OVERCLOCK NEDİR NASIL YAPILIR...

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
CYRUS THE VIRUS
03-02-2004, 18:16   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
209 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bu konu hakkında pm olarak veya forumlarda çok soru geliyor. Ben de sizlere rehber olması açısından overclock konusunda giriş seviyesi için de olsa bir rehber hazırlamak istedim. Hiç olmazsa işin mantığını öğrenmek ve neyi neden yaptığımızı anlamak bakımından faydalı olacağını düşünüyorum.

UYARI!:  AZ SONRA ANLATACAKLARIMDAN DOLAYI, DONANIM YA DA YAZILIMLARINIZDA MEYDANA GELEBİLECEK ZARARLAR YÜZÜNDEN SORUMLULUK KABUL ETMEM. TÜM SORUMLULUK UYGULAYAN ŞAHISLARA AİTTİR. (Yani kısacası az sonra izleyeceklerinizi sakın evde denemeyin ve çocukları monitörün başından uzaklaştırın Gülümseme  )

   Öncelikle ne demektir “over clock”. Overclock, sisteminizin tamamını ya da en az bir parçasını, normal çalışma frekansından daha yüksek saat hızlarında çalıştırmak demektir. O/c çoğu zaman daha düşük maliyetle daha yüksek performans alma isteğinden kaynaklansa da bir çok durumda o/c için gerekli spesifik malzemelerin temin edilmesi işlemci up grade’inden daha pahalıya gelebilmektedir. Tersi şekilde özellikle, fan seslerinden rahatsız olup fana ihtiyaç duyulmayan sistemler isteyenler de sistemlerini “under clock” yapabilirler. Bu da tam tersi demektir. Sessiz pc sistemlerinde sıkça uygulanan ve tercih edilen bir yöntemdir.

   O/c için ne gerekir? Sıralamak gerekirse:
1-O/c yapmaya uygun bir anakart. (Agp ve Pci veriyolları frekans oranlarını ayarlayabileceğiniz, yüksek fsb hızlarına çıkabilen ve voltaj ayarı yapabildiğiniz kaliteli, stabil  bir anakart.)
2-O/c yapmaya uygun bellekler.(Tercihen Corsair, Mushkin, Twinmos ya da  Kingston.)
3-O/c yapmaya uygun soğutma sistemi. (Tercihen bakır soğutucular, yüksek devirli fanlar, kasa içi en az 2 fanla uygun havalandırma, sirkülasyon amacıyla round IDE kabloları, gerekirse bellek soğutucuları.)
4-O/c yapmaya uygun güç kaynağı. (Min. gerçek 300 watt. , kişisel tercihim min. gerçek 350 watt.)
5-Her şeyden önemlisi, bilgi.

   Şimdi, önce işin teorik kısmına bakalım sonra birlikte bir adet o/c uygulaması yapacağız. Elinizdeki işlemci yüksek o/c toleranslarına sahip olmayabilir ya da tam tersi. Bu konuya ayrıca başka bir yazıda değinmek gerekir. Anlamanın yolları var. Ben genel anlamda o/c hakkında konuşmak istiyorum. Ancak küçük bir tüyo vemek gerekirse genelde yeni işlemci çekirdeklerinin ilk temsilcileri iyi o/c olurlar. Bu üretim yeri ve zamanına göre de değişir. Ama genelde büyük oranda şansınıza kalmış bir olay. Çünki aynı banttan arka arkaya çıkan iki işlemcinin bile o/c potansiyelleri farklı olabilir.

