İşletim sistemleri nasıl çalışır?

CHIP Online
04-04-2011, 00:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İşletim sistemlerinin nasıl çalıştığını merak ediyor musunuz? Evet diyorsanız buyrun makalemize!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/isle ... -calisir_26045.html

Resimlerle: 10 alternatif masaüstü işletim sistemi!

Bilgisayarımızı kullanırken, genellikle sadece kullanmakta olduğumuz yazılımla ilgilenir ve bilgisayarımızdaki her şey gibi, kullandığımız yazılımın da işleyişinden sorumlu olan işletim sistemini pek düşünmeyiz.

Kullandığınız işletim sistemi Windows 7 veya Ubuntu olabilir, fakat adı ne olursa olsun, işletim sisteminin tam olarak ne olduğunu ve ne yaptığını söyleyebilir misiniz?

Diğer tüm yazılımların aksine, işletim sistemi bir bilgisayarın adeta donanımı gibidir ve onu tanımlamamızı sağlayan unsurlardandır. Örneğin, bilgisayarımızın özelliklerini saydığımızda; işlemcisi, ekran kartı ve belleğinin yanında genellikle işletim sistemine de yer veririz.

Çeşitli donanımların derlenmesinden meydana gelen bilgisayarlar; anakart, işlemci, bellek modülleri, ekran kartı, sabit disk, monitör gibi donanım bileşenlerinden ve klavye, fare gibi çeşitli giriş aygıtlarından meydana gelir.

Söz konusu olan masaüstü bilgisayarlar olduğunda, tüm bu bilgisayar bileşenlerinden istediğimiz birini kolaylıkla değiştirebilir ve bilgisayarımızı parça parça yenileyebiliriz. Masaüstü bilgisayarların sahip olduğu bu esneklik, bilgisayarların modüler yapısı kadar, tüm bu değişiklikleri mümkün kılan işletim sistemi sayesinde gerçekleşir.

Tüm konu: İşletim sistemleri nasıl çalışır?

İzleyin: NASA uzay resimlerini böyle değiştiriyor

Resimlerle: 10 alternatif masaüstü işletim sistemi!


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce, en başarılı işletim sistemi hangisidir?