İzafiyet Kelime Anlamı Nedir?

CoSTa
16-10-2020, 14:45   |  #1  
CoSTa avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2020

İzafiyet kelime anlamı nedir? İzafiyet kelimesi, Albert Einstein tarafından geliştirilen İzafiyet Teorisi üzerinden bilinmektedir. Araştırmada kullanılan anlamı ile aynı anlamı taşıyan kelime günümüzde sıkça kullanılmaktadır. Fakat İzafiyet Teorisi üzerinden bilinen izafiyet kelimesinin kendine özgü bir kelime anlamı bulunmakta. İzafiyet kelimesi Arapça kökenli bir kelime olmak üzere, Türkçe’de TDK tarafından durumlara veya konumlara bağlı olarak yorumlanan bakış açısı anlamı taşıyor. TDK anlamı kısaca görelilik anlamına gelen izafiyet, Albert Einstein izafiyet Teorisinde de kelime anlamında yer alan bakış açısıyla gündeme gelmiştir. İzafiyet teorisinde madde ve uzay ile ilgili olarak kişinin bulunduğu durum ve konumuna göre konuya bakış açısını ele almaktadır. Matematiksel değerlerle bu durumu kanıtlayan ünlü bilim adamı Albert, bilim dünyasında büyük ses getirerek İzafiyet teorisini dünyaya kabul ettirmeyi başarmıştır.

Sözlükte İzafi Değer ve İzafiyet

İzafiyet kelimesi üzerinden türeyip günümüze kadar gelen İzafi kelimesi, türediği kelime İzafiyet ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Ülkemizde TDK tarafından da kabul görülen bu anlam sözlükte de ‘görelilik, görecelik’ olarak karşınıza çıkıyor. İzafi kelimesi aynı zamanda kullanıldığı cümle anlamı bakımından bağlantılı ve bağlılık kelime anlamı olarak da karşımıza çıkabiliyor. 

İzafi değer ise TDK tarafından bağıl değer, görece anlamı olarak belirtilmiş ve bu şekilde kabul edilmiştir. İzafiyet kelimesi üzerinden türeyen her iki kelime de, kelime köküne bağlı anlamlara sahiptir. Yalnızca kullanıldığı cümleler içerisinde yan anlamlarını taşıyor.

İzafiyet Teorisi 

İzafiyet kelimesinin anlamı bakımından karşımıza çıkan İzafiyet teorisi, günlük ve rutin yaşantımızda karşılaştığımız ve mutlak algıladığımız kavramların göreli olduğunu savunurken, sezgisel olarak da göreceli olduğunu düşündüğümüz kavramların mutlak olduğunu ifade etmektedir. Bu durumda uzayda ve yaşadığımız evren üzerinde bir ışığın hızının kişiden kişiye değişmediğini ve sabit bir değeri olduğunu savunur. Herkes için göreli ve göreceli kavramları ele alan İzafiyet Teorisi, tüm dünya üzerinde bilimsel olarak kabul edilen ve her noktada kabul gören bir teoridir. Teorinin yaratıcısı Albert Einstein, İzafiyet Teorisini matematiksel formüller ve işlemler üzerinden kanıtlamayı da başarmıştır. Bugün günlük yaşantımız da halen kullanmakta olduğumuz İzafiyet kelimesi bilimsel araştırmalar üzerinde de kelime anlamını taşıyor.