HDD (kurulumu\tanıtımı]hk.

viking20
05-01-2009, 17:41   |  #1  
viking20 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

NOTLAR
[Şimdi Primary, Secondary, Master, Slave gibi bi takım hatalar veriyosa, sisteminle ilgili bi iki şeyi yazman lazım... Mesela Hdd hangi veriyolunu kullanıyor.. IDE portuna mı bağlı yoksa
SATA portlarına mı.. SATA ya bağlıysa böyle bi sorun oluşturmaması gerekir bildiğim kadarıyla ama IDE portlarına bağlıysa, Master - Slave hatalarına rastlanabilir..
Bir kaç çözümü var bu durumda.. İlki: Fiziksel olarak Hdd üzerindeki Master ve Slave ayarını yapabildiğin jumperlar.. Hdd nin arka kısmında bulunur, bağlantı kablolarının bağlandığı yerde.. Burdan Hdd jumper ayarını Master olacak şekilde ayalaman sorunu çözer...
Şimdi işin tekniğini anlatırsam sisteminin durumuna göre, belki sorunu net biçimde anlar ve kendin çözebilirsin..
Sistemin sanırım eski (Sistem hakkında bilgi vermediğin için varsayımlarla konuşuyoruz malesef).. Primary-Master-Slave gibi işlerle boğuştuğuna göre sistemin eski olmalı.. Bu durumda Hdd lerin ve optik sürücülerin IDE portlarına bağlıdır diye düşünüyorum.. Anakartının üzerinde Genelde RAM slotlarının sağında 2-3 adet, dikdötgen şekilli konektörler bulunur.. Bunların biri Floppy diğerlerine göre biraz daha kısadır.. 2 si IDE portudur ve sayarsan toplam biri boşluk olmak üzere 40 pinli konektörlerdir.. Bu iki konektörün 1.si Primary (birincil), diğeri Secondary (ikincil) konektördür.. Buralara bağlanan 80 pinli Ultra ATA veriyolu kullanan Gri, yassı bi kablo bağlıdır (Kasanı açarak bunları incelersen daha net anlayabilirsin).. Bu kabloların herbirinin üzerinde 2 adet aygıt bağlanabilmesi için 2 farklı bağlantı noktası var.. Yani bir tanesine Hdd diğerine CdRom sürücü bağlayabiirsin veya çift Hdd bağlarsın.. İşte bunlardan bir tanesi Master (Ana sürücü) diğer Slave (ikincil) sürücüdür.. Senin işletim sistemini çalıştıran Master sürücü olmak zorunda.. Slave olursa bu şekilde hatalarla uğraşırsın.. Bunun ayarını dediğim gibi HDD üzerindeki jumperlar ile yaparsın.. Hdd nin kullanım klavuzunda jumperı hangi yönlü yaparsan Master olacağı yazar.. Hatta Hdd nin üzerindeki etikett bile yazar.. Ordan yararlanıp Hdd ni Master yapmalısın.. Diğer sürücüye jumper ayarı yapmana gerek kalmaz.. Onu kendisi Slave hale getirir zaten..Ama yok ben jumper olayına kıl oluyorum anlamıyorum diyosan ve jumper için aparatın eksikse, O zaman sana bi Ultra Ata arabirimini kullanan 80 pin IDE kablo gerekecek.. Anakartının kutusunda belki vardır.. Yoksa alcaksın.. Bu durumda, Tek kablo üzerine bağlı olan Hdd ile diğer aygıtı birbirinden ayır... Yani HDD yi ayır ve Hdd için diğer kablo ile primary (anakart üzerinde konektörün dibinde biyerde yazar) konektöre bağla.. Hdd ile birleştir.. Herhangi bi ayar yapmana gerek kalmayacak ve Primary soketinde Master bi Hdd oluşacak.. Secondary sokette ise Master olarak diğer sürücün bulunacak ve sorun çözülecektir... Biraz uzun oldu ama sorunun bundan kaynaklandığını sanıyorum...
Şunu da ekleyeyim: BIOS ayarlarını da kurcalaman gerekebilir... Sorun çözülmesse bunla ilgili bikaç şey yazarım... Ama ilk aşamada, varsa sorunu fiziksel anlamda çözmen gerekiyor...Bikere BIOS u Default ayarlarına geri döndür.. SMART Disklerde veya Hdd ile iletişimde bir sorun varsa kullanıcıya bildirim yapar.. Diskin kendi dentleme mekanizmasıdır yani.. Sorun fiziksel, Biosla bi işin yok..
Hdd diğer Pc lerde sorunsuz çalışıyor diyosun.. O zaman Hdd nin bozuk olma ihtimali yok zaten bende ilk yazdığım yazıda bunları söyledim.. Hdd ile Anakart konektörünü bağladığın ara kablo (IDE mi SATA mı hala yazmadın ama) sorunlu olabilir.. Anakart üzerindeki konektörler sorunlu olabilir.. Veri yollarında sorun olabilir.. Ama ben hala sana (Bağlantın IDE slotu üzerindense) şiddetle diğer IDE Slotu üzerine tek aygıt olarak HDD ni bağlamanı öneriyorum.. Yada Eğer Tek IDE kablosu üzerine birden fazla Hdd veya optik aygıt bağlıysa, işletim sisteminin yüklü olduğu Hdd hariç deneme amaçlı diğer aygıtın kablo bağlantısını sökmeni tavsiye ederim..
Bunları deneyip, tekrar sonucu yazarmısın..
1. Biosu Defaulta döndür..
2. Kasayı aç
3. Kullandığın Hdd nin bağlı bulunduğu data kablosunu (Yassı olan, 4lü küçük beyaz ağızlı olan kablo değil,, tek ve birbirine yapışık kablonun geçtiği geniş siyah ağızlı kabloyu) takip edip hangi slota girdiğini tesbit et.. 40 pinli dikdörtgen büyükçe bir Slotmu yoksa L şeklinde küçük bir soketmi??
-Eğer Büyük diktörgen şekilli iğneli (pinli) slot ise o IDE dir.. İğnesiz L biçimindeyse SATA dır..
Kabloları görsel olarak vereyimde karıştırma.

