İnternet terimleri için torpilli uygulama

CHIP Online
30-08-2013, 10:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

srsly, twerking ve fazlası... İşte resmi İngilizce sözlüğe yeni giriş yapan ilginç kelimeler!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/int ... uygulama_42346.html

İngilizce'nin "TDK sözlüğü" kabul edilen Oxford sözlüğüne yeni kelimeler eklendi. Phablet, selfie, emoji ve twerking kelimeleri, henüz çok yeni olmalarına rağmen sözlükte kendilerine yer buldular.


Teknolojinin çok hızlı şekilde hayatımıza girmesi, eski alışkanlıkları da değiştirmeyi gerektiriyor. İngilizce'nin temel sözlüğü kabul edilen Oxford sözlüğü, İngilizce'ye yeni bir kelimenin katılabilmesi için onun on yıl boyunca dilin içinde kullanılıyor olmasını şart koşuyordu. Ancak, teknolojinin hızı Oxford'u bu kuraldan vazgeçmeye zorladı. Oxford sözlüğü artık çok kısa süre önce ortaya çıkan kelimeleri de sözlüğe eklemeye başladı.


Sözlüğe son eklenen kelimelerden biri, "phablet", bildiğiniz gibi tablet ve telefonun birleşmesinden oluşan, büyük ekranlı akıllı telefonları anlatan yeni bir kelime.


"srsly" ise online yazışmalardan çok kullanılan ve "cidden" anlamına gelen ingilizce kısaltma olarak sözlüğe girdi. Listede ayrıca, dijital para birimi olan "bitcoin" de bulunuyor. Sosyal medyada ortaya çıkan bir dans türü olan "twerking" de Oxford sözlükte artık yere sahip. Sürekli bir şeyleri kaçırıp bilgiden geride kalma korkusu olarak internetten dilimize dolanan FOMO kelimesi de artık sözlüüğün bir parçası olarak İngilizce'de resmen yer alıyor.


Bakalım Türk Dil Kurumu da, internette evrilen dilin değişimlerine Oxford kadar kadar hızlı tepki verebilecek mi?

Tüm Konu: İnternet terimleri için torpilli uygulama

Kaynak: www.chip.com.tr