İşlemci hızı nedir nasıl belirlenir buna hangi faktörler etki eder?
İşlemci hızını işlemcinin saat çarpanının, fsb (front side bus) denilen veriyolu hızıyla çarpılması sonucu ortaya çıkan sayı belirler. BIOS ayarlarında fsb ayarı “Advanced Chipset Features” kısmında oluyor ancak “voltage/frequency” menusunde de olabilir. Mesela fsb’si 100 MHz olan bir celeron işlemcinin saat çarpanı 20 ise : 20x100=2000 MHz. İşlemci frekansıdır. Buradan da anlayacağınız gibi bizim, işlemcinin çalışma frekansını arttırmamız için yapmamız gereken, bu değerlerden en az birisini arttırmak. Mesela fsb’yi 110 yapalım. 110x20=2200 MHz alın size o/c. Bu kadar. Bitti. Hadi şimdi dağılın!Kahkaha Gönül isterdi ki işlemci çarpanını da değiştirelim, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim vs… Ancak yeni nesil işlemcilerin hemen hemen hepsinin çarpan kilitleri sabit geliyor artık. Yine de bulunabilir… Athlon ve Duron’un bazı modelleri çarpan kilitsiz. Eski Duron ve Athlon işlemcilerde de çarpan kilidi vardı ama önbellekler arasına  köprüler atılarak (genelde kurşun kalemle) bu kilidi kırmak mümkündü ancak şimdilerde öyle bir imkan da kalmadı. Peki neden çarpan kilidi kırmak tercih edilirdi? Çünki eğer çarpan kilidini kırarsanız o/c için fsb arttırmanız gerekmeyebilir çoğu zaman ve fsb arttırdığınız zaman ortaya çıkacak sorunlar yaşamazsınız. (Ancak fsb artışı kadar performans ta alamazsınız. Ya da ikisini birden arttırarak çok yüksek değerler alabilirsiniz.) Bu sorunların ne olduğunu tek tek göreceğiz zaten yazımın da asıl amacı bu.

Elektronik devreler ve elemanları bir anlamda mekanik cihazlar gibi çalışırlar. Yani hepsinin belli bir iş kapasitesi vardır. Devre elamanları da yük taşırlar. Bu yükler bizim bildiğimiz anlamda fiziksel yük yerine, yerlerine iletilmesi gereken elektronlardan oluşur. Örneğin bir transistör üzerine gelen enerjiyle elektron geçişini engeller ya da izin verir ve ortaya 1 ve 0 değerlerinden oluşan mantıki komut dizilimleri ortaya çıkar. Siz eğer böyle bir elemanı daha hızlı çalıştırmak isterseniz en basitinden voltajını arttırarak bunu sağlayabilirsiniz. Ancak bunun sonucunda elemanın ısısı artar, üzerindeki yük artacağı için de kullanım ömrü kısalır. Ve, örneğin transistör gibi devre elemanları yüksek ısıyı pek sevmezler ve de sağlıklı çalışmayabilirler. İleriki dönemlerde de kalıcı hasara meydan verebilirler.
Voltaj ve sıcaklığın yanında çalışma frekansının da negatif etkileri vardır. Siz eğer herhangi bir elemanın saat frekansını arttırırsanız aynı birim zaman içerisinde daha fazla iş yapmaya zorlamış olursunuz ve bu da onun daha fazla güce ihtiyaç duyması ve çekmesi anlamına gelir. Yani güç tüketimi artar. İşte o yüzden kaliteli güç kaynaklarından bahsettik. Ancak iş yine de bununla kalmaz. Güç kaynağından daha fazla güç çekilmeye başlandığı gibi, anakart üzerinde bulunan ve işlemciye akım gönderen işlemci voltaj regulatörü de etkilenir. Çekilen akım arttıkça diğer elemanlara da daha fazla güç gider ve az önce bahsettiğimiz ısınma, stabil çalışmama, elamanların ömrünün kısalması gibi problemler ortaya çıkar.