Soldaki turuncular Sata kabloları, onun yanındaki ikincisi güç kablosu.. En sağdaki IDE kablosu...
4. IDE olduğunu sanıyorum.. Slot ile Hdd arasındaki data kablosuna kaç aygıt bağlı? Birmi, ikimi?? İki olması gerekli.. İşletim sisteminin yüklü olduğu Hdd ye dokunmadan diğer aygıtın bağlantısını burdan kes.. Ve Aç PCyi..
Hdd ye tek bağlı olan IDE kablosunun anakart girişini diğer IDE soketine tak.. Pc kapalıyken yapıon inşallah bunları  Birde böyle dene..
Olmadı belki etiketleme hatasıdır dicem ama milyonda bir olasılık jumperı slave getir.. Yine olmazsa varsa elinde bi başka ide kablo ile dene...
Sen bunları denerken bi iki şey daha yazayım.. Harddiski ilk taktığın andan berimi böyle bu??
Eğer öyleyse en baştan jumperı cable select moduna getirceksin CS Enabled Ardından Biostan Ide sürücülerini Auto Detect seçeneğine getirip kaydet ve çık biostan resetle.Valla artık Bu da sonuç vermiyorsa ve dediklerimi tam anlamıyla doğru denediysen, Olası durum son olarak Anakartın üzerinde veri yollarıyla alakalı bi sorunu olabilir.. 2. bir PC olsaydı anlaşılırdı sorun...](Alıntı)
--------------------
SERiAL ATA (SATA) KURULUMU
Serial ATA Harddikste Windows Nasıl Kurulur?
Bu bölümde sahip olduğunuz bir SATA (Serial ATA) harddiskten bahsediceğiz. Serial ATA harddiskin IDE ATA harddiskten farkları nelerdir? Serial ATA nın özelliği şudur. Saniyede 150 MB kadar çıkabiliyor. Yani 150 MB/sec olarak karşımıza çıkıyor.
Serial ATA Kurulumu
Normalde aldığınız anakartla birlikte serial ata tanıtım disketi verilir. Bu disket sayesinde serial ata kurulumuna ihtiyaç duymadan windowsunuzu rahatlıkla kurabilirsiniz. Fakat bazı anakartlarda serial ata disketi verilmeyebilir. Aldığınız anakartta serial ata disketi olmadığında serial atayı nasıl tanıtabileceğimizi bu bölümde göreceğiz.
Aldığınız anakartın tanıtım cdsinin icinde büyük ihtimalle driver klasörü bulunur. Driver klasörünün içinde SATA, RAiD, Sata DiSK, vb. klasörler olmalıdır. Bazı anakartlarda manuel disk oluşturulurken bazılarında ise tek bir .exe dosyasıyla disketinizi oluşturabilirsiniz.
Klasörümüzü bulduk varsayalım. İçersinde sataDisk.exe (burası değişebilir InstallDISK.exe vs.) Bu dosyayı çalıştırdığımızda bizden bir disket ister ve temiz sağlam disketinizi disket sürücünüze
yerleştirdiğinizde serial ata tanıtım dosyaları disketinize yüklenir. Peki klasörümüzün içinde direk disket hazırlama dosyası yok ise?
Bu durumda aynı klasörün içinde Win9x, WinNT, WinXP vs. klasörleri olmak zorunda. Yapıcagımız tek sey bu klasörü disketimize kopyalamak ve ve disketimizi hazırlamak. Örneğin WinXP klasörü içerisinde raid sata.ini oemtext.bin vs. dosyalarımız varsa hepsini seçip disketimize atmalıyız. Böylece sata kurulumu tamamlanır ve windows kurulumuna geçilebilir.
Serial ATA Harddiskte Windows Kurulumu
Serial ATA kurulumu bittikten sonra, anasayfada bulunan Windows XP Kurulumu kısmıda bu bölüme giriyor. Windows XP Kurulumunun ilk basamakları yapıldıktan sonra önyükleme dosyaları yüklenirken Sata yada raid sürücü yüklemek için F6 tuşuna basın diye bir ifade göreceksiniz. İşte burada F6 tuşuna bastığımızda bikaç önyükleme dosyası yüklendikten sonra bizden sata diskimizi isteyecektir. Yönergeleri okuduğumzda disketi yerleştirip enter tuşuyla devam etmemiz gerektiğini göreceğiz. Bundan sonrası normal Windows XP kurulumuna girmektedir..
---------


