işlemciyi hızlandırmak

HPQ-User
27-08-2009, 12:04   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

teoman sormuş:
pentium 4 2.2 ghz hızındaki işlemci hızlandırmak istiyorum.overklok yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum ve ne kadar hızlandırabilirim eyer overklok yaparsam işlemciyi ne kadar hılandırırım ? yardımcı olursanız sevinirim

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
pentium 4 2.2 işlemci. atı redon 34 serisi ekrankartı. via p4m9000 anakart

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) ; .NET CLR 1.1.4322; InfoPath.1; OfficeLiveConnector.1.4; OfficeLivePatch.1.3; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.30; .NET CLR 3.0.04506.648; .NET CLR 3.5.21022; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729)

International Affairs
27-08-2009, 13:32   |  #2  
International Affairs avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
4,659 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?

Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun "hızaşımı-hız aşırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısacaoverclock'a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde birfrekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.

Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var bizbunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmışoluruz.
Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Frontside bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yoludiyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanındaher işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve buçarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuşoluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200x15 olduğundan3000 mhz dir.

Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik.

Birinci yol Fsb hızını arttırmak,

İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz iarttırmaktır.Şimdi biz bu iki değerden fsb yada çarpan hangisiniarttırırsak arttıralım elde ettiğimiz mhz değeri yükselecektir.Yanioverclock yapmış olacağız.Malesef intel işlemcilerin genellikleçarpanları kilitli olduğu için bu değerle oynama yapılamıyor ve buyüzden iş sadece fsb hızını artırmaya kalıyor.Amd işlemcilerde durumdaha farklı, çoğunlukla çarpanları açık oluyor yada bazı yöntemlerlekilitli olsalar bile açılabiliyorlar.Bu durumda her iki değerledeoynama imkanı doğduğu için daha esnek overclock imkanımız olabiliyoramd işlemcilerde.Aslında şunuda unutmamakta fayda var.Her ne kadarçarpanlarla oynama çeşitliliğimiz olsa bile overclockta en yüksekperformansın fsb hızını arttırmakla elde edilebileceğiniunutmayın.Nedeni ise yüksek fsb hızlarında buna bağlı olarak,bellekdenetleyicisi, depolama aygıtları denetleyicileri ve AGP/PCI saathızları da artar.Tabi AGP/PCI saat hızları yüksek overclocklarda sorunçıkarabildiği için stabilite için modern anakartlara bu hızı sabitlemeözelliği ilave edilmiştir.

Şimdi adım adım overclock yapmaya başlayalım.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun buişe elverişli olarak üretilmiş olması gerekmektedir.Yani overclock içinneler gerekiyorsa her özelliğin mevcut olması gerekiyor.Bu özellikleriaşağıdaki resimlerlede göreceksiniz.Overclock'a niyetlendiysenizöncelikle uygun bir board edinmelisiniz yoksa overclock için doğrudüzgün özellik sunmayan anakartlarla bu işe koyulmak boşuna uğraş vemoral bozukluğu olacaktır.Tabi iş sadece board ile bitmiyor.Overclockiçin buna yatkın birde işlemci bulmamız gerekiyor.Bu iş öylesine ilginçki her işlemcinin overclock perfromansı aynı olmuyor.Üretimtarihleri,üretim yerleri,kodları bir işlemcinin overclock performansınıdeğiştirebiliyor hatta öyleki bazen aynı üretim yer tarih ve kodlarınasahip iki işlemcide bile aynı overclock değerlerineulaşamayabiliyorsunuz.Yani bu iş öncelikle şans işi tabi ama önceoverclock forumlarında hangi cpu ve kodların overclocka daha yatkınolduğuna dair bilgi edinmekte ve işlemci seçiminide ona göre yapmaktafayda var.
İşlemcimizide seçtikten sonra iş tabiki yine bitmiyor;sırada ramvar.Eğer stabil bir overclock yapmak ve maximum performans almakistiyorsak ramlerimizin kaliteli ve cas gecikmesinin (cl2-cl2,5-cl3gibi.düşük değer daha iyi) mümkün olan en düşük değerlerde olmasıgerekiyor.
Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçlarıartacağından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupplyımızın olması gerekiyor.
Tabi son olarak en önemli konu soğutma.Overclock edilen sistemimiz dahafazla ısınacağı için (en başta cpu) çok daha iyi bir soğutmaya sahipolmamız gerekiyor.
Aslına bakarsak overclock işi oldukça pahalı ve riskli birhadisedir.Farkındaysanız sözünü ettiğim tüm enstrümanlar normallerindendaha pahalı olan şeyler.Her şeyin iyisini almak durumunda olduğumuzdanbu iş haliyle pahalıya gelecektir.(Tabi bazen umulmadık uygun fiyatlıürünlerede denk gelerek ucuza mal etmek de mümkün) Elbette pahalıdonanımlarımızın zarar görme riskide vardır her zaman için.

Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz?

Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır.İnsanı bir kere sardımı kolay kolay kurtulmak mümkün değildir

Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dediğimiz temelayaralamaların bulunduğu kısma girmemiz gerekiyor. (Her ne kadarwindows üzerinden de overclock yapma imkanı olsada sağlamoverclockcular tarafından tercih edilen bir tarz olmadığından o konuyahiç girmeyeceğim)
Pcaçılırken del tuşuna basarak biosa girilir.Ben yaygın olduğu için i865çipsete sahip kendimde kullandığım abit AI7 nin biosundan örnekverceğim.
Diğer boardlarda üç aşağı beş yukarı aynı gibidir.



Abitin meşhur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulunduğu en can alıcı bölüme giriyoruz.

Üstte görüldüğü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu.Tüm değerlerimiz olması gerektiği gibi yani default.


Bize default değerler lazım olmadığı için "cpu operatingspeed"seçeneğini "user defined"yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı veagp/pci ayarları açık hale gelsin. Çünkü bu değerlerle oynayarakoverclock yapacağız.

Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 yeçıkardım ama cpu ma güvendiğim için direkt bu değeri denedim. Siz azarazar arttırmayı deneyin aceleci olmayın. Mesela önce 210 mhz e çıkarınsonra 220 ye.
Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu nedemek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 eşit aynı mhz de senkron çalışacağıanlamına geliyor. Tabi benim ramlerim DDR 566 olduğu için (2x 283 mhz)cpu ile senkron rahatlıkla çalışabilmekte. Eğer sizin elinizde budeğerlerde çalışan ramler yoksa bu değeri düşürmelisiniz.




(Bazı boardlarda bu şekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi şaşırtmasın)

Yani eğer DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerindeçalışamayacağına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdekigibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın. Bence önce ramlerleuğraşmak yerine öncelikle işlemcinizin sınırını bulabilmek amacıyla ramoranınızı düşük bir oranda tutun,mesela 3:2 gibi. Bu durumda ramlerdaha düşük değerlerde çalışacağı için cpu sınırını tayin etmenize engelolamayacaklardır.

Cpu nın sınırını nasıl bulacağız?

Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildiği yere kadar arttıracağız. Her arttırdığımızda pcyi kapatıp açıp stabilitesini ve en önemlisi cpu sıcaklığını kontroletmelisiniz. Eğer stabilite ve ısınma sorunu yoksa bu iyi haberdemektir yolumuza devam edebiliriz. Tekrar tekrar biosa girip fsbhızını arttırdıktan sonra diyelimki işlemcimiz artık 240 fsb deçakılmaya stabilliğini kaybetmeye başladı. Ha tabi bunu nasıl anlıyoruz,stabiliteden kasıt öncelikle fsb arttırırmından sonra windowsasorunsuz bir biçimde girmesi ve bir kaç bench programıyla sandra,pcmark vs. gibi yapılan testleri başarıyla reset,donma vs.olmadantamamlamasıdır. Bunlardan geçemiyorsa reset yada donma oluyorsa budemektir ki cpu muzun default voltajındaki sınırına gelmiş bulunuyoruz.Ne yapacağız?Tekrar biosa giriyoruz.



Üstte görüldüğü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak işeyarıyabilir. Bu stabilitesi bozulan işlemciye yardımcı olabilir. Bunuyaparken azar azar yapmakta fayda var çünkü overclockda en tehlikelihadise voltaj olayıdr,fazla voltaj direkt cpu nuzu götürebilir.İntelişlemcilerde (northwood) 1.7 voltu aşmamanız en doğru yololacaktır.Buna kabaca default voltajın %15 fazlasını aşmamak tadiyebiliriz.
Bu şekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite sağlandıktan sonra yenidenfsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabileceği stabil en yüksek değeribuluruz. Bahsettiğim gibi test programlarıyla denedikten sonra en uygundeğeri buluruz. Tabi tekrar ediyorum tüm safhlarda cpu sıcaklığınıkontrol altında bulundurmalısınız. Cpu nuzun default durumdakisıcaklığının %25 den fazla artmamasına dikkat edin. Her ne kadar bazıboardlar sıcaklığı doğru okumasalarda dediğim gibi en doğru yol defaulthalindeki değer ile overclock sonrası değeri%25 ten fazla olmaması.Fazla sıcaklık demek tehlike demek,işlemcinin çok yıpranmasıdemek,stabilitenin bozulması demek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Şimdi sıra geldi ramlerimizi yoklamaya;
Şimdi ramlerin sınırını bulacağız. Bunu önce yukarıda görüldüğü üzerecpu:ram oranıyla oynayarak bulacağız. Eğer ramlerimiz zaten hızlıysaDDR500 ve üzeri zaten pek sorun çıkmayacaktır fakat ramlerimiz DDR 400yada daha düşüğü ise 1:1 cpu/ram oaranını kaldıramayabilir. Bu durumdamecburen ramleri daha düşük bir değerde çalıştırmak zorunda kalacağızmesela 3:2 yada 5:4 gibi. Fakat bu ramlerin sağı solu belli olmuyorbazen oem bir ram alıyorsunuz DDR 400 yada 366 ve normalde budeğerlerde çalışması gerekiyorken sizi şaşırtıyor ve neredeyse DDR 500hızlarında bile çalışabiliyor. Bunu deneyerek bulacaksınız. Aynı cpugibi denediniz ve bir yerden sonra sistem çakıldı. Cpu muzun sınırınıbildiğimiz için cpu dan şüphelenmiyoruz. Cpu voltajını arttırdığımızgibi ram voltajını arttırmakta fayda sağlayabiliyor


Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max değerinibuluyoruz.Tabi bazı ramler voltajı sevmeyebilir ve voltaj tam tersietkide yapabilir.Voltajı seven ramlere denk geldiysek şanslıyız buramlerle epeyce yukarı mhz lere çıkabiliriz.
Ramlerinde sınırını bulduk şimdi geldik ram timingleriyle oynamaya yaniramlerimizi daha düşük cl değerleriyle daha agresif çalışmayazorlamaya.Düşük cl değeri daha çabuk veri döngüsü olacağı için dahafazla performans demektir.Bunun içinde ana menümüzden advanced chipsetfeatures a girerek yapıyoruz


Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz

Resimdegörüldüğü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılma yoluyladüşürmeye çalışıyoruz. Dediğim gibi ne kadar düşük değer o kadarperformans. Tabi her ramin kaldırabileceği timingler farklıdır. Benimburadan şu ayarlarda olsun demem mümkün değil. Deneyerek bulacaksınız.Bulabildiğimiz en düşük ram zamanlaması beraberinde stabiliteyidesunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmişiz demektir.
Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getirenPAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipsetboardlarda değişik adlar adı altında sunulabiliyor. Bu kiminde HyperPath adı altında kiminde game accelerator adı altındasunuluyor.Bunlarıda deneyerek buluyorsunuz.Çünkü her ram ve i865 boardbu özellik aktif edildiğinde stabil çalışmayabiliyor.

Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiğiniz bileşen cpu yada ramyaptığınız arttırımı hazmedemediğinde sisteminiz kilitlenip hiçaçmayabilir. Telaş etmeyin, bunlar olağan durumlardır. Çaresi, cereyanıkesip beş on saniye bekledikten sonra insert tuşuna basılı tutaraksistemi yeniden açmaya çalışmak. Bazen buda çare olmaz o zaman boardüzerinde bulunan clear cmos jumper ile biosu resetleyerek defaultdeğerlerde açılmasını sağlamalısınız.Tabi bu tüm yaptığınızayarlamaları sil baştan yeniden yapmanız demektir.
(Önce boardunuzu iyi tanımalısınız.Kitapçığını inceleyip ne nerede öğrenmelisiniz)

Bu arada amd den de bir örnek vereyim.En meşhur ve performanslı chipseti nforce2 ve tabiki abit nf7 den bir örnek.



