İşte virüs yayan ülkeler listesi

qazx
16-12-2008, 01:02   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
560 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Zararlı e-postaların hangi ülkelerden yayıldığı ve nerelerde barındığını bulmak için yapılan araştırmada Türkiye'nin sicili kabarık çıktı.

Virüs yayan ülkeler arasında ilk onda yer alan Türkiye, İspanya, İtalya gibi bir çok Avrupa ülkesini geride bıraktı.

Nüfusu Türkiye'nin on katını aşan Hindistan gibi büyük ülkelerin de Türkiye'nin gerisinde kalması dikkat çekti.

Araştırmaya göre Türkiye, zararlı e-posta yayan ülkeler arasında yüzde 3.1'lik pay ile dokuzuncu sırada yer aldı.

Virüslü e-posta barındıran ülkeler arasındaki sıralamaya girmemesi ise üretilen tüm virüslerin ihraç edildiğini akla getirdi. Araştırmada en dikkat çeken konu ise virüslü e-postaların yüzde 51'inin Çin'e gönderilmesi. Ayrıca virüslü e-postaların üçte biri ABD ile Güney Kore'den çeşitli ülkelere gönderiliyor.

Virüslü e-postalara karşı geliştirdiği antivirüs programlarla tanınan İngiliz Sophos Güvenlik Şirketi'nin yaptığı araştırmada Türkiye'nin virüslü e-posta yaymada Almanya ve Fransa ile yarıştığı gözleniyor. 2007 yılının tamamını kapsayan ve geçtiğimiz gün Türkçeye çevrilen araştırmada en çok zararlı e-posta yayan ülkelerin ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güneykore ve Çin olduğu belirtildi. Araştırma sonrası hazırlanan raporda her gün 6 bin adet sitenin virüslü e-postalardan dolayı zarar gördüğü vurgulandı.

Zararlı e-postalardan etkilenen sitelerin ise virüsleri ziyaretçilerine bulaştırdığı hatırlatıldı. Bu devri daimden dolayı dakikada 4 internet sitesinin zararlı e-postalardan etkilendiğinin altı çizildi.

Araştırmada en çok virüs barındıran ve yayan ülkeler sıralamasında birinciliği kaptırmayan ABD'nin, son yıllarda yerini Çin'e bırakması da dikkat çekiyor. Araştırmada zararlı e-postaların sayısının giderek azalmasına da vurgu yapılıyor.2005 yılında 44 postadan 1'inin, 2006 yılında 337 postadan 1'inin, 2007 yılında ise 909 postadan 1'inin virüs barındırdığına dikkat çekilerek, zararlı e-posta dağılımının gitgide düştüğü vurgulanıyor. Ancak internet kullanıcılarına güvenlik konusunda yardımcı olabilmek amacıyla kurulan Doctus.org'un yöneticisi Tansu Günay bu azalışı, kötü amaçlı kişilerin artık web sayfalarını kullanmaya başlamasına bağlıyor.

E-posta yoluyla dağıtılan virüsler genellikle arka kapı solucanı ya da Truva atı olarak anılıyor ve sistem açıklarından yararlanarak içeri sızıyor. Truva atları, bankacılık şifreleri gibi bilgileri çalmaya yarıyor. Araştırmada, kendini, korunma yazılımlarından gizleyebilen ve 'Rootkit' diye anılan zararlı e-postaların dağıtılmasındaki artış da göze çarpıyor. Zararlı e-postaların yüzde 21'i Çin'de, yüzde 12.5'u Brezilya'da, yüzde 9.5'i Rusya'da üretiliyor. Günay, zararlı yazılımların genellikle e-posta veya sosyal ağlar (facebook, myspace vs) üzerinden dağıtıldığına dikkat çekiyor. Zararlı e-postaların amaçlarını 'reklam ve bilgi çalmak' olarak özetleyen Günay, 'sizin almayı onaylamadığınız (çoğu zaman çoklu gönderilen) her türlü mesaj' olarak tanımlanan virüslü e-postaların bu yüzden bir suç teşkil ettiğini vurguluyor.

Araştırmada virüs bulaştıran sitelerin çoğunun alışveriş sitesi olması ise dikkat çekici. En fazla zararlı e-postaları ziyaretçilerine bulaştıran siteler şöyle sırlanıyor: Sanat Galerileri, Bilgisayar, Ağ ve Kablolama, Eskort ajansları, Tatil, Emlak, Dondurma Yapımı, Bahçe düzenleme, Müze, Organik Üretim, Kap Kacak Temizliği, Poker, Politika, Araba lastiği, Web tasarımı.

Kaynak:Gazetevatan

hamann7725
16-12-2008, 06:31   |  #2  
hamann7725 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Yurdum insanı oldum olası zararlı şeylere meraklıdır Kahkaha

Kapalı Hesap (76993)
16-12-2008, 22:55   |  #3  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
1,382 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Antivirüs'ün ne olduğunu bilmeyenler var herkes yeteri kadar bilgilense istisnalar dışında hiç bir şey olmaz aslında