Ağustos ayında ayında “filtre” yasası yürürlüğe girecek. Buna göre tüm internet kullanıcıları Bilgi ve Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) belirlediği dört internet filtresinden birini seçmek durumunda olacak.
Tartışmalar şimdiden başladı. Sesini yükselten herkesin söylediği, daha doğrusu yakındığı tek şey, internet kullanımının sınırlanacağı… Sesini yükseltmeyenlerin akıbetini bilemiyorum (!)
Bu gerçekten böyle mi?
Bu yasayla ilgili yazılıp çizilenlere baktığınızda söylenen her şeyin tek bir pencereden bakılarak söylendiğini görürsünüz. Tekrarlanan tek şey bu filtrelerle intenet erişimimizin kısıtlanacağı…
Dedim ya tek bir pencereden bakılmış diye…
Yasayla önümüze konulan filtre paketlerine baktığımızda çocuk, aile, yurtiçi ve standart paketlerini görüyoruz. Standart paketin şuan kullandığımız internetten bir farkı yok. Sınırlama aile, çocuk ve yurtiçi paketlerinde geliyor. Paketlerin isimlerinden nelerin kısıtlanacağını az çok çıkarıyorsunuzdur. Paket seçiminde bulunmayan kullanıcılar direk standart pakete aktarılacak. Yani aynı tas aynı hamam devam edecekler. Ama bu sürekli bir sansürün olduğu yönünde basında lanse ediliyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen, “Seçme ve seçmeme konusunda tam bir özgürlük mevcut. Standart paketin bugün kullanılan internetten hiç bir farkı olmayacak. Bu hizmetle internet kullanıcıları sınıflandırılmayacak, bilgiye erişim kısıtlanmayacak” diyor.
Ayrıca henüz yasanın yürürlüğe girmemesine rağmen bu tan tana neden? Sen istemediğin halde çocuk paketine mi dahil edildin?
Zor kardeşim zor! Bu ülkede ne yapsan zor. Devlet bir yasa çıkarayım diyor, ama halk hemen bunun altında bir bit yeniği aramaya kalkıyor, hemen siyasete giriyor, ileri demokrasinin olmadığından dem vuruyor.
Hürriyet gazetesinin konuyla ilgili attığı başlığa bakın: “İnternetin ölümüne son 106 gün kaldı”
Haberi okuduğunuzda, paketlerin bir “sansür” niteliğinde olduğu sonucunu çıkarırsınız. Ayrıca haberde standart paketin normal internetten bir farkının olmadığına dair hiçbir cümle yok… Bunun yanında yetkili kişilerin konuyla ilgili açıklamalarına da yer verilmemiş. Ülkemiz hemen başka ülkelerle kıyaslanmaya başlanmış. Altını tekrar çizeyim; yasa henüz uygulanmaya başlanmadı ve sonuçları gözlenmedi.
Yazımı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer’in (bakınız yetkili isim) konuyla ilgili açıklamasıyla bitireyim: “Bir olay bu kadar çarpıtılır mı, pes diyorum. Şu anda herkes standart tarifede. Şimdi 3 tane daha paket getiriliyor. Şimdi biz herkesi çocuk paketine alsak eleştirilere hak verirdim. Ancak bu uygulamayla zaten herkes standart paket içinde kalacak. Ancak isterse diğer paketler için başvuruda bulunacak. Bunun neresi sansür? Standart paket şu anda neyse aynen devam edecek. Şu ankinden farklı bir filtre koyulmayacak. Standart tarifede bir internet sitesinin içeriğinde bir suç varsa zaten erişime engelleniyor. Bunun dışında artı bir şeyler yapacak halimiz yok. Filtre diğer paketlere getiriliyor.”