HDR (High Dynamic Range) fotoğraf nedir?

CHIP Online
21-11-2011, 00:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

HDR fotoğraf nedir, nasıl çekilir ve nasıl ortaya çıkar? İşte büyülü karelerin ardındaki sır...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/hdr- ... af-nedir_30180.html

Resimlerle: 100 büyülü kare eşliğinde HDR foto dünyası

Modern dijital kameraların dinamik aralığı, insan gözünden daha düşüktür. Bu nedenle çoğu zaman çektiğimiz fotoğraflar bizi hayal kırıklığına uğratabilir: gökyüzünü fotoğraflardaki gibi rengi atmış veya gölgeleri fotoğraflardaki kadar karanlık görmeyiz. Doğal olarak, bunu engellemenin yolu var: PC gücünü kullanarak yüksek dinamik aralıklı fotoğraf işleme algoritmaları kullanmak.

Bir dijital kamera aldığımızda, genellikle sensörün çözünürlüğüne (megapiksel sayısı), görselleri JPG mi yoksa RAW olarak mı ürettiğine ve yakın/uzak nesneler için farklı lensler kullanmaya izin verip vermediğine dikkat ederiz. Genellikle sensörün dinamik aralığına (diğer bir deyişle sensörün yakalayabileceği ışık seviyelerine) önem vermeyiz.

Eski stil filmlerin CCD'lerden daha az dinamik aralığa sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında film, düşük ışık yoğunluğunda daha parazitlidir.

İki kamera türü de insan gözüne kıyasla daha düşük bir ışık seviyesi aralığına sahiptir. Bu nedenle bir manzara fotoğrafı çektiğimizde gökyüzünün rengi atmış, gölgelerin ayırt edilemeyen siyahlara dönüşmüş olduğunu görürüz.

Makinenizin gördüklerinizin aynısını kaydetmemesi sinirinizi bozabilir, ancak hepimiz bu soruna alışmış durumdayız.

Tüm konu: HDR (High Dynamic Range) fotoğraf nedir?

Resimlerle: 100 büyülü kare eşliğinde HDR foto dünyası


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: HDR fotoğraflar ilginizi çekiyor mu?

Kapalı Hesap (154666)
21-11-2011, 13:57   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Eski stil filmlerin CCD'lerden daha az dinamik aralığa sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında film, düşük ışık yoğunluğunda daha parazitlidir.
Bu yazılanlardan pek emin değilim.
Eski stil filmlerden kasıt normal negatifler mi yoksa slaytlar mı açıklanmalıdır.
Düşük asa değerindeki filmler ve markalarına göre +/- 4 step (diyafram) pozlandırma aralığına tahammül gösteren filmler görmüş ve kullanmıştım. Ama digital sistemlerde bu aralığa ulaşılabildiğini sanmıyorum.
Negatif filmlerde yüksek asa değerinde parazitik emisyonlar ve gren yapısından dolayı oluşa gelmiş çözünürlük sorunları olsa da aynı asa değeri ile kıyaslama yapılmalıdır.
Ayrıca kıyaslamalarda çoğunlukla negatif 135 formatında filmler baz alınmakta gibi görünmektedir. Yüksek formatlı (örneğin 6X9) formatında bir filmin çözünürlüğüne ve teknik özelliklerine ulaşılabildiğini sanmıyorum. Kaldı ki bir slayt ile (diapozitif) kıyaslama bile yapılamaz.