KabloNet Ve Hub

Heatherhy
11-01-2007, 20:45   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007

selam arkadaslar

kablonet almayi dusunuyorum.kablo modemler ile ilgili yaptigim arastirmalarda internet baglantisini paylastirabilmek icin ya ana bir ana makina olacak yada router uzerinden baglantiyi paylastirabiliyor.
peki router yerine hub kullanirsam ayni islevi gorur mu?
bir bilginiz varsa beni aydinlatirsaniz sevinirim.

viking20
11-01-2007, 21:04   |  #2  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

http://www.pclabs.gen.tr/yazi.asp?doc=416
Bilgisayar sayısı 4 den fazlaysa doğal olarak 4 portlu bir modem yetmeyecektir. Aynı şekilde zaten bir ağı olanlar bilirler, burada işin içine fazladan bir ağ cihazı daha giriyor. Amacınıza göre port sayısına sahip olan bir HUB yada Switch kullanmanız gerekebilir. Bana sorarsanız yeni alacaksanız HUB yerine kesinlikle bir Switch tercih etmelisiniz. Neden derseniz, HUB'ın yapısı itibariyle üzerinde bağlı olduğu bilgisayarlardan sadece birinin yarattığı ağ trafiğinin bütün ağı etkilemesi ağın performans düşüşüne neden olacaktır. Bununda sebebi HUB'un bir bilgisayardan gelen verileri , verilerin gitmesi gerektiği bilgisayar yerine bütün bilgisayarlara birden göndermesidir.  
Switch ve Modemin kullanıldığı değişik internet bağlantısını paylaştırma senaryoları üretebiliriz. Mesela aşağıda görebileceğiniz gibi ,  bilgisayarları Switch yada HUB gibi bir ağ cihazına bağlayıp, tek portlu  Ethernet Router modemimizi de bu cihaza bağlayabiliyoruz.(Alıntı).
--
Hub:  
Hub’lar star topoloji ağlarda merkezi bağlantı üniteleridir. Hub kendisine bağlanılan tüm node’ların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlar. Hub’a bağlanılan her donanımın kendi güç kaynağı olduğu gibi hub’ında kendi güç kaynağı vardır. Hub üzerinde bulunan durum ışıkları ağ durumunu izlememizi ve arıza tesbit işlemlerini kolaylaştırır. İkiden fazla hub birbirine bağlanabilir fakat Ethernet standartlarında bazı sınırlar vardır. Hub-Hub bağlantıları yerine switchlerden hub’lara gidilebilir, ve bu durum ağ performansını arttırır. 10 Mbps veya 100 Mbps ağlar için hub’lar bulunmaktadır.
Router:
Router’lar ağ trafiğini süzer ve dosyanın doğru yere gönderilmesini sağlamak için değişik protokolleri birbirine bağlar. Bu süzme işleminden dolayı router, switch veya bridge’den daha yavaş çalışır. Hub veya switch’lerden farklı olarak router’lar ağ yönetim hizmetleri sunarlar.
Switch ile parçalara ayrilmamis networkteki çok fazla sayidaki hub veya çalisma grubundaki çok fazla sayidaki baglanti sik sik çakismalara ve hatalara neden olacaktir.
-------
kablonet kullanımı hk.


[gelelim aklımdaki soru işaretlerine. bu ağı kurarken "hub" kullanıp, kullanmamam gerektiğine karar veremedim. sanıyorum en stabil ağı minik bir hub alarak kurabilirim. {yanılıyorsam düzeltin} ].
Bahsettigin gibi iki alternatifin olacak.
1- Hub alirim diyorsan tabi ki daha saglikli genislemeye musait, ancak bu durumda modemin router ozelligi olmasi yada ayrica bir routerin olmasi gerekiyor. Bu durumda ana bilgisayar diye bir sey soz konusu degil. acik olan bilgisayar router uzerinde internete erisebilir. Sekilde gosterdigim IP leri verirsen sorunsuz baglanirsin.
2- Ne gerek var Hub a diyorsan da bir makineyi Router/Ana Makine olarak kullanman gerekir. Buna bir router yazilim yada proxy yada Internet Connection Sharing yazilimi kurmalisin -ki bu ucuncusu WinXP ile birlikte geliyor- Daha sonra yine sekildeki gibi IP atamalari yaparsin ve iki makine de internete cikabilir. Bu durumda Hub ve router gerekmedigi icin masraf azalir ancak ana makine olacak makinede iki adet ethernet kartin olmasi lazim.(alıntı).

Son Düzenleme: viking20 ~ 11 Ocak 2007 21:20
Heatherhy
11-01-2007, 22:00   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007

saol viking ama bunları okumuştum ve bildiğim kadarı ile hub ve router arasındaki tek fark(bir ağ için) hub bilgiyi herkese yollar sadece bilgi hangi makinaya ait ise o uygulamaya koyar diğerleri yok sayar ama routerda ise bilgi sadece kime gitmesi gerekiyor ise ona gider bu sayede hubdan daha hızlı ve daha güvenli(sniffer tehdidinden uzak) bir dağıtım gerçekleşir.

adsl de modem ethernet yolu ile doğrudan router(yada hub)a bağlanır bu sayede ağın bütün üyelerine bağlantı dağıtılmış olur benim merak ettiğim konu bu işlemi kablo modem ilede yapabilirmiyiz ama bağlantı ayırıcı router değilde hub olacak bildiğiniz gibi router fiyatları almış başını gitmiş ben sadece evimde 2-3 makinalık ufak bir ağ kullanacağım bunun için router pahalı bir araç...

cell-o
11-01-2007, 22:14   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
843 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2006

tavsiyem yine siz modeminizi alın.sonra bilgisayarlara interneti router ile dağıtın.tavsiyem router olarak D-Link - EBR-2310 - 4-Port Cable/DSL Ethernet Router  ürünü olabilir. bununla dediğinizi yapabilirsiniz.

kolay gelsin.