Şimdi gelelim çok sıkça yapılan bir hata ve karşılaşılan duruma: Veri yolları frekans sabitlemesi. Bu kısım çok önemlidir, anlamadığınıza inanırsanız bir daha okuyunuz. Nedir peki bu hadise, neden sabitlemeli, sabitlemezsek ne olur, neden artar, nasıl sabitleriz? Bakınız; sisteminizdeki AGP ve PCI veri yolları anakartınız ne olursa olsun, default olarak AGP 66 MHz 'de PCI 33 MHz’de çalışır. Ancak şöyle bir sorunu vardır ankartların, BIOS ya da benzeri yazılımlarında  bu veriyollarına “sen 66 sen de 33 MHz çalışacaksın” denmez. Bu veriyolları mesela 100 MHz fsb olan bir sistemde default olarak 2/3 ve 1/3 fsb oranında çalışırlar. Bu ne demektir? Yani siz eğer fsb ’nizi 100 MHz yerine 150 MHz ’e çıkarırsanız: 2/3x150=100 MHz AGP frekansı,  1/3x150=50 MHz PCI frekansı elde edersiniz ki hiçbir AGP ve PCI kartı da bu hızda çalışmaz. Bu hızlarda sistem hiç açılmaz. Yakın ama daha düşük hızlarda sürekli mavi ekran çıkar ve kilitlenmelere sebep olur. Bu arada çoğunuzun bilmediğine inandığım bir durumdan bahsetmek gerekirse; IDE veriyolu da PCI veriyoluyla (Güney köprüsü) senkronize hızlarda çalışır ve eğer siz IDE yolunu çok yüksek hızlarda çalıştırırsanız dosya sisteminiz (FAT ya da NTFS) zarar görebilir hatta bütün dosyalarınız kalıcı biçimde silinebilir. İşte bu yüzden siz sadece fsb’yi arttırarak o/c yaptığınızda aslında AGP ve PCI veriyollarını da o/c yapmış olursunuz. Bu değerler daha doğrusu oranlar anakartın BIOS yazılımı sayesinde ayarlanır. Bir çok anakartta yongasetine bağlı olarak AGP oranı: 1/1, 2/3 ve 1/2 ayarları bulunuyor. PCI oranı olarak ta  1/2 , 1/3 ve 1/4 değerleri bulunabilir. Bazı anakartlarda bunlar sayısal frekans değerleri olarak sabitlenir. Bendeki öyle bir anakart mesela. Peki siz eğer fsb’yi 141 MHz gibi abuk bir değere çıkardığınızda ne olacak? O zaman da yine olması gereken AGP ve PCI frekanslarına en yakın değerde tutmaya çalışacaksınız. Denemeler sonucu stabilite sağlayabildiğiniz en yakın değerde bırakacaksınız. Forumlardan anladığım kadarıyla bir çoğunuzda yeni model kaliteli grafik kartları var. Bu kartların bir çoğu deneyimlerime dayanarak 78-80 MHz civarına kadar çalışabiliyor. Eski model ekran kartları için bu frekans değerini düşünmeyin bile. PCI kartlar içinse 40 MHz sınırına fazla yaklaşmamanızı tavsiye ederim. Max. 36-38 MHz üst sınır olacaktır. Ancak yine de sayısal sabitleme varsa AGP vePCI frekanslarını 66/33 değerinde bırakın, daha hızlı çalışmalarının yaptığım denemelerde herhangi bir performans artışını görmedim.

