kokoreç kanser yaparmı?

cem_batum
17-12-2015, 13:16   |  #1  
cem_batum avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 7
42 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2015

sadece kokoreç değil benzeri oranda yüksek miktarda doymuş yağ içeren her türlü hayvani gıdanın, doğrudan ateş ve yüksek ısı karşısında pişirilmesi sonucu ortaya çıkan tatsız durumdur.

kokoreç gibi yüksek miktarda yağ içeren organ etlerinin, yüksek ısılarda ve bilhassa kömür/odun ateşinde pişirilmesi neticesinde, meydana gelen moleküler bozulma ve yüksek ısı nedeniyle yağa yapışan aromatik hidrokarbonlar, nitrozaminler, heterosiklik amino asit gibi toksik bileşenler, vücutta serbest oksijen radikallerinin prodüksiyonunu arttırarak kanser riskinde dramatik bir artışa yol açmaktadır.

kokoreç gibi yüksek yağ ihtiva eden organ etlerinin yüksek ısıda pişirilmesi ile mide kanseri, yemek borusu kanseri, bağırsak kanseri ve pankreas kanseri gibi sindirim sistemi kanserleri arasında yakın ve güçlü bir korelasyon vardır.

benzeri şekilde bu türden hayvani ürünlerin pişirilmesi sırasında ortaya çıkan duman da, yüksek oranda toskik bileşenler içermekte ve dumanı da akciğer kanseri ve koah riskini, sigara ve nargile dumanı kadar arttırmaktadır. özellikle bu ürünleri pişiren aşçılar, kebapçılar, seyyar satıcılar için bu risk geçerli daha çok.

kokoreç gibi organ etlerinde bir diğer olumsuz özellik ise aşırı derecede doymuş yağ içermesinin yanında, yüksek oranda pürin içermesi ve mikrobiyal stabilizasyonun sağlanması için birkaç kez yüksek ısıya bırakılıp, ardından dondurularak muhafaza edilmesi ve en nihayetinde moleküler bozulma olayının gerçekleşmesidir.

bu tür aşırı yağlı organ etleri, gastirik boşalma süresini uzatıp, sindirimi ayrıca zorlaştırarak; mide, bağırsak gibi sindirm sistemi organların karsionejen bileşenlere uzun süre maruz kalmasına neden olup, kanser riskini ayrıca arttırmaktadır.

bu tür yüksek ısıya maruz bırakılmış yağlı organ etleri ile böbrek kanseri ve lösemi, lenfoma gibi hematolojik kanserler arasında da korelasyon saptanmıştır.

kokoreç gibi yüksek ısıya maruz bırakılıp, ateş karşısında pişirilen organ etleri, sigara kadar kanserojendir.

dumanı bile ciddi şekilde toksik bileşenler içermektedir.

avrupa birliği'nin bu tür gıdalar konusunda tedbirli davranmasının sebebi budur.

epidemik boyutlara varan kanserin, tek nedeni sigara ve alkolizm değil; en az onlar kadar güçlü bir nedeni de bu türden beslenme yanlışlarını kronik bir biçimde sürdürmektedir.

normal yağsız kırmızı ette ise günlük üst tüketim miktarı maksimum 80 gram olmalıdır. mümkünse haşlama yöntemi ile pişirilmeli ve bol sebze ile tüketilmelidir.

http://www.cancer.gov/…diet/cooked-meats-fact-sheet

http://www.nhs.uk/…overcooked-meat-cancer-risk.aspx

http://www.mirror.co.uk/…bbq-could-give-you-3937181

http://www.cbsnews.com/…t-may-increase-cancer-risk/

mehmetcavas
18-12-2015, 04:20   |  #2  
mehmetcavas avatarı
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 7
45 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2015

Kanserin kokoreç yapamadığı kesinlik kazandı.ben demiyrumm recep deyooo...