Hıdırellez

aenesguler
06-05-2014, 23:37   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2012

5 Mayıs'ı, 6 Mayıs'a bağlayan gece ve ertesi günü : HIDIRELLEZ

Mazisi Mezopotamya'ya hatta Orta Asya Türklerine ait bir kültür ve inanış olduğu rivayet edilen Hıdırellez, Rumi takvime göre 8 Kasım'da başlayan ve 121 çeken Kasım günlerinin 5 Mayıs'ta bitimi ile 6 Mayıs'ta başlayan yaz günlerine başlangıç olur.
Bu gün, bereketin, bolluğun, dermanın ve şifanın sembolü olan ab-ı hayat (hayat suyu) içerek ölümsüzlüğe kavuşan Hızır'ın karada ve denizden geldiği var sayılan İlyas'la buluştuğuna ve bu buluşma ile de şans, uğur ve kısmetlerinin açılacağına inanılır.
Örnek vericek olursak,7 adet karınca yuvasının toprağından birer parça toprak alıp, bir küçük kutunun içinde muhafaza edebilirsiniz.
Hızır'ın gülü çok sevdiği varsayıldığından, gül ağacının dalına bir kâğıda yazılmış dilekler kırmızı bir bez içerisine konularak asılır.
Ayrıca da gül ağacının altına dilenen dileklerin şekilleri de yapılır.Bir fincanın içerisine; birer tutam pirinç, tuz, şeker ve un konularak yine gül ağacının dibine bırakılır.
Sonraki günlerde de o fincan mutfakta erişilmeyecek bir yerde bir dahaki Hıdırellez'e kadar saklanıldığında, evin bereketinin ve bolluğun hiç bitmeyeceğine inanılır.
Ayrıca da kırmızı bir kese içerisine konulan paralar, sonra cüzdanınızın bir kenarında saklandığında paranızın hiç eksilmeyeceğine inanılır.
Tabiki net bir bilgi olmamakla birlikte oldukça yaygın bir inanıştır.Hıdırellez günü istenilen bütün duaların okunarak kabul olması beklenir.

Kaynak : http://www.soruyorumogreniyorum.com/hidirellez.html