İnternette paylaşan fena yanıyor!

CHIP Online
31-01-2014, 12:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bu haberden sonra, Facebook'ta ya da torrent'te bir şeyler paylaşırken iki kere düşüneceksiniz!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/int ... -yaniyor_45094.html

Resimlerle: Saç baş yolduran telif davaları

Genel olarak "Prince" olarak bilinen ünlü sanatçı Prince Rogers Nelson, 22 kişiye karşı dava açtı. Davanın sebebi ise bu 22 kişinin, Prince'in konserlerinin kaçak çekimlerinin dosya paylaşım ağlarında yayınlamış oldukları iddiası.


Mahkeme belgelerine göre Prince, aralarında Dan Chodera ve Karina Jindrova adlı iki kullanıcının da bulunduğu 22 takma ad vererek, bu kişilerin "binlere varan, farklı telif hakkı ihlali ve korsancılık" suçlarından sorumlu olduklarını söyledi.


Suçluların, Google'ın Blogger platformunda veya Facebook üzerinde ya da her ikisinde de kanunsuz işlemler yaptıkları iddia ediliyor. Bu kanunsuz işlemler ise, "kişilerin bloglarında resmi içerikleri paylaşmak yerine, sanatçının bir performansında çalınan şarkıları sıralamaları ve daha sonra bahsi geçen performansı içeren, onaylanmamış kayıtların olduğu bir dosya paylaşımı sitesine link göstermeleri" olarak tanımlanıyor. Prince'in avukatlarına göre, bu şekilde yapılan davranışlar telif hakkı ihlali ve korsancılık işlemlerini teşkil ediyorlar.


Aslında bu, sanatçının internet üzerindeki aşırı heyecanlı bedava video severlere karşı açtığı ilk dava değil. Öyle ki benzer davalar 2007 yılına kadar uzanmakta ve sanatçı, özellikle YouTube'a karşı gösterdiği saldırgan tepkileri ile tanınıyor.


Prince 2010 yılında, internetin "tamamen bitmiş" olduğunu söyleyerek, "niye iTunes veya başka birine müziğini vermesi gerektiğini" anlayamadığını söylemişti. Bu tarz firmaların bir avans bile vermez iken müziğini alamamış olmalarını mantıklı bulduğunu da sözlerine eklemişti.


Ancak bu sefer fazla sinirli olan kişi Prince gibi gözüküyor çünkü mahkemeye yaptığı iddiada suçluların, kendisinde "kanunda dermanı olmayan; önemli, ani ve onarılamaz yaralar" açtıklarını söylüyor.


Dava dosyasında yer alan ceza isteği ise "her bir kişi için bir milyon doların üstünde bir tazminat" olarak tanımlanmış durumda. Ayrıca Prince, suçluların, yasaya uygun ek ceza almaları isteğinde ve kendisinin resmi masraflarının da ödenmesini talep ediyor.

Tüm Konu: İnternette paylaşan fena yanıyor!

Resimlerle: Saç baş yolduran telif davaları

Kaynak: www.chip.com.tr