Fsb hızını arttırdığınızda senkronize olarak bellek frekansını da arttırmış olursunuz. Günümüzde bir çok anakartta bellek frekansını sabitleyebiliyorsunuz. Yanlış bir anlaşılmaya mahal vermeden şunu açıklayalım: Diyelim 100 MHz lik bir işlemciyi 133 MHz fsb olan bir anakarta taktınız 133MHz lik RAM kullandınız ve işlemciyi 120 MHz’e çıkardınız. Bu durumda 133 MHz frekansında çalışan belleklerin frekansı da 20 MHz artar. Yani işlemci frekansındaki artış MHz olarak belleklerin çalışma frekansına eklenir. Ancak siz işlemci frekansını 133 MHz’e çıkardığınızda bellek frekansları da 133 MHz’e yani normale döner. Bir çok no-name bellek bu kadarlık bir frekans artışında çalışmayacaktır. O yüzden bellek seçimi çok önemlidir. Ancak bir çok anakartta artık fsb ve memory oranını ayarlayabiliyorsunuz. Fsb’yi arttırdıkça bellek frekansını sabit bir değerde tutmaya çalışın ve mümkün olduğunca düşük olsun. Burada esas amaç işlemciyi o/c etmek diğer bileşenleri sabit bırakmak. Ama biraz bellek o/c unun da kimseye zararı olmaz hani Göz kırpma Yine de unutmayın yüksek fiyatlarından dolayı kaliteli belleklerin olmayışı o/c yaparken olayı engeleyen en önemli unsur genelde. Bir çoğunuzda da Kingston yukarısı bellek olmadığını varsayarak bellek frekansını mümkün olduğunca düşük hatta asıl frekansında manual olarak sabit tutmanızı tavsiye ediyorum. Bu durumda almanız gereken performansı almazsınız ancak daha güvenli bir sistem elde edersiniz. Seçim sizin. Bellek ayarları için BIOS’ta “Advanced Chipset Features” altında RAM Timing ayarı var. Bu zamanlama değerleri:
SDRAM Cycle Length: Varsayılan olarak [3] ns şeklinde geliyor. SDRAM Cycle Length, kabaca, bilgisayarınız bellekte bir arama emri verdikten sonra bu bilginin aranmasına kadar geçen gecikme süresine denir. Düşük olması daha iyidir. Kaliteli belleklerde bu süre 2 ns olduğundan, belleklerinizin üzerinde yazanlara göre, bu ayarı 2 ns yapmanız önerilir. Eğer stabilite sorunları yaşarsanız, tekrar [3] ayarına getirin.
System /Video BIOS Cacheable: Bu her iki seçenek de , Shadow RAM'de yansıtılan BIOS parçaların
tampon bellekte işlenip işlenmeyeceğini bildirir.Çoğunlukla BIOS rutinlerine başvuran DOS yazılımı "Enabled" seçilmesi ile beraber kolay hız artışı sağlanmaktadır..
SDRAM RAS to CAS Delay: SDRAM aktif komutu ile oku/yaz komutu arasında geçen gecikmedir.
SDRAM RAS Precharge Time: Bu ayar, SDRAM'ın görevsiz kaldığı zamandan, komut gelene kadar geçen zamanı kontrol eder. Normalde 3 ns şeklinde kalmalıdır.
SDRAM Cycle Time: Bu ayar, SDRAM parametreleri olan Tras ve Trc yönetimi için kullanılır. Tras, SDRAM'ın aktif komutu ile hazır olma durumuna geçene kadar gereken minimum saat vuruş sayısı kontrol eder. Trc ise, SDRAM'ın aktif olması ile tekrar aktif olması için gereken minimum saat vuruşu sayısını belirler. Bu ayarları anakartınız kitapçığında tavsiye edilen şekilde kullanmanızı öneriyorum.
DRAM Clock: Kullandığınız belleğin çalışma hızını bu ayar ile belirleyebilirsiniz.  Bu ayar ile, belleklerinizi, sistem çalışma hızıyla asenkron çalıştırabileceksiniz. Örneğin Celeron işlemci kullandığınızda, normalde sistem hızı 66 MHz'dir. Bu ayar normalde [HostCLK] modunda geldiğinden, bellekleriniz de 66 MHz'de çalışacaktır. Fakat bu ayarı, [HostCLK+33MHz] moduna getirirseniz, bellekleriniz 33 MHz daha hızlı yani 100 MHz de çalışmaya başlayacaktır. Aynı şekilde, 100 MHz sistem veriyolu hızı ile çalışan bir işlemci kullandığınızda, [HostCLK+33MHz] moduna geçtiğinizde bu sefer bellekleriniz 133 MHz'de çalışacak ve belleklerinizden maksimum performansı alacaksınız. [HostCLK-33MHz] ayarını seçerek ise, belleklerinizi 66 MHz de çalıştırabilirsiniz. 133 MHz sistem veriyolu hızında çalışan bir işlemci kullandığınızda, bellek hızınızı artık daha fazla arttıramıyorsunuz ve seçenek olarak sadece [HostCLK] ve [HostCLK-33 MHz] kalıyor.
Yukarıda bahsettiğimiz ayar, AWARD Medallion BIOS'a "System/SDRAM Frequency Ratio" şeklinde aktarılmış. Yeni anakartlarda genelde bu şekildedir. Burada ise, oran seçiyoruz. Örneğin, 100 MHz'lik bir işlemci kullandığımızda, bu ayarı 4/3 moduna getirirsek, 133 MHz de çalışmış olacağız. "Bellek çalışma hızı = FSB X Seçtiğiniz Oran" şeklinde bir formül çıkarmak mümkün. Yine modern anakart BIOS'larında, bu oran yerine "266, 333, 400, Auto, 500, ve 533" değerleri de olabilir. Bu ayarlar da aynı şekilde oransal ayarlardır.