-------------------


-----------------
Sata Harddisk driveri.


[Az önce aşağıda yazanların hepsini denedim ve HDD'dem SATA oldu:
Şimdi olayı baştan alalım . Sorunumuz neydi? sistemdeki HDD'miz SATA olduğu için XP HOME kurulu geldiğinde XP PRO kurmak veya partitionlarımızı istediğimiz gibi bölebilmek için SATA seçeneğini disable etmek dışında başka alternatifimimizin olmamasıydı. PEki geri dönerek HDD'yi tekrar SATA yapacaktık. Tek yol tabiki HP sitesinden SATA Controller Driver'i ile mümkündü. Fakat bunun için bize yani notebook kullanıcılarına USB Floppy gerekliydi. Çoğumuzda bu olmadığı için sistemimizi PATA olarak kullanmak zorunda kalıyorduk. Taki bir kaç dakika önceye kadar :)
Şimdi arkadaşlar Recovery Partitionu olan HP kullanıcıları için yapılması gerekenler neler?
1- Öncelikle Partitionlarınızı istediğiniz gibi kullanmak ve XP PRO kurmak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken ilk şey Recovery Partitiondaki bölümü DVD'lere çekerek Recovery Disk oluşturmak.İsterseniz yapmaya da bilirsiniz size kalmış bir şey çünkü HP sitesinden tüm driverları indireceğiz nasıl olsa...
2- Notebook açılırken Setup'a girip HDD'nin SATA özelliğini disable edin...
3- SP2'li XP PRO CD'si yardımıyla sisteminizi formatlayın. Bu sırada FDisk menüsü karşınıza geleceği için istediğiniz gibi HDD'nize partitionlar oluşturun..
4- Temiz bir şekilde XP PRO sisteminize kurun...
5- Daha sonra HP marka Notebook'unuzun modeli ne ise onun tüm driverlerini INGILIZCE SITESINDEN indirip kurun. Benim gibi Pavilion DV 5280 Kullanıcıları için bu link ;


