HDD'den Sık Sık Ses Gelmesi Sorunu

murat guler
17-08-2021, 23:03   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
176 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Merhaba Arkadaşlar

 Sevdigim ve iyice alışmış oldugum Windows 7 işletim sistemini terketmeme konusunda uzun süre direndikten sonra oynamak istedigim bir oyunun (AC Valhalla) yanlızca Windows 10 destegi olması nedeni ile dün itibarı ile Windows 10’a geçtim. Malum işletim sistemi degiştirme az çok illaki bazı uyum sorunları yaratır. Bu sorunların biri hariç digerlerini hallettim fakat bir tanesine takıldım. Şöyle ki, bilgisayarımda 2 tane HDD kullanıyorum. Bunlardan birinde işletim sistemi kurulu ve digerini depo olarak kullanıyorum. Depo olarak kullandıgım bu ikinci HDD’den çok sık bir şekilde enerji tasarrufu yapma moduna geçiş sırasında gelen bir tıklama sesi geliyor ve ben bunu susturmak istiyorum. Bu ses Windows 7 kullanırken çok nadir gelirdi. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Plan Ayarlarını Düzenleme > Gelişmiş Güç Ayarlarını Degiştir bölümünden “Sabit diski kapatmak için beklenecek süre” ayarını çok yüksek bir degere çıkarmama ragmen (10000 dakika) HDD hala sık sık aynı sesi vermeye devam ediyor. Bu sesi kesmek için bu işletim sistemi kullanımında tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini rica ediyorum.

 Teşekkürler

iaydin
20-08-2021, 13:29   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 3
79 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Merhaba,

Bahsettiğiniz sesin nedeni mekanik bir sorun olabilir. Benzer sorun başıma gelmişti. Hdd sağlığını test etmek için HD Tune Pro veya HardDisk Sentinel Pro gibi bir program ile hdd sağlığınızı kontrol etmenizi öneriyorum.

murat guler
21-08-2021, 11:48   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
176 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

HDD durduktan sonra tekrar başlama sırasında çıkan ses geliyor ve bu ses işletim sisteminin yüklü oldugu HDD'den geliyor, depo olarak kullandıgım HDD'den degil. HD Tune ile saglık ve performans taramaları yaptım, bir sorun görünmüyor.

zombi
27-08-2021, 01:40   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 106
1,026 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

ben hdd nin win 10 altında uyku moduna geçmesine bile şaşırdım açıkçası. bence geçmişken bi ssd de alın.

murat guler
27-08-2021, 20:28   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
176 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Sorunu şöyle çözdüm...

Önce yerli ve yabancı forumlarda biraz araştırma yaptım fakat bir sonuç elde edemedim. Daha sonra bu sorunla ilgili olabilecegini düşündügüm bazı utility programlarını teker teker sildim (Intel Rapid Storage Technology, Asus Performance and Power Saving Utility...vb) fakat sorun yine çözülmedi. Bildigim hiçbirşey işe yaramayınca ben de farklı bir şey denemeye karar verdim. İşletim sisteminin yüklü oldugu ses yapan HDD Legacy boot formatındaydı ve ben de bunu UEFI'ye dönüştürmenin işe yarayabilecegini düşündüm. Ses yapan HDD'nin içerigini depo HDD'me aktardım ve anakart setup bölümündeki ilgili boot ayarlarının tamamını Legacy'den UEFI'ye çevirdim. Sonra Win 10 kurulumundaki işletim sistemi için HDD bölümü seçimi kısmında sorunlu HDD'nin bütün bölümlerini silip UEFI'ye göre formatladım (bunu yapmayınca masaüstünde HDD'nin işletim sistemi kurulu olmayan diger bölümleri görünmüyor). Sonra HDD'yi tekrar bölümlendirip HDD'nin uygun kısmına UEFI tabanlı Win10 kurulumu yaptım. Kurulum bittikten sonra gerekli diger programların tamamını kurup ince ayarları da yaptım ve bundan sonra hiçbir sorun olmadı. 30 saniyede bir şlak şlak diye ses yapan HDD şimdi akvaryumumdaki balıklar kadar sessiz

Cevaplar için teşekkürler

İyi Günler

Son Düzenleme: murat guler ~ 27 Ağustos 2021 20:32