IP kamera nedir?

TP-Link Türkiye
25-06-2020, 10:31   |  #1  
TP-Link Türkiye avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
192 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2013

Ev ve iş yerlerinin güvenliği için kullanılan çözümlerin başında güvenlik kamerası çözümleri yer alıyor. Özellikle IP kamera gibi çözümlerin son dönemde revaçta olduğunu da söylemek mümkün. Peki, IP kamera nedir?

IP kamera, standart güvenlik kameralarına ek olarak, ağa erişim yardımıyla belirli yetkilere sahip kişi veya kişilerin uzaktan erişebildiği bir güvenlik ve görüntüleme sistemidir. IP kamera çözümleri, geleneksel güvenlik kameralarından farklı olarak, çalışmak içi kayıt cihazı, sabit disk (harddisk) ve benzeri depolama çözümlerine bağımlı olmayan bir yapıya sahiptir.

İnternet ve yerel ağ üzerinden erişim sağlanabildiği için anlık olarak kameradan görüntü takibi yapılabilir. Seçeceğiniz modele göre kablolu veya kablosuz olarak farklı kategorilerde IP kamera çözümleri bulabilirsiniz.

IP kameraların en önemli avantajlarından biri de kolay erişim olanağı sunmasıdır. Herhangi bir bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon üzerinden IP kameralara uzaktan erişim sağlanabilir. Tercih edilecek olan modele göre alarm, hareket algılama, hırsızlık uyarısı gibi görevler için kullanılabilir.

IP kameraların temel çalışma mantığı, kaydettiği görüntüleri anlık olarak iletebilmektir. Bu aktarım sırasında tıpkı dijital görüntüleme cihazlarında da olduğu gibi cihazda bulunan sensör ve lense gelen sinyaller görüntüye dönüştürülür. Temel olarak bir fotoğraf makinesi veya video kamera ile aynı mantık ile çalışıyor denilebilir.

Geleneksel güvenlik kameraları ile arasındaki en ciddi farklardan biri ise görüntü işleme mekanizmasıdır. Bu tip kameralar, dijital veriyi görüntüye dönüştürür; ancak analog güvenlik kameraları ise DVR isimli kayıt cihazlarına kayıt etmek zorundadır. Bu noktada IP kameraların maliyet açısından analog güvenlik kameralarına göre daha uygun olduğunu belirtebiliriz.

IP kamera çözümlerinin ev ve ofis ortamları için hem erişilebilirlik hem de maliyet açısından daha uygun ve pratik olduğunu belirtmek gerekiyor.