Jules: Onu bir insandan ayırmak oldukça güç!

CHIP Online
15-11-2008, 14:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yüzüne bakıp da tamamen cansız olduğuna inanmak zor. O, gün geçtikçe insana daha fazla benziyor.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Jule ... dukca-guc_9570.html

Resimlerle: Jules: Onu bir insandan ayırmak oldukça güç!

Adı Jules... Jules son haliyle görenleri şoke ediyor. Çünkü o aynen bir insan gibi yüz mimikleriyle sevincini, öfkesini, üzüntüsünü, endişesini belli edebiliyor. O, dünyanın en gelişmiş "hümanoidi"... Yani en gelişmiş "insansı robot".

Bir süre önce Japonlar da küçük bir kız hümanoid geliştirmişlerdi. O da son derece gerçekçi ama yüz mimikleri Jules'inki kadar insani değil.

3.5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Jules şimdilik bedensiz. Yüzü tamamen kendi yazılımı tarafından kontrol ediliyor ve derisi altına yerleştirilmiş olan çok küçük "motorlar" tarafından "yüz kasları" aynen insanlarda olduğu gibi hareket ediyor. Gözlerine yerleştirilen kameraların kaydettiği insan yüzlerindeki mimikleri bire bir taklit etme yeteneğine sahip. Üstelik konuşabiliyor.

Bristol Üniversitesi'nin Robotik Laboratuvarları'nda geliştirilen Jules'a beden yapmanın daha kolay olduğunu söyleyen bilim adamları "Önemli olan insan mimiklerini bire bir taklit eden bir hümanoid yüzü geliştirmekti" dediler. Hümanoid robotların ileride insanların hizmetinde olmaları amacıyla geliştirildikleri belirtiliyor. Japonlar tarafından geliştirlen robotlar arasında, bir hastanenin danışmasında, hastaları gerekli bölümlere yönlendiren robot, müze rehberi robot, yaşlı ve hasta kimselere eşlik eden ve yardımcı olan robotlar yer alıyor.

Ancak onlar, insana Jules kadar bezemiyor. Kimi şüpheci çevreler ise Jules gibi hümanoidlerin casusluk ve hatta etiğe aykırı işlerde kullanılabilecekleri uyrısını yapıyor.

chip.com.tr - Hürriyet

Tüm konu: Jules: Onu bir insandan ayırmak oldukça güç!

İzleyin: Gel de korkma!

Resimlerle: Jules: Onu bir insandan ayırmak oldukça güç!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Robotların gün geçtikçe insana daha fazla benzemesi, Terminator filminin gerçek olacağı endişesi yaratır mı?

Fattur
15-11-2008, 17:26   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Ne diyeyim.Yarattı bile :D

physfg
15-11-2008, 18:03   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,686 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

newet...

bunun olması çok küçük bir ihtimal olsada kaçınılmaz!...

Toxic
15-11-2008, 19:18   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,600 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

yaratır