6- Modelinize göre driver sayfanızı HP inglizce sitesinden açtığınızda INTEL SATA AHCI CONTROLLER DRIVER dosyasını kullanarak sistemimizi tekrar SATA haline getireceğiz. Bunun için şunları yapmamız gerekiyor;
a-INTEL SATA AHCI CONTROLLER DRIVER dosyasını indirdiğimizde sistemimize kurmak için diskete ihtiyacımız olacak. Onun için şöyle yapacağız. Dosyayı indirdikten sonra bir diskete ya da flashdiske atın. Bir masaüstü bilgisayar bulun. Dosyayı çalıştırın kurulum sırasında sizden disket isteyecektir. Temiz bir disketi takın ve ilerleyin. Gerekli dosyaları diskete kopyalacaktır sistem. Daha sonra disketin içindeki tüm dosyaları flashdiske atın.
b- Şimdi flashdiskinizde gerekli driverlar mevcut. Aygıt yöneticisi açın.
c- IDE ATA/ATAPI denetleyicileri seçin. Birincil IDE kanalına sağ tıklayın ve sürücüleri güncelleştiri seçin.
d- Wiindows Update sitesine bağlanmayın yani Hayır Bu kez değil seçeneğini işaretleyin.
e- Listeden ya da belirtilen konumdan yükle'yi seçin.
f- Arama.Yüklenecek sürücüyü ben seçeceğim'i tıklayın.
g- Disketi var seçeneğini seçin ve flashdiskinizdeki driver yüklü olan klasorü gösterin. İlerleyin. Sisteminize gerekli olan inf dosyasını otomatik olarak seçecektir ilerleyin.
h- Karşınıza bir kaç seçenek çıkacak. Sistemize uygun olan SATA AHCI Controlleri seçmeniz gerek. Bunu öğrenmek için İngilizce siteden INTEL SATA AHCI CONTROLLER DRIVER indirdiğiniz sayfadaki bilgileri okumanız yeterli olacaktır. Benim gibi DV 5280 kullanıcıları 82801 GBM'yi seçmelidirler. Daha sonra ilerlediğinizde size bir uyarı verecektir. Devam edin...
i- Gerekli driverleri sistemizine yükleyecek ve Restart etmenizi isteyecektir.Tüm bunları doğru bir şekilde yaptığınızda sistem yeniden başlarken hata vermeye başlayacak ve sürekli yeniden başlatacaktır kendisini. Neden? Çünkü setup'dan SATA'yı Disable etmiştik. Şimdi sistemimiz SATA olduğu için hata veriyor. Sistem açılırken Setup'a girip SATA özelliğini tekrar ENABLE etmemiz gerekmektedir. Böylelikle artık HDD'miz tekrar SATA olmaktadır.Bu işlemleri gerçekleştirdim ve HDD artık istediğim gibi Partitionlu, XP PRO kurulu ve en önemlisi SATA.Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sistemizinde herhangi bir sorun olmaması için adımları dikkatli takip edin. Özellikle uygun SATA AHCI Controlleri seçmeye dikkat edin. Neticede bu ciddi bir işlem ve sistemde ciddi hatalara yol açabilir. Dolayısıyla sonra senin yüzünden oldu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmayalım].(alıntı)
Select software and drivers


------


HDD niz toplam kaç saat çalışmış öğrenin?
Bu linkteki programı indirip kurun ve HDD nizin aldığınızdan beri kaç saat çalıştığını ve performans durumunu öğrenin...
İstediğiniz kadar format atmış,fdisk yapmış olsanız dahi HDD nin fabrikadan çıktığından beri kaç saat çalıştığını net olarak verir.Çünkü program HDD nin direk smart özelliğinden faydalanarak buluyor.
--------------------
HDD Observer 3.0.0 \6 Mb
(HDD İzleme & Hataları Düzeltme Aracı)

Özellikleri ;
- Sabit diskin sağlık durumunu, performansını ve ısısını izleme
- Sabit disk okuma-yazma işlemlerini sistem çubuğunda gösterme
- Dosya fragmantasyonunu izleme
- Defragmantasyon
- Gereksiz dosya ve registry değerlerini silme
- Düşük bellek tüketimi.
----
(diğer)


   

Son Düzenleme: viking20 ~ 07 Ocak 2009 12:41
ayazma
12-01-2009, 13:48   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
14 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Wayy bee baya güzel ve açıklayıcı hepsini okuyamadım ama göz gezdirdim güzel bi bilgi paylaşımı...

genetics
14-01-2009, 02:54   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Benim HDD'ım ile alakalı bi problemim var. Yardımcı olabilirsen sevinirim.

500 GB Seagate bir HDD. Fakat kurulurken sadece 131 Gb görünüyordu hafıza. Ben de biçimlendirmeyi beceremediğim için olca gerek şu an sadece 30 gb lık bir kısım kullanılabilir halde. Ben bu aleti nasıl doğru düzgün bir hale getiririm?

Şöyle bi bakınca sanki sorun HDD'de değil de bende sanki:)