İnternet daha ne kadar büyüyecek?

CHIP Online
19-01-2009, 11:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bilim adamları şimdi de internetin ne şekilde ve ne kadar büyüyebileceğini araştırıyor. İşte sonuç.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/inte ... uyuyecek_10531.html

1965 yılında Intel şirketinin kurucularından Gordon Moore, her yıl işlemciler içerisindeki transistor sayısının iki katına çıkacağını iddia etmişti. 1975 yılında her iki yılda bir şeklinde düzelttiği bu sözü, her 2 yılda bir işlemci gücünün ikiye katlanacağını ifade ediyordu. Bu ifade daha sonra Moore Yasası olarak anılmaya başladı ve Gordon Moore dışında herkes bu önergeyi bir yasa olarak kabul etti (kendisi ısrarla bunun bir yasa olmadığını iddia etmeyi sürdürdü). Bugün bilim adamları internetin de Moore Yasası'na tabi olduğunu düşünüyor. Çin'de 6 aylık gözlem sonucunda yapılan araştırma internetin büyüklüğünün Moore Yasası'nın bir formuna uygun olarak katlanarak arttığını ortaya koydu.

Çin Bilim Akademisi'ndeki Bilgisayar Teknolojileri Enstitüsü'nde görev alan araştırmacı Guo-Qing Zhang, interneti bir web siteleri bütünü olarak değil, kendi kendini idare eden, otonom bir sistem olarak ele alarak çalışmasına başladı. Bu sayede interneti oluşturan merkez parçasının, en uçtaki ufak web siteleri ile farklı şekilde geliştiklerini kabul ediyor. Diğer tüm araştırmalar internetin tüm parçalarının aynı gelişim süreci ve mantığına tabi tutulması düşüncesi üzerine kurulu olduğu için, internetin sonsuza kadar problemsiz büyüyebileceğini öngörüyorlardı.

Zhang'ın araştırması ise internetin çekirdeğinin (merkezinin), interneti oluşturan en dış yapılardan farklı bir gelişme sürecinde bulunduğunu ve internetin Moore Yasası'na uygun şekilde genişlemeye devam etmesi durumunda, belli bir süre sonra artık bu yükü kaldıramayacağını iddia ediyor. Başka bir deyişle araştırmanın sonucu, internetin de bir gün bir sonu olacağı yönünde şekilleniyor.

Tüm konu: İnternet daha ne kadar büyüyecek?

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce internetin bir gün daha fazla büyüyemeyecek hale gelmesi mümkün mü?

uGuR.uK
19-01-2009, 14:12   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

mümkün, ama o zamana kadar farklı bir yol yada yollar bulunur. misal IPv6 protokolü v4'teki ip adreslerinin dolması nedeniyle geliştirildi ve vista'dan itibaren destekleniyor. genel anlamda internet içinde bu tarz altyapı yenilemeleri yada köklü değişiklikler yapılacaktır. internetin bir süre sonra daha gelişmemesi hatta yok olması gibi birşey tüm dünyaya ağır sonuçlar çıkarır.

_cypher_
19-01-2009, 14:56   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,389 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

bi ara çökcek felan deniodu cokmedi simdi buyumesinin durması mumkunmu dionuz bence mumkun ama biz gormeiz heralde

Fattur
19-01-2009, 16:37   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Tüm ip ler alınınca büyüyemez ama ona da laternatif çözümler gelir.ipv6 gibi...