iPhone kilitlerini kırmak suç mu, değil mi?

CHIP Online
15-02-2009, 20:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

iPhone'un kırılmaz denilen kilidi sürekli kırılıyor; Apple bu duruma köpürmeye devam ediyor...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/iPho ... degil-mi_10955.html

Resimlerle: Yeni iPhone 3G'nizle yapmanız gereken ilk 10 iş

Apple, iPhone'lara yerleştirdiği özel bir kilit sayesinde cihazda sadece kendi ve AT&T gibi özel partnerlerinin izin verdiği uygulamaları ve hizmetlerin kullanılmasını sağlıyor. Fakat iPhone'ların çok güvenilen bu özel kilit sistemi ilk olarak 2007'nin yaz aylarında kırılmıştı bile. Şimdi ise Apple, bu kilidin yasalarla korunmasını için kolları sıvadı. Karşılarında ise bu tip kısıtlamalara karşı olan Electronic Frontier Foundation (EFF) adlı bir grup var.

Apple kilidin kırılmasının hem iPhone içerisindeki yasal yazılımların da kırılması ve telif haklarının çiğnenmesi anlamına geldiği, hem de kilidi kırılmış iPhone'ların zararlı fiziksel sorunlar doğrurabileceğini iddia ediyor. EFF ise bir örnekle karşı çıkıyor. EFF; "otomobillerde belli bir marka arabanın motorunu bir başka motorla değiştirmenin zararlı veya performans düşürücü olacağını biliyoruz ama benim garajımdayken bu benim sorunum olur" diyor ve isteyenlerin para verip aldıkları iPhone'larına istedikleri programı yükleyebilmeleri ve istedikleri operatör ile kullanabilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar.

İki taraf da kendi açısından haklı gibi görünse de asıl sorun bunu önlemenin zorluğu. Apple sürekli yayınladığı yeni firmware'lerle kilitleri tekrar kapatmaya çalışıyor ama sadece bir kaç gün içinde yeni firmware de kırılıp, internette nasıl yapılacağını anlatan bilgiler dolaşmaya başlıyor.

Tüm konu: iPhone kilitlerini kırmak suç mu, değil mi?

İzleyin: iPhone'da Linux devri

Resimlerle: Yeni iPhone 3G'nizle yapmanız gereken ilk 10 iş

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce bu konuda hangi taraf haklı?

rock_inn_88
15-02-2009, 21:00   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

bence EFF haklı. ben o kadar para vericem ama istedigim gibi kullanamayacagım öyle iş mi olur mu? sana bmwyi veriyorlar ama 90 ın üzerinde kullanmana izin vermiyorlar. çok saçma

frozen
15-02-2009, 21:39   |  #3  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
776 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

EFF çok doğru söylemiş. Sonuna kadar da haklı.

Ama bu haklılık başka bir soruyu gündeme getiriyor.

Neden bu kısıtlama var? Bu kısıtlamayı koymaya ne hakları var? Sadece kırmaya hukuki engel olayına engel olmak yerine, bu kısıtlamayı kaldırma yönünde bir karşı dava yoluna neden baş vurmuyorlar? Bence yapılması gereken bu. AB çıkıp firmalara tekel davası açmaya harcadığı enerjinin bir kısmını, tüm bu üreticilere kısıtlamalar konusunda kaldırma davası açmakta kullanmalı.

Fattur
15-02-2009, 23:42   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

EFF

aslan__
29-06-2009, 17:29   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

bence bu gibi uygulamalar yasa dışıdır...çünkü üstünde oynamasını istemiyorsa almıyacaksın bu kadar.overclock mesela yapmak bir suç unsuru değildir...çünkü izin veriliyor bu sektöre...hatırlarsanız avea ve turkcell bir çok telefon vermişlerdir...fakat tek operatör ile kullanma imkanı tanımaktadır...bu kilidi kaldırmak suçtur aslında...lakin cep telefoncular yazılım atarak bu gibi engelleri kaldırarak iyi parada kazandı...lakin iphone maslahatı için bu fikrinden vazgeçerse iyi olur...

Son Düzenleme: aslan__ ~ 29 Haziran 2009 17:30