IDE ye bağlı HDD görünmüyor!!! -yardım-

oXideX
15-10-2006, 01:32   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
63 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Selamlar

Şu an bilgisayarımda bir 200 gb lık SATA HDD , bir 40 gb lık IDE HDD ve IDE DVD combo Optic Drive var. Sorun şu , IDE kablolarıma bağlı HDD ve optical drive ı göremiyorum. Kabloları değiştirdim denedim göremiyorum. BIOS tada gözükmüyor , HDD de veya optical driveda da bir sorunum yok yarım saat evveline kadar sorunsuz çalışıyorlardı.

Olay şöyle gelişti; 40 gb lık olan (eski) harddiskimin ilk bölümünde önceden kalma windowsun profil dosyaları vardı ve haliyle yer kaplıyordu , sistemde ntfs olduğundan direk olarak silemiyordum , bende sadece harddiskin bu bölümüne format atmak için o hani xp kurarken yararlandığımız mavi ekran varya (nasıl bi ismi var bilmiyorum) orayı kullandım herzamanki gibi , harddiskin o bölümünü kaldırdım , tekrar oluşturdum ve çabuk ntfs ile biçimlendiri seçtim , ardından pc windowsu kurmaya çalışınca , bende biçimlendirme işi bittiğinden ve yükleme istemediğimde yeniden başlattım bilgisayarı ve ardından bir baktım ki bilgisayar IDE sürücüleri görmüyor. Aletlerde sorun olduğunu sanmıyorum aynı zamanda BIOS tada göremiyorum , ne yapmalıyım? SATA sorunsuz IDE leri göremiyorum , göremediğim harddiskimin 2. bölümünde benim için oldukça önemli dosyalar var o yüzden HDD yi görmem gerekmekte , acilen cevaplandırırsanız sevinirim , umarım yeterince açıklayabilmişimdir.

Saygılarımla...

make-believe
15-10-2006, 04:03   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,836 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Hocam Bios ayarlarında, IDE sürücülerin karşısında ENABLED yada DISABLED yazıyor. Yani yanlışlıkla bu sürücüleri devre dışı bırakmış olabilir misiniz? Aklıma bu geliyor şimdilik. Olmassa son çare, Sata disklerinizi çıkarıp, sadece IDE disklerinizi bir deneyin, bakalım bios bunları otomatik olarak görecek mi... Kolay gelsin.

Not: IDE kablolarınızı da mutlaka kontrol edin. Bazen kablolar gevşiyor, elimiz çarpıyor, vs, bu yüzden de bir temassızlık olmuş olabilir...

Son Düzenleme: make-believe ~ 15 Ekim 2006 04:05
oXideX
15-10-2006, 13:40   |  #3  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
63 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Öncelikle ilgin için teşekkür ederim.

Ben mesajı dün gece buraya yazdıktan hemen sonra dediğin gibi kabloları kontrol etmiştim hatta elimde bulunan farklı IDE kablolarınıda denemiştim ama olmamıştı. Önerdiğin Enable olayı dahil herşey BIOS ta olması gerektiği gibiydi. IDE kablolarını tamamen tanımıyor diyordum çünkü sadece HDD veya sadece optic drive bağladığımda onlarıda görmüyordu. Bu sabah tekrar BIOS u kurcalamaya başladım ve normalde auto tanımlı olan slave IDE mi (yani optical drive ın olduğu kısmı) autodan çıkarıp CD-ROM yaptım , yeniden başlatınca bir baktımki optical drive ı gördü. Ardından HDD yi bağladım onuda gördü. Zaten anlamsız ve sebepsiz şekilde çıkan bu sorun yine anlamsız (bana göre) bir şekilde çözülmüş oldu. Halada anlam veremiyorum.

Bunuda böyle anlatmak istedim belki aynı sorunla karşılaşan arkdaşlar için çözüm olur ancak şuda var sorun çıktıktan sonra sürekli kabloları çıkartıp taktığımdan dediğin gibi temassızlık olup sonra temas sağlanınca bu BIOStaki değişikliği yapmama rast gelip çalışmış ve çözüm bu olarak görmüşte olabilirim. Gerçi hiç kablolara tutmadan bu sorun vermiş olmasından ötürü açıkçası bu ihtimalimi pek mümkün görmüyorum.

Saygılarımla...

make-believe
15-10-2006, 14:15   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,836 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Sorunu çözmüş olmana çok sevindim.

Sevgiler...