İngiltere’den Wikipedia'ya sansür

CHIP Online
10-12-2008, 03:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İngiltere tarihinde ilk kez internete sansür uyguladı; hem de Wikipedia'ya... Peki ama neden?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/ingi ... ya-sansur_9962.html

İnternette sansür sadece Türkiye'de olmuyor. Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü açık bir internet ansiklopedisi olan Wikipedia'da bulunan bir başlık, İngiliz internet servis sağlayıcıları ve IWF'in (Internet Watch Foundation) ortak hareket etmesi sonucunda İngiliz kullanıcılara yasaklandı. Böylece İngiltere tarihinde ilk defa internet sansürü uygulamış oldu. Ancak yasak, bir günün ardından kaldırıldı ve başlık tekrar yayına açıldı.

Erişime kapatılan başlık ünlü The Scorpions grubunun 1976 yılında çıkardığı Virgin Killer adlı albümünün bilgilerini içeren sayfa. Sayfada aynı zamanda çıktığı yıldan beri tartışmaların odağında bulunan çok genç bir kızın çıplak fotoğrafının bulunduğu albüm kapağı da yer alıyor. İngiltere'de bu albüm kapağı çocuk pornosunu engelleme yasalarına göre suç kabul ediliyor.

Yasağın yürürlükte olduğu süre boyunca Wikipedia'nın ilgili başlığına İngiltere'deki kullanıcıların %95'ten fazlası erişemedi. Albüm kapağı görselinin yer aldığı sunucular İngiltere dışında olduğu için İngiliz hükümeti yasal bir yaptırımda da bulunamadı. Bu yüzden de kullanıcıların erişimini engellemek yoluna gidildi.

Tüm konu: İngiltere'den Wikipedia'ya sansür


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Yasaklamak mı doğru, yoksa yasağı kaldırma kararı mı?

Fattur
10-12-2008, 23:37   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

yasağı kaldırma kararı doğru bence....