'in kablosunu deneyin (her usb kablo diski çalıştırabilecek kadar güç taşıyamayabilir, bu nedenle testi mutlaka çalışan başka bir diskten alınmış kısa ve kalın usb data kablosuyla deneyin)

3. (Dikkat, bu işlem diskinizin garantisini bozar) Kontrol kartı problemi : Benim nedense en sık karşılaştığım problem bu oldu.Eksternal diskinizin dış kasasını nazik bir biçimde sökün, içindeki sata diski çıkarıp direkt bilgisayarınıza takın, disk çalışıyorsa problemin kaynağı malesef external diskinizin kontrol kartından kaynaklanıyordur, benzer kapasitedeki herhangi bir external diskin kartı ile kendi diskinizi kullanabilirsiniz.Yanlız öncesinde diskinizin external disk kasası içersindeki slota tam oturup oturmadığını da kontrol edin, bazen sarsıntıdan yerinden çıkabiliyor.

4. Disk problemi : En kötü ihtimalle external diskinizin içersindeki sata disk bozulmuştur.Bunu test etmek ve kesin bu kanıya varmak için bir önceki testte (diski direkt bilgisayara bağladığınızda) disk hala çalışmıyorsa başka bir disk ile (muhtemelen laptop'unuz varsa onun diski ile deneyebilirsiniz) external disk kasasındaki kontrol kartına diğer diski takarak test edebilirsiniz.Diğer disk çalışıyor, orjinal disk çalışmıyorsa malesef diskiniz (muhtemelen sarsıntıdan veya çok güçlü manyetik alandan) bozulmuştur.Bozuk diskler de bazen iyi kötü çalışabilir ama kesinlikle bir noktada tekrar hata verecektir.Bu noktada bozuk bir diski geçici olarak çalıştırmak için bazı kocakarı yöntemlerini denemek işe yarayabilir, bilgisayarınıza direkt satadan bağlıyken pozisyonunu değiştirin (yan, dik, vs.) kafa motorundan kaynaklanan problemlerde çok kısa bir süre için de olsa bu şekilde çalıştırabilir ve yedek alabilirsiniz.

En son seçenekte kaldınız ve diskiniz hiçbir şekilde çalışmıyorsa ve içersinde kurtarmanız gereken çok önemli bilgiler varsa profesyonel bir firmadan veri kurtarmak için destek alabilirsiniz.Bu firmalar direkt disk plakalarından veri kurtarabiliyorlar ama bu işlem için sağlam bir fatura çıkarıyorlar.İstanbulda birkaç firma vardı bu işi yapabilen, netten aratıp bulabilirsiniz.

Her durumda geçmiş olsun, umarım kablo kaynaklıdır.