Kokular sayesinde korkuları yenmek mümkün

CHIP Online
25-09-2013, 10:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Sizin de bir türlü üstesinden gelemediğiniz kronik bir korkunuz mu var? Çözüm çok uzakta değil!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/kok ... k-mumkun_42844.html

Köpekten, örümcekten veya yılandan mı korkuyorsunuz? Ya da başka bir korkunuz mu var? Bilim insanları korkunun çaresini kokularda buldular.


Çeşitli korkular malesef insan yaşamının inkar edilemeyen bir parçası. Böcek korkusu, hayvan korkusu, yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu veya benzer korkular, çok sayıda insanın hayatını olumsuz etkileyebiliyor.


Bu soruna çare bulmak isteyen bilim insanları, koku yoluyla bir tedavi yöntemi geliştirmek istemişler. Hazırlanan deney düzeneğinde, insanlara korktukları nesnenin fotoğrafı gösterilirken belirli bir koku da püskürtülmüş. Bu sırada deneğe küçük miktarda elektrik şoku verilmiş. Böylece denekler, sadece fotğraftaki nesneden değil, onunla bağlantılı olan kokunun da korkutucu bir detay olduğunu öğrenmişler.


Ardından uykuya yatırılan deneğe uykusunda aynı koku püskürtülmüş. Kokuyu alan denekler ilk başta ürkerek uyanmalarına rağmen uyandıklarında elektro şokla karşılaşmayınca kısa süre sonra kokuya dair korkuları geçmiş. Ancak bu sırada kokuyla ilişkilendirilmiş olan asıl korkularının da geçmiş olduğu fark edilmiş. Böylece insanların belirli korkularını, koku terapisiyle yenebilecekleri ortaya çıkartılmış.


Bilim insanları şimdi bu tekniğin ne kadar daha geliştirilebileceğini tartışıyor.

Tüm Konu: Kokular sayesinde korkuları yenmek mümkün

Kaynak: www.chip.com.tr