Bu resimde görüldüğü gibi işlemcinin çarpanı açık ve burada istediğimizgibi çarpanlada oynama imkanımız var.Yani hem fsb hemde çarpanladeğişik varyasyonlar yapma imkanımız var tabiki toplam makul mhzdeğerlerinin üzerine çıkmamak kaydıyla.Görüldüğü gibi nf7 de birdechipset voltaj ayarı var.Bunuda arttırmak nf7 de stabiliteyi arttıranbir unsurdur.Ayriyeten agp voltajı da var ki bu zaten diğerplatformlarında çoğunda var.Ekran kartı oc edildiğinde Stabiliteyiarttırdığı rivayet edilir ama ben pek bu rivayeti doğrulayamadım yanipek bir işe yaramıyor ama siz deneyebilirsiniz tabiki.

Not:Sisteminizin soğutma gücü iyiyse makul değerlere çıkarabilirsiniz.İşlemcinin kendi fanıyla bir miktar overclok yapabilmeniz mümkün amadenemeniz önerilmez. Overclock yapmak garantiye her hangi bir etkietmez. Tabi gidipte overclok yaptım bozuldu demezseniz
Not alıntıdır!

International Affairs bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
GameRMan
27-08-2009, 13:35   |  #3  
GameRMan avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,045 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Güzel Çalışma :) Umarım Arkadaş Anlamıştır.

Erhan Tiryakioğlu
27-08-2009, 15:53   |  #4  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
Alıntı: HPQ-User  
teoman sormuş:
pentium 4 2.2 ghz hızındaki işlemci hızlandırmak istiyorum.overklok yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum ve ne kadar hızlandırabilirim eyer overklok yaparsam işlemciyi ne kadar hılandırırım ? yardımcı olursanız sevinirim

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
pentium 4 2.2 işlemci. atı redon 34 serisi ekrankartı. via p4m9000 anakart

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) ; .NET CLR 1.1.4322; InfoPath.1; OfficeLiveConnector.1.4; OfficeLivePatch.1.3; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.30; .NET CLR 3.0.04506.648; .NET CLR 3.5.21022; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729)

 
 
Bilgisayarınıza Kesinlikle Kimsenin Önermediği Gibi Bende Önermiyorum Çünkü ;
 
Siz Overclock Yapınca  Gözle Görülür Bir Hızlanma Olmayacaktır ...
 
Daha İyi Bir Soğutma Sistemine Gerek Olacaktır ...
 
Bilgisayarınızın Fanlarından Artık Ses Gelmeye Başlayacaktır ...
 
Daha Çok Elektrik Harcayacaktır ...
 
Bilgisayar Stabil Kalmak İçin Bileşenlerle Boğuşacaktır ...
 
...

ADEM-KAYA
27-08-2009, 19:01   |  #5  
ADEM-KAYA avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 10
12,271 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

ne amaçla o.c yapılacak.?
işlemciye o.c yapılsa kaç yazar,  yazık olur boşuna yapmayın derim.onun yerine daha iyi bir cpu almalısınız.

E7400 güzel duruyor,daha doğrusu o sistemin ömrü bitmiş.komple değişmeli.

sadece işlemci ile bu iş bitmiyor.diğer bileşenlerde önemli ,(anakart,ram,Psu..)

Kırık Çocuk
27-08-2009, 21:39   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
473 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Bence de overclock yapmak yerine alın güzel bir işlemci bakın keyfinize. Ne yapmak istiyorsanız i7 ile yapabilirsiniz mesela.

Pc_-_FiXeR
31-08-2009, 22:59   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
553 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

arkadaşım overclock yapmak riskli bir iş bunu yaparken işlemci ve anakartını hiçe sayıyor sayılırsınız.
bunun yerine anakarttan saat hızlarını yükseltin.

