HDD görünmüyor

badgirl07
26-01-2015, 19:20   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
7 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2010

Arkadaşlar, merhaba

Geçen gün hdd takılıyken müzik dinliyordum.Birden müzik durdu ve hddyi görmedi pc.Işığı yanıp sönüyor.Başka bi pc de denedik ama yine görmedi.Diğer hddyi taktığımda bi sıkıntı çıkmadı.Ama birden bozulan hddyi nasıl düzeltmem gerekir çözümü var mıdır? Ne gibi bilgilere ihtiyacınız var bilmiyorum. hdd nin markası samsung.win 7 kullanıyorum,4GB ram 32 bit 

pc ye format attım tekrar denedim ama yine de işe yaramadı.Bios ile ilgili yorum okudum oradan bakılması gerekiyormuş.Öyle ise onuda açıklarsanız çok sevinirim,yardımlarınızı bekliyorum.

rsimsek
27-01-2015, 11:02   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

www.GParted.org veya www.partitionwizard.com 'dan Minitool Partition Wizard'ın Bootable ISO sunu www.partitionwizard.com/partition-wizard-bootable-cd.html indirip cd/dvd ye kalıbı bootable (başlatılabilir) olarak yazdırıp onunla bilgisayarı açtıktan sonra fiziksel bir arıza yoksa partition recovery kısmında kurtarma yapabilirsiniz.

Çalışan bir sisteminiz varsa bu ve benzeri programların ücretsiz windows sürümleri ile de aynı işlem yapılabilir. Burada önemli olan yanlışlıkla çalışan diskin partition (bölüm) larına zarar vermemektir!

badgirl07
07-02-2015, 15:01   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
7 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2010

Yorumunuz için teşekkür ederim ama pek anlayamadım.Hdd yi disk yönetiminde göremiyorum bu bahsettiğiniz çözüm disk yönetiminde görünmeyenler içinde geçerlimi?

mehmet_93
07-02-2015, 15:46   |  #4  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2010

Biosu falan kurcalamanıza gerek yok diskiniz bozulmuş. garantisi varsa garantiye yollayın yoksa sorun hdd de mi hdd yi usb ye çeviren kısımdamı diye bi tamirciye falan verebilirsiniz. Ama garantisi yoksa muhtemelen yapabilcek bi şey yok.

badgirl07
07-02-2015, 23:23   |  #5  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
7 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2010

Garantisi malesef yok.Başka bir kablo takıp denedim olmadı. İçinde ders notlarım ve fotoğraflarım vardı veriler kurtarılabilir mi acaba? Birde bu veri kurtarma firmalarını duydum ücretleri de $ cinsinden.Bunlar nasıl bir teknik uyguluyorlar da yapıyorlar bunu bilgisi olan var mı?

mehmet_93
07-02-2015, 23:44   |  #6  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2010

harici diskler  hdd (Sata kablolu aynen pcdeki gibi bir veri depolama birimi)  + Usb arabirimi (sata bağlantılı diski usb ye çeviren aparat) olmak üzere iki temel parçadan oluşur. Sizin sorununuz büyük ihtimalle hdd bölümündedir. Denemek isterseniz diski söküp usb arabirimi ile hdd yi ayırıp hdd yi normal bir disk gibi pc ye bağlayabilir (Biraz bilginiz varsa basit bi işlem) ve sorunun disktemi usb arabirimindemi olduğunu görebilirsiniz.Sorun usb aparatındaysa diskinizi sata destekli bir pc de ikinci disk olarak takıp kullanadabilir verilerinizi de alaiblirsiniz. Sorununuz diskte ise ve paranız varsa kurtarılamayacak veri yok denebilir :) Ama genellikle diski kurtarma parası diskten daha pahalı oluyor :) Sizin için çok önemli şeylerse öncelikle tükiyeden bir veri kurtarma birimiyle iletişim kurup fiyat sorun yurt dışında iletişim problemi yaşarsınız büyük ihtimalle.Önemli not:Hdd nin içini açmaya kalkmayın.Hddler içindeki hava alınarak paketleniyor. İçi sökülürse tamiri imkansıza yakın olur. (Nasıl bir teknik uyguladıkları konusundada Öncelikle diskteki bozuk olan chip varsa onu değiştiriyorlar. Veya kendi ellerindeki kontrolcüyü bağlayıp diskteki veriyi okuyorlar. Tabi tüm bunlar profesyonelce yapılıyor. Buna ek olarak diskin motor okuyucu kafa v.s gibi iç aksamında sorun varsa havasız ortamda diski açıp tamirini sağlıyorlar. Tüm bunların profesyonel işlemler olduğunu dikkate alarak "söküp yaparım ben bunu" veya "elektirikçiye versem halledermi" diye düşünmenizi tavsiye etmem :) 
Disklerdeki bu bozulma ve kurtarılama zahmetinden dolayı çoğu kullanıcı normal diskindeki önemli verileri yedekler.Hele harici disklere hiç güven olmaz cümlesi her diski bozulanın yaşam felsefesi olan bir sözdür :) Profesyonel firmalar bile disklere güvenmez genellikle sunucularının yedeğini alır veya iki diski ortak olarak kullanıp biri bozulursa ötekindeki kayıtlardan işlemini sürdürür. Siz yedekde almadığınızdan dolayı durumunuz zor. Uzunca yazdım okurmusunuz bilmem ama her halükarda Kolay gelsin.

badgirl07
11-02-2015, 21:51   |  #7  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
7 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2010

Yazınızı baştan sona kadar okudum.Artık sorunun ne olduğunu biliyorum okuyucu kafa arızası.Para varsa kurtarılamayacak veri yok sözünüze sonuna kadar katılıyorum. İstedikleri ücret fazlaydı tabi ki. Şimdilik veri kurtarmak için o kadar param yok :) Bundan sonra verilerimi kesinlikle tek bir diskte bırakmam bunu anladım.İnsan başına gelmeyince anlamıyormuş.Acaba istanbul'da önerebileceğiniz bir yer var mı okuyucu kafa değişimi için?