Kanseri erken evrede yakalayacak teknoloji

viking20
08-08-2012, 17:22   |  #1  
viking20 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006


Kanseri erken evrede yakalayacak teknoloji
http://haber.tr.msn.com/ntv/kans ... -teknoloji-2#scpti2
Pozitron Emisyon Tomografi ''PET'' Nedir?
http://www.hastane.com.tr/saglik ... rafi-pet-nedir.html
Son yıllardaki en önemli gelişmelerden biri olan PET , görüntülemede getirdiği yeniliklerle başta kanser olmak üzere kalp ve beyin hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir ilerleme sağlıyor.Pozitron emisyon tomografi ya da kısa adıyla PET, nükleer tıp alanında son 10 yıl içindeki en önemli gelişme olarak değerlendiriliyor. PET yöntemi ile vücuda zarar vermeden organların biyolojik ve metabolik işlevleri incelenebiliyor.Kalp hastalıkları PET'in en sık kullanıldığı ikinci alan.Bir koroner arter hastasının ameliyat edilip edilmeyeceğine karar verilirken PET cihazından yararlanılıyor. Bu cihazla kalp krizi geçiren bir hastada kalp kasının hücrelerinin canlı olup olmadığın saptanması mümkün. Böylece gereksiz bir bypass ameliyatı engellenebiliyor. PET cihazıyla yapılan uygulamaların Yüzde 10'luk bölümünü de beyin hastalıkları oluşturuyor.En önemli bunama nedeni olan alzheimer hastalığına PET cihazıyla tanı konulabiliyor. Epilepsi ameliyatlarında da PET'le yapılan incelemelerden yararlanılıyor. Uzmanlar PET cihazının diğer nükleer tıp yöntemlerinden farkını şöyle özetliyor:Gama ışını yayan radyoaktif maddelerin çok nadirleri dışındakilerin hiçbiri vücuttaki moleküller içerisinde bulunmaz. Doğal olarak yoktur. Halbuki pozitron yayan radyoaktif maddelerin hemen tümü vücut içindeki moleküllerde yer alan atomların radyoaktif tipleridir. Onlar yani karbon, oksijen, azot,flor gibi atomlar vücut içinde doğal olarak bulunurlar.Dolayısıyla bizim işaretleyebileceğimiz ve kullanabileceğimiz radyoaktif molekül çeşidi, vücuttaki molekül çeşidi kadar olabilir, teorik olarak. Bu vücuttaki her şeyi inceleyebilmemiz anlamına gelir. Vücudun gizlerini saptayabilmek artık mümkün gözüküyor.

Kanser hastalıklarının tanısında getirdiği farklılıklar nelerdir?
Kanser hastalıklarının ve de kalp hastalıklaırnın tanısında şu anda en çok kullanılan radyoaktif madde flor 18 adını verdiğimiz radyoaktif materyal ile işaretli şeker, yani glikoz.Buna kısaca FDG deniyor.Bu metaryalin vücutta davranışı normal radyoaktif olmayan glikoz, nasıl davranıyorsa aynen öyle.Radyoaktif olmayan glikozun vücutta hücrelerin temel besin maddesi olduğunu, çok çalışan hücrelerin bunu çok daha fazla aldığını, tutuğunu biliyoruz.Glikozu çok kullanan hücre grubu da kanser hücreleridir.Kanser hücrelerinde kanserin kötü huyluluk derecesi arttıkça glükoz kullanımı da artar.Böylece bizim verdiğimiz radyoaktif glikoz, normal hücre grupları dışında kanser hücreleri tarafından da çok yoğun bir biçimde tutulur ve vücudun herhangi bir yerindeki kanser dokusunu böylece ayırt edebiliriz.

Kalp hastalığının tanısında glikozun rolü nedir?
Kalpte de kas hücresi, hücre grupları içersinde yoğun glikoz tutan hücre gruplarından kalp kasında da canlı doku, canlı hücre, şekeri alır ve kullanır.Canlı olmayan hücre, alıp kullanamaz.Oradaki canlı, cansız doku ayırımını da bu şekilde yapmamız mümkün olmakta.
KAYNAKLAR:
http://haber.tr.msn.com/ntv/kans ... -teknoloji-2#scpti2
http://www.hastane.com.tr/saglik ... rafi-pet-nedir.html
Pozitron Emisyon Tomografi
http://www.acibadem.com.tr/guncelsaglik/GuncelSaglik.asp?t=863
Pozitron emisyon tomografisi (PET)
http://www.tpog.org.tr/pdf/kongre_sunumlar8.pdf
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET)
http://www.drkoray.com/index.php ... emisyon-tomografisi
Positron Emission Tomography – Computed Tomography (PET/CT)
http://www.radiologyinfo.org/content/petomography.htm

Son Düzenleme: viking20 ~ 08 Ağustos 2012 21:02