Kasaya Fazladan Fan Takmak ( Yardım )

radyoaktif
18-06-2009, 03:00   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Arkadaşlar iyi günler.

Sistem

İşlemci: Intel Core 2 Duo E6400 2.13GHz 1066MHz 2MB Cache 64BIT 775p
Anakart: ASUSTEK P5BVM 965G DDR2
Ekran Kartı: Palit 9800GT Super 1 GB 256Bit GDDR3 16X
Bellek (ram): 3 GB 800 Mhz HI-LEVEL
Hard Disk: 250GB 7200RPM 16MB Cache
Power: HIGH POWER 460W High Performance


Uzun süredir kasada sıcaklık problemim var. Bu aralar işlemcime oc yapacağım için kasanın içindeki hava yalıtımını çok iyi ayarlamam gerekiyor. İşlemcim yüksüz olarak 70 derecelerde çekirdek sıcaklıkları ise 55-60 derecelerdeydi yük bindiğinde düşünün artık durumu. Hemde tam 3 senedir bu sıcaklık değerlerine yakın değerlerde kullandım işlemciyi. Sonra 30tl'ye cüzzi bir işlemci soğutucusu aldım termal macunu sürüldü felan şimdi son sıcaklık değeleri yüksüz olarak işlemci 40-45 derece civarında.

Yalnız bu böyle olmayacak dedim kasanın 2 kapağınıda açtım. Kendimi serinletmek için kullandığım  25cm'lik bir vantilatörü kasanın içindeki sıcak havayı vakumlaması için yan tarafa koydum.

Kasanın iç kısmı

Kasanın arka kısmı

Kasanın ön kısmı

Üst tarafı biliyorsunuz zaten. Kasanın stok fanı bir işe yaramıyor ( en azından tek başına ) Şimdi ben diyorum ki kasaya bir kaç 12cm'lik fan takayım ama takılacak kısımlarda nasıl yer açacağım artık kırarmıyım kesermiyim o derece bezdim bu sıcaklık konusunda.

Üst tarafa 2 tane
Ön tarafa 1 tane ( nasıl takacaksam artık )
Arka tarafta 1 tane var ama alt taraftaki demir girişlerinide açmıştım tam orayada 1 tane

fan takayım eder 4 tane fan hepsinide kasanın içine hava üfleyecek şekilde takayım ve 3 tanede kasanın yan kapağına takayım böylece 4 tane fanın üflediği havayı önce ekran kartı ve işlemci parçaları soğutmak için çekecek, kasanın yan tarafındaki diğer 3 fanda kasanın içindeki sıcak havayı dışarıya atacak sürekli bir devir dayyim söz konusu yani. Bunu yapabilirmiyim arkadaşlar artık sağlam bir işlemci fanına gücüm yok onun için 30tl verip 5tl den 6 tane 12cm'lik fanlar alıp bunu yapayım diyorum.

Benim vantilatör çok ses yapıyor ama anca vantilatörü açarak yüksüz olarak işlemci sıcaklığını 40 dereceye çekirdek sıcaklıklarını 30 dereceye hard diski 30 dereceye indirebiliyorum ekran kartının kendi fanı var onun hızını vtune programı yardımı ile ayarlayabiliyorum zaten ama fazlada zorlamak istemiyorum oda ısnıyor yani. Bu olay için kasanın her yerinin sadece fanların hava alıp atacağı şekilde yerleri olması lazım aksi taktirde fanlar tam hava çekemeyip atamazlar herhalde.

Bu kadar fan ile birlikte kasamın içinde hortum çıkacağını biliyorum sıcak hava ile soğuk hava birbirine karışırmı orasınıda tam bilmiyorum ama sizlerden bilgi aldıktan sonra bu düşünceyi uygulamaya geçeceğim ve gene bu işlemi yapan arkadaşlardan kasanın fan taktıkları yerlerinde nasıl yuva açıyorlar yani delik delik mi yoksa fanın oturabileceği kadar bir yermi açıp fanı oraya yerleştiriyorlar ( eyer fanların pervane kısımları açık olacaksa evdekiler yalnışlıkla ellerini felan sokarlar çocuk felan varAğzı kulaklarına varıyor o yüzden mecbur delik delik yuvalar açıp fanlarıda o deliklere oturtacağım galiba ) ama bu delme işlemini neyle yapacağım bi tornavida yada başka bir alet ney? Bunları öğrenmek istiyorum.

Yeni kasa felan al demeyin arkadaşlar sadece fazladan 3,4 fan yeri olan kasalar 40-50tl ee ben 5tl'den ( bulabilirsem artık ) 6,7 tane alıp hepsini kasaya takacağım böyle daha mantıklı.

Cevaplarınızı bekliyorum. Selametle

recep34
18-06-2009, 03:53   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
413 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

iki öne iki arkaya,güç kaynağının altında fan yoksa üste yetrli olur.Önemli ayrıntı eksoz fanlar içeri üfleyen fanlardan biraz daha yavaş olsun.öyle önden arkaya güzel bir hava akımı ile problem kalmaz ama bu işi nasıl yağprsanız yapın 30 ytllik fanda bir süre sonra yersiz kalır.birde kapağa işlemci bacası takarsınız hatta baca tam oturursa işlemci kas içi sıcaklığından etkilenmez fazla...baca ile işlemci fanı havayaı direkt dışardan alacak çünkü...

radyoaktif
19-06-2009, 20:33   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Yardımın için teşekkürler dostum.