Hüzmeleme (Beamforming) Teknolojisi

TP-Link Türkiye
21-09-2020, 11:35   |  #1  
TP-Link Türkiye avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
192 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2013

TP-Link’in pek çok ağ ürününde yer alan ‘Hüzmeleme’ (Beamforming) teknolojisi sayesinde, WiFi’a bağlanmak isteyen cihaza göre antenler sinyal dağılımını değiştiriyor. Bu sayede WiFi kapsama alanı, cihazların konumuna göre şekil değiştiriyor ve daha güçlü bir bağlantı sağlanıyor.

Modem, yönlendirici, menzil genişletici gibi TP-Link’in pek çok ürününde yer alan ‘Hüzmeleme Teknolojisi’ (Beamforming) sayesinde WiFi kapsama alanı, ağa bağlanan cihazlara göre şekil alıyor. Bu sayede daha yüksek ve kaliteli ağ bağlantısı sağlanıyor.

Hüzmeleme ya da başka bir deyişle akıllı anten teknolojisi, ağa bağlanmak isteyen cihazın yerine göre kablosuz sinyallerin o bölgede odaklanmasını sağlıyor. Özellikle WiFi’a bağlanmak isteyen mobil cihazların kullanımı ve sayısı artıkça ev ya da ofislerde değişken ve farklı pek çok noktadan ağa bağlanılması artık yeterli gelmiyor. Menzil içerisindeki herhangi bir noktada kararlı ve yüksek hızlı kablosuz bağlantı da önem kazanıyor. Örneğin akıllı telefon ile evin içinde gezinerek görüntülü konuşma yapılabiliyor ya da notebook, sadece çalışma odasında değil, bazen film izlemek için yatak odasında da kullanılabiliyor. TP-Link ürünlerinde yer alan hüzmeleme teknolojisi, ağa bağlı cihazlara bulundukları noktada optimum bant genişliği ve kesintisiz kablosuz deneyimi sunmak için alıcının bulunduğu konuma doğru sinyal dağılımını şekillendiriyor. Böylece sabit bir WiFi hüzme bulutu yerine, şekil değiştiren bir hüzme bulutu oluşuyor.  Ağa bağlı cihazların yeri değiştikçe, WiFi hüzme bulutu da yeni konuma uygun şekil alıyor.

Hüzmeleme teknolojisi ile WiFi kesilme, yavaşlama gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Eski teknolojide sinyaller her yöne yayılarak gönderiliyordu. Kablosuz cihazlar bulundukları konumda mevcut olan mesafeye göre değişken sinyal seviyesi ve bant genişliğinden fazlasına sahip olamıyorlar. Kablosuz modem/router cihazlarının menzili içerisinde farklı noktalarda farklı bağlantı hızlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Beamforming teknolojisine sahip akıllı cihazlar, alıcı cihazların yerlerine göre sinyal dağılımlarını otomatik organize edip, menzil içerisindeki her noktada olabildiğince homojen bağlantı hızları ve üstün kablosuz deneyimi sunuyor. WiFi sinyalleri alıcıların olmadığı bölgelere gereksiz şekilde yoğun yayılım göndermediğinden, insan sağlığı normları tarafından belirlenen aynı maksimum kablosuz çıkış gücü ile asıl ihtiyaç duyulan alıcının olduğu noktaya odaklanarak, o noktaya çok daha hızlı bağlantı sunabiliyor. Bunun sonucunda örneğin laptop ya da tabletten HD film izlerken, standart modem/routerlar’da yaşanabilen evin farklı noktalarında yaşanan performans farklılıkları en aza iniyor. Kısacası cihazların maksimum kablosuz performansının, kapsama alanı içerisindeki tüm noktalarda ortaya çıkmasını sağlıyor ve bu sayede üstün kablosuz deneyimi yaşatıyor.

TP-Link yeni nesil kablosuz ağ standardı 802.11ac ve ax destekli ürünlerinin birçoğunda hüzmeleme teknolojisini kullanılıyor. Sadece modemlerde değil, yönlendirici (router), menzil genişletici (range extender) gibi TP-Link ağ çözümlerinde de bu teknoloji yer alıyor.