İnternet nasıl sansürlenir?

CHIP Online
06-05-2014, 01:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İnternet sansürü dosyamızı açıyoruz: Ülkeler interneti nasıl yasaklar? VPN'ler de engellenebilir mi?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/in ... surlenir_46941.html

Resimlerle: Twitter yasağında bunlar yaşandı!

Hükümet hakkındaki tartışmaların kızıştığı bir dönemde, 21 Mart'ta internet özgürlüğümüz, Twitter'ın (teorik olarak) kapatılmasıyla sert bir darbe yemişti. Twitter'a erişimin engellenmesinin hemen ardından YouTube da kapatılmıştı. Ancak çoğu kullanıcı, DNS değiştirme, VPN'ler gibi farklı yöntemlerle yasakların etrafından dolaşmanın yolunu bulmuştu.


Türkiye'deki interneti sansürleme çabaları ve bu çabaların başarısızlığını anlamak için, önce internetin arkasında yatan mekanizmaların işleyişini anlamak gerekiyor. Bir ülkedeki internet, geniş anlamda posta sistemi gibi çalışır. Şahıslardan gelen mektuplar, önce bir sınıflandırma ofisine ulaşır, ardından mektubun hedefine yakın bir merkeze yönlendirilir. Postanın hedefi denizaşırı bir ülkeyse, onu sınıflandırma ofisine ulaştırmak için gemiler veya uçaklardan faydalanılır.


İnternet de benzer bir şekilde çalışır: Burada arkadaşınızın mektubunun yerini, bakır bir tel veya fiber kablolar alır. Posta ofisinin yerinde ise telefon santrali vardır. Sınıflandırma ofislerinin yerindeyse veri merkezleri bulunur. Gemilerin, trenlerin ve uçakların görevini ise okyanusların altından geçen fiber optik kablolar alır.


Bir ülkenin bir web sitesini engellemek istemesi, tüm trafiğinizin bir boğum noktasından geçmesini gerektirir. Bu dar noktalar, internet servis sağlayıcılarına aittir ve onlar tarafından işletilir. İnterneti tamamen kapatmak çok kolay bir iştir, ülke sınırları içindeki veri merkezleri kapatılır, denizlerin altındaki kablolar kesilir ve böylece dış dünyayla olan iletişim koparılır.


Tüm Konu: İnternet nasıl sansürlenir?

Resimlerle: Twitter yasağında bunlar yaşandı!

Kaynak: www.chip.com.tr