Harddiske nasıl veri atarım? Nasıl saklamalıyım?

kameramar
14-02-2015, 23:20   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2015

Arkadaşlar merhaba,

Mesleğim gereği bir çok veri saklamam gerekiyor.

Şu anda 8TB verim 3 tane WD 3,5 harici harddisklerde duruyor. Aynı zamanda tamamı cloudlarda yüklü.

Ben aynı zamanda yedek harddiscler alıp bu verileri kopyalamak istiyorum. 

Donanımdan cok fazla anlamıyorum. Yeni alacağım harddiscleri oem harddic olarak almayı düşünüyorum. 3,5 luk harddiscler alacağım. Fakat laptop kullanıyorum. Bu harddisclere verileri nasıl atabilirim? 

Asıl sormak istediğim önemli bir konu da şu. Ben bu harddisklere bilgileri attıktan sonra dolaba kaldırıp saklamak istiyorum. Hangi şartlarda saklamalıyım? Toz, ısı ve manyetik alandan nasıl korurum? Olası bir sarsıntı veya darbeden nasıl korurum?

Teknoloji mağazalarında 20tl ye tam harddisc boyutunda plastik case ler satılıyor. Onların içerisine koyup, büyük bir termosun içine yerleştirip saklasam harddiskleri toz, ısı ve darbeden korurum diye düşünüyorum. Doğru bir tespit yapmış mıyım?

Peki manyetik alandan nasıl koruyabilirim?


İlgilenerek cevap verecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

mehmet_93
15-02-2015, 00:28   |  #2  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2010

Öncelikle kesin bilgiler değil yani yanıltıcı olmak istemem ama bildiğim kadarıyla belirteyim. Atacağınız boyut büyük olduğundan usb 2.0 çok yavaş kalabilir. Usb 3.0 arabirimli bir disk kutusu veya esata bağlantılı veya network destekli disk kutuları var onlardan yararlanabilirsiniz dosyaları atmak için.
Depolama konusundada ne kadar süre depolaycağınızı bilmiyorum ama uzun süreli(1 yıldan fazla) depolamalarda manyetik alan ve sallantı genelde problem olmaz diye düşünüyorum. Çünkü depoladığınız alanın yakınına durduk yere mıknatıs falan getirmezsiniz sanırım. Sallantı konusundada deprem olacak değilya durdukları yerde çok fazla bi sallantıya maruz kalmazlar diye düşünmekteyim.Durdukyere onları sallayacağınızı sanmıyorum zaten disklerdeki bozulmaların çoğu disk kafası disk üzerinde iken oluşuyor sizin diskleriniz kullanılmadığından sallantıya karşı biraz daha dayanıklı olacaklardır. Ama nem en büyük problem olur. Diskin yüzeyindeki plaka nemle birlikte küflenebilyor. Nemli bir yerde kalıyorsanız deniz kıyısı bir il v.s termos çözüm olmaz diye düşünüyorum sonuçta o termosa koyarken içindeki nemi ve havayı çekip alamazsınız.  türk usulü olacak birazda içine yarım pakette pirinç koyarsanız içindeki nemi büyük oranda tutar diye düşünüyorum. Buna ek olarak pek bi tavsiyem yok uzun süre tutulacaksa ve veriler önemliyse sabit disklere çok güven olmaz.İstediğiniz kadar önlem alın aradan bozulanlar oalbilecektir.Birde geçen ünlü bir firmanın binlerce disk üzerindeki anket sonuçları vardı. Sonuçlara göre seageta daha çabuk bozulyormuş wd falan ondan daha iyi çıkmış sonuçlara göre.Tabi onlar server olarak kullandıklarından yoğun olarak yazma silem işlemi yapıyorlar sizde tek yazma ve uzun süre bekleme olacgından sonuçfarklıda olabilr. Biraz şans işi durduk yere bir iki disk bozuladabilir 3-5 yıl hepsi sapasağlam kaladabilr. Ama en güvenlisi Online bir depolama hizmeti satın alıp sizin yerine verilerinizi onların yedeklemesini sağlamak daha uygun olabilir. Kolay gelsin

mehmet_93 bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]