_eFeKenTLi_
01-09-2009, 06:09   |  #8  
_eFeKenTLi_ avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

bencede oc yapma gozle gorulen degısıklık yasamazsın bunun yanında ısınma sorunu guc sorunu sorunu yasayabılırsın . 

the_devil
01-09-2009, 12:23   |  #9  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

ben oc yaptım celeron 2.8 olan hızı 3.5 e çıktı aynı zamnda kingston 800 mhz ramlerimde 400 de çalışıyordu onlarda 667 ye çıktı "anakart ancak okadarını destekliyor" ama memnunmusun derseniz değilim çünkü kasadan rahatsız edici derecede ses geliyo bunları yazarken cpu sıcaklığı 60 derecede yazık ömrünü kısaltmaktan başka bi işe yaramıyo artı sesten dolayı zevkte alamıyosunuz yaptığınız işten en iisi yeni cpu almak ama denemek görmek istiyorum dersenizde siz bilirsiniz eğlenceli :)

Erhan Tiryakioğlu
17-09-2009, 04:26   |  #10  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
Alıntı: the_devil  
ben oc yaptım celeron 2.8 olan hızı 3.5 e çıktı aynı zamnda kingston 800 mhz ramlerimde 400 de çalışıyordu onlarda 667 ye çıktı "anakart ancak okadarını destekliyor" ama memnunmusun derseniz değilim çünkü kasadan rahatsız edici derecede ses geliyo bunları yazarken cpu sıcaklığı 60 derecede yazık ömrünü kısaltmaktan başka bi işe yaramıyo artı sesten dolayı zevkte alamıyosunuz yaptığınız işten en iisi yeni cpu almak ama denemek görmek istiyorum dersenizde siz bilirsiniz eğlenceli :)
 
Yakında Kasa İçin Farklı Oda Yaptırırsınız :D Ses Yalıtımlı:D
 
ZAten Herkes Aynı Şey Yüzünden Tavsiye Etmiyor O.C yi :D
Sadece Isı Nedeni Çünkü ;
 
Bilgisayarın Anakart İşlemci Anormal Çalışıyor Çok Çalışıyor ve paralel Olarak Isınıyor, Isınıyor, Isınıyor veee Fanlar Otomatik Olarak Vın die Ses Çıkarıor :) Sonra Bilgisayar Stabil Kalmak İçin Boğuşuyor, Boğuşuyor En Sonunda Puf Bir Bakmışsın Ölü Bir Kasa :D

ufuk_35
17-09-2009, 04:47   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
800 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
Alıntı: HPQ-User  
teoman sormuş:
...
Sistem Özellikleri:
pentium 4 2.2 işlemci. atı redon 34 serisi ekrankartı. via p4m9000
Haberin tarihine bakın.

Pentium 4 2.2 de ne oc si. Pardon ama çok anlamsız olmuş.

Beler01
31-12-2018, 20:21   |  #12  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2018

Hocam emeğine sağlık güzel bir öğretici cevap olmuş.Benim sorunum şöyle fsb 230da iken biraz voltaj arttırarak stabil çalışıyor.240a aldığımda ise 2-3 kademe voltaj attırmama rağmen bir türlü stabiliteyi yakalıyamadım.Sorunun bahsettiğin cpu:ram ratiodan kaynaklandığını düşünüyorum fakat benim bios seninkinden farklı 1984-2010 award software benim bios bulamadım cpu:ram ratioyu. Sistemim ise şu şekilde ;

*Gigabyte GA-MA-770T ES3

*AMD X6 1100T

*ASUS EXPEDİTİON GTX 1050 2 GB

*8 GB DDR3 1333MHZ RAM

 *500W POWER

*AKASA VENOM PİCO SOĞUTUCU

İşlemcim darboğaz yaptığı için böyle bir yola koyuldum.Malesef işlemci soketi am3 olduğu için farklı bir işlemciyede geçemiyorum daha üstü yok çünkü am3+ olsa gidip fx 8300falan alırım da malesef desteklemiyor anakarta birlikte değiştirecek olsam çok fazla masraf etmiş olurum.Farklı forum sitelerinde forum  falanda oluşturdum cevap veren olmadı malesef.Bana yardımcı olursan sevinirim.