Intel: Tek bilgisayara yüzlerce işlemci

CHIP Online
01-06-2009, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Intel yüzlerce işlemciyi tek bilgisayara sığdırıp süper bilgisayarları evimize getirmeyi amaçlıyor.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Inte ... -islemci_13055.html


Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları

Hep daha hızlı, hep daha küçük: Intel yüzlerce işlemciyi bir bilgisayara sığdırıp süper bilgisayarları evimize getirmeyi amaçlıyor. Akıllı süper işlemciler enerji tüketimini de düşürüyor.

Intel'in kurucularından Gordon Moore 44 yıl önce, 1965 yılında bir teknoloji dergisindeki röportajında mikroişlemciler içindeki transistör sayısının her iki yılda bir iki katına çıkacağını söylemişti. Bugün artık Moore Yasası olarak adlandırılan bu öngörü, günümüze kadar mikroişlemcilerdeki performans artışında önemli bir kriter oldu.

Ama Moore o günlerde Intel'in yeni Atom mikroişlemci konseptinin bu kadar etkili olacağını öngörememişti. Atom işlemciler bugün düşük performanslarına rağmen (diğer Core-i7'lere göre) çok uygun fiyatlarıyla kapış kapış satılıyor.


Bunun arkasındaki mantık ise oldukça basit: Güncel Intel Core 2 ve Core i7 işlemciler o kadar performanslı ki çoğu yazılım ve kullanıcı bu kadar işlem gücüne ihtiyaç duymuyor. Üç yıl önceki bir sistem bile bugün standart ofis, internet ve multimedya işlemlerini kabul edilebilir sürelerde gerçekleştirebiliyor. Bundan ilham alan Intel'in geliştirdiği Atom işlemciler sadece mobil cihazları değil, yakın gelecekte masaüstü bilgisayarların bile büyük çoğunluğunu ele geçirecek gibi gözüküyor.

Bu açıdan bakında aslında Moore yasası tersine işliyor gibi gözüküyor. Ama aslında Intel'in basın sözcüsü Martin Strobel'ın dediği gibi "Güncel netbooklarda 50MB'lık bir sıkıştırılmış dosyayı açmak istediğinizde bir dakika beklemek zorunda kalıyorsunuz. Core 2 işlemciler ise bunu birkaç saniyede hallediveriyor."


Tüm konu: Intel: Tek bilgisayara yüzlerce işlemci

Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce işlemcilerin gelecek falında neler var?

H@ckerCesur
02-06-2009, 10:25   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

falcı degilim ama günümüzün 100 katı hızını geçecegini öngörüyorum.