Bu değerleri "By SPD" değerinde bırakın önce. Eğer FSB arttırımınndan dolayı bellekler yüksek frekanslarda çalışırsa, bırakın bellek zamanlamalarını anakartınız ayarlasın.  Aynen işlemcide olduğu şekilde bellek modülleri de daha yüksek frekanslarda çalışınca daha fazla voltaja ihtiyaç duyabilir ve bu yapılmazsa stabilite bozulabilir. İyi bellekler için bellek zamanlamaları 2-2-2-5 gibi değerlere ayarlanabilir. Stabilite sağlanması açısından bellek voltajı da küçük basamaklar halinde arttırılır. Unutmayın, her zaman küçük adımlarla ve stabilite sağlandığı yerde durmak kaydıyla…

Voltaj arttırımını ne zaman ve nasıl yapacaksınız? (Bu kısım önemlidir dikkatle okuyunuz!)
O/c  edilen işlemciler neden voltaj arttırımına ihtiyaç duyarlar peki… Bakınız, aslında belki de önce “İşlemciler nasıl çalışır?” diye bir yazı yazmak gerekirdi ama kısaca değineyim. İşlemci daha önce de söylediğimiz gibi 1 ve 0 ları işleyen bir yapıdır. 1 ve 0 değerlerini oluşturmak için mantıksal alt ve mantıksal üst değer adı verilen voltaj değerleri vardır. Her işlemci tipi, değişik Vcore değerleriyle çalışır. Bu değer işlemcinin mantıksal yüksek değerini de etkiler. Örneğin Intel’in P4 data sheet’ine baktığımızda 1.500 voltla çalışan P4 2.0 GHz için alt değer 1.340 v. ve mantıksal üst değer 1.415 v. olduğunu görüyoruz. Yani işlemci 1.415 v. gördüğünde “1”, 1.340 v. altı gördüğünde de “0” olarak değerlendirir. Siz sistemi o/c yaptığınızda daha fazla güç çekildiği için eğer “1” ve aynı zamanda  “üst değer” olarak gitmesi gereken voltaj “alt değer”in altında giderse işlemci bunu “0” olarak değerlendirir. O zaman da ortaya inanılmaz işlemci hataları çıkar. Çünki işlemci sonuç değerlerini yanlış hesaplamaktadır. Bu gibi durumlarda bilgisayar genellikle işletim sistemini açamaz. Mesela o/c yaptınız, soğutmanız yeterli, veri yolları frekansları normal değerlerde, bellekler kendi limitlerinde çalışıyor ancak sistem stabil değil. İşte bu durumda muhtemelen işlemci voltajını arttırmanız gerekir. İşlemci voltajı step by step arttırabileceğiniz en küçük değerlerde arttırılır. Yani örneğin işlemci 1.425 voltta çalışıyorsa önce 1.525 v. yapılır, sistem stabilitesine bakılır yetmezse (ki genelde yeter) 1.625 v. yapılır. Eğer voltaj arttırımı gerekmezse kesinlikle yapmayın. Fazla voltaj fazla ısı ve daha fazla dert demektir. Günümüz anakartların çoğunda 0.1 lik artış uygun görülmüş. Ayrıca Epox, MSI ya da Asus gibi kaliteli anakart markalarının bir çok modelinde AGP hatta bellek voltaj ayarı bile koymuşlar. Anlattıklarım bellekler için de geçerli. Eğer bellek frekanslarını çok arttırırsanız bellek voltajını da yükseltmeniz gerekebilir. Sakın birden fazla basamak değerlerinde voltaj arttırımı yapmayın! Stabiliteyi yakaladığınız anda durun. Tabii ki unutmayın, daha fazla voltaj daha fazla ısı demektir her zaman. Buna ilaveten yüksek voltaj, donanımlarınızda kalıcı hasara yol açabilir

İsteyenler AMD veya Intel firmalarının sayfalarından işlemci max. sıcaklıklarıyla ilgili bilgilere ulaşabