İnternet geçmişi kaybetmemize neden oluyor!

CHIP Online
28-01-2009, 16:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Tüm bilgilerin giderek internete kayması, gelecekte geçmişe ait bilgilerin kaybolmasına yol açar mı?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/inte ... n-oluyor_10661.html

İletişim çağında artık insanların birbirleri ile bilgi paylaşması hiç olmadığı kadar kolay. Kısa mesajlar, e-postalar eski ve zahmetli iletişim yöntemlerinin yerini aldı. Dijital fotoğraflar, kolaylıkla içeriği değiştirilebilir dijital fotoğraf çerçevelerinde sergileniyor. Kitaplar hala ayakta olsa da, özellikle bilgi kaynakları büyük bir hızla web sitelerine ve elektronik kitaplara dönüşüyor. Bunların hepsi iletişim ve bilgi paylaşımını kolaylaştırsa da, İngiliz araştırmacılar bu bilgi kaynaklarının uzun yıllar saklanamamasının risklerine dikkat çekiyorlar.

İngiltere Ulusal Kütüphanesi'nin yöneticisi Lynne Brindley, düzgün şekilde saklanamayan bu dijital bilgilerin gelecek nesillere 21. yüzyıla dair sadece bir "kara delik" bırakacağından endişeli. Observer'a konuşan Brindley konuyu örneklerle açıklıyor. 2000 Olimpiyatları ile ilgili 150 web sitesi sayısız bilgi barındırıyordu. Fakat olimpiyatların bitmesinden kısa süre sonra bu siteler, içerisindeki çok değerli bilgilerle beraber yok oldular. Benzer şekilde ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın göreve başladığı gün Beyaz Saray'ın web sitesinde yer alan Bush dönemine ait kayıtların hepsi kaldırıldı.

Bilginin kolay iletilmesinin, bilginin daha az değerli gibi algılanmasına yol açtığını belirten Brindley, bu duruma "kişisel dijiltal bozukluk" adını veriyor ve dünya çapında bu konuda bir çaba başlatılmazsa, 21. yüzyılın önemli kayıtlarının, gelecek nesillerin tarihçileri tarafından erişilmesinin mümkün olmayacağını söylüyor.

Tüm konu: İnternet geçmişi kaybetmemize neden oluyor!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Siz Brindley'in kaygılarına katılıyor musunuz?

Fattur
28-01-2009, 21:53   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Yoo,hayır,Katılmıyorum...

Boracalin
29-01-2009, 23:49   |  #3  
Boracalin avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
1,592 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007

adam doğru söylüyor... 150 yıl sonra google'da bugüne ait ne bulabiliriz? (google kalırsa tabi ve ya başka bir arama motorunda...) ama 2000-3000 yıllık kitaplar kitabeler mevcut. biraz derin düşünmek lazım... Dijital bilgi; bilginin paylaşımı açısından iyi fakat ömrü ne kadar olur ? 10 yıl - 20 yıl ? belki 100 yıl... bu rakamlarda 3000 yıl gibi bir rakamın yanında komik kalmaz mı? Özellikle kitapların ve diğer yazılı kaynakların kesinlikle ortadan kalkmaması lazım...