Kablolu şarj aletleri de tarih olacak

barisaydiner
28-11-2006, 22:37   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
486 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004

Bilim enerjiyi de kablosuz nakletmeyi başardı. Bu buluşla, dizüstü bilgisayar, cep telefonu, MP3 çalar gibi elektronik cihazları şarj etmek için kullanılan kabloları tarihe gömecek...

Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği bir teknoloji, elektronik cihazların kablo kullanmadan şarj edilmesini sağlayacak. ABD'nin Boston kentindeki Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversitesinden bilim adamlarının geliştirdiği sistem, asırlardır üzerinde kafa yorulan ve kablosuz güç iletmeyi amaçlayan kavramdan hareket ederek, metrelerce uzaktan çalışabiliyor.

Araştırmaya katılan bilim adamlarından Doçent Marin Saljacic, elektrik enerjisinin kablosuz nasıl iletilebileceğini uzun süre düşündüklerinde, birer fizikçi olarak, belirli bir frekansta enerji uygulandığında, cismin titremesine yol açan "rezonans" olayını anımsadıklarını belirtti.

Aynı frekansta rezonans yapan iki cismin çok güçlü şekilde birbirlerine bağlandıklarını belirten Slojacic, "Bir enstrümanda bir akort çaldığınızda, aynı akustikteki diğer enstrüman bu akordu alacaktır, gözle görünür şekilde titreyecektir" dedi. Amerikalı bilim adamları, araştırmalarında akustik titreşimler yerine elektromanyetik dalgaların rezonanslarını kullandılar. Elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları, kızılötesi ve röntgen ışınlarıyla yayılıyor.

haber7.com

tolga2207
29-11-2006, 14:53   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
793 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Tam olarak tarihini hatırlamıyorum ama bunun ilk örneklerini 1850-1900 yılları arasında Albert Einstein'dan bile iyi bir fizikçi olan Nikola Tesla yapmıştı. Kendisi hayatını alternatif akım üzerine çalışmalar yapmaya adayan ve bu konuda tarihi buluşlar yapan ancak dönemin siyasi ve ekonomik güçleri (general electric) tarafından önüne engeller konulan ve sindirilen bir bilim adamıdır. Bilim dünyası daha yeni yeni bu gücün farkına vardılar ve bunun üzerine çalışmalar yapmaya başladılar. Barış arkadaşımın anlattığı habere örnek ise o yıllarda kablosuz olarak uzun bir mesafeden 100 adet ampulü alternatif akım ile yakmayı başarmasıdır. Muhterem bir zattır, eli öpülesi insandır. Emperyalizm kurbanıdır.