İşletim Sistemi Benzeri Birşey Geliştirmek

Furkan Karabudak
28-08-2018, 19:44   |  #1  
Furkan Karabudak avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2018

Selamlar. Sizlere merak ettiğim birkaç soru soracağım. Lütfen bu sorulardan herhangi biri hakkında herhangi bir fikriniz varsa belirtin 

Ben Game Maker Studio 2 kullanıyorum. Ve GML dilini baya biliyorum. C ile çok benzerliği olan ve object-oriented bir dil. Merak ettiğim şey ise şu, GML oyun geliştirmeye odaklı bir dil yani zaten programın adı bile Game Maker. Ancak yazılım da yapılabiliyor , bu programla birçok yazılım yapan kişi gördüm ve ayrıca kendim de MS Paint den daha gelişmiş özelliklere sahip bir çizim programı geliştirmiştim. Bu arada 17 yaşındayım.

Her neyse GML ile işletim sistemi benzeri birşey geliştirmek mümkün müdür ? Yazılımın kendi içindeki kısımlar GML ile yapılabilir ancak bazı konularda GML yeterli olmuyor. (Örneğin bir USB takılınca algılaması gibi. Veya PC nin donanımıyla ilgili işlemler gibi. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır.) GML ile işletim sistemi gibi birşey geliştirmek için birkaç fikrim var, sizce bunlar mümkün müdür ?

1- Şimdilik GML ile yazılımın temelini, kullanıcı arayüzü vs. yapmak , ileride farklı bir dil ile (C++ olur Java olur) diğer yapılamayacak kısımları yapmak ve birleştirmek. Yalnız GML cross platform ve birçok işletim sistemini destekliyor ancak bootable bir yazılım nasıl yapılabilir bir fikrim yok. Yani farklı yazılım dilleri ile , çalışması için bir işletim sistemine ihtiyaç duyan bir yazılımı bootable bir hale getirmek mümkün müdür ?

2- Linux duzenlenebiliyor. Ve ben linux tabanlı birşey yapsam aslında çok birsey değişmeyecek ancak linux ta şöyle bir şey yapmam mümkün mü : PC yi açınca linux başlayacak ancak ekranda hiçbir şey gorunmeyecek. Linux tamamen açıldığında bile ekran tamamen simsiyah olacak ve sonra GML ile yaptığım yazılım otomatik olarak başlatılacak. İşte bunu yapmak mümkün mü ?

Bu düşündüğüm şeyler mantıklı mı? Amacım bir işletim sistemi yapmak değil ve bu bilgiyle yapamam da zaten ama demek istediğim şeyi anlamışsınızdır. Lütfen bu konudaki düşünceleriniz, bilgileriniz veya tecrubeleriniz var ise paylaşır mısınız
Teşekkürler

veterisdei
29-08-2018, 21:16   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2018

Bir işletim sistemi yazıp istediğin şekilde başlatıp kullanmak mümkün fakat GML ile yapılabilecek bir şey değil GML senin istediğin şeyleri karşılayamaz çünkü kullanım amacı oyun yapmak sadece birde oyun yapmak için GML kullanmanı da pek önermem c# bilgin varsa unity kullan yoksa öğrenmeye çalış ayrıca c#  ile kendi uygulamalarını hatta yazılım sistemini bile oluşturabilirsin tavsiye veya yardım istersen oranerbgmail.com adresinden den bana ulaşabilirsin

Son Düzenleme: veterisdei ~ 29 Ağustos 2018 21:18
Furkan Karabudak
30-08-2018, 07:33   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2018
Alıntı: veterisdei  
Bir işletim sistemi yazıp istediğin şekilde başlatıp kullanmak mümkün fakat GML ile yapılabilecek bir şey değil GML senin istediğin şeyleri karşılayamaz çünkü kullanım amacı oyun yapmak sadece birde oyun yapmak için GML kullanmanı da pek önermem c# bilgin varsa unity kullan yoksa öğrenmeye çalış ayrıca c# ile kendi uygulamalarını hatta yazılım sistemini bile oluşturabilirsin tavsiye veya yardım istersen oranerbgmail.com adresinden den bana ulaş
 

Cevabınız için çok teşekkürler :) Oyun yapmak için şimdilik Unity kullanmam çünkü GML de yeni falan değilim baya biliyorum. Ve GML yalnızca oyun yapmaz. GML ile 3D modelleme programı, kod editörleri, çizim programları, web browser lar ve çok daha fazlasını gördüm. Ayrıca daha önce kendim de MS Paint den daha gelişmiş özelliklere sahip bir çizim programı geliştirmiştim. Ve GML'in işletim sistemi için yetersiz olduğunu çok iyi biliyorum. Ancak GML 'e başka diller ile birçok ekleme yapılabiliyor eksikleri kapatılabiliyor. 

Benim düşündüğüm ise GML ile bir arayüz ve programlar oluşturup Linux için compile edip Linux tabanlı bir sistemde çalışmasını sağlamak. Bu çok daha basit görünüyor. Ve başlıkta da işletim sistemi yapmak değil işletim sistemi benzeri birşey yapmak yazıyor. Yani benim yapmak istediğim şey tam olarak şu:

Normal Linux'u alacağım. Boot ve açılış ekranlarını yok edeceğim veya düzenleyeceğim. Sistem açıldığında ise otomatik olarak GML ile compile ettiğim yazılım başlatılacak.

Bu çok daha kolay bir yöntem ancak nasıl yapabileceğimi bilmiyorum ve daha önce Linux ile bir tecrübem yok. Bu konuyu 4 farklı forumda sordum. Her birinden farklı farklı cevaplar geliyor ancak istediğim gibi bir cevaba ulaşamadım. Herkes kendi Linux dağıtımımı yapabileceğimi söylüyor. Ben baştan bir dağıtım yapmak istemiyorum. Benim istediğim normal Linux'un boot ve açılış ekranlarını değiştirmek veya yok etmek sadece.

Pikod
20-10-2019, 15:06   |  #4  
Pikod avatarı
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
22 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2018

İşletim sistemi yanlış anlamadıysam windows gibi bir şey kastediyorsun. Game Maker gibi bir programla bunu yapmak asla mümkün değil. Ne unity ne unreal engine ne cry engine'le bunu yapmak mümkün değildir.

Işletim sistemi yapmak için Basic bilmen gerekiyor. Basic ile basit bir işletim sistemi yapabilirsin.

Ki o işletim sistemini bile yapmak her insanın yapabileceği bir şey değil. Basic zor bir dil.

Ayrıca burda kastettiğimiz şey bir "IŞLETİM SİSTEMİ" C++ veya Java ile İşletim sistemi yapamazsın.

Bu diller Compiler'lar ile işletim sistemlerinin anlayacağı hale getirilen diller. Yani c++ ı çalıştırmak için windows'a linux'a veya macOS'a ihtiyaç duyuyorsun. Işletim sistemi yapmak sana nasıl bu kadar kolaymış gibi geliyor ki :D

Son Düzenleme: Pikod ~ 20 Ekim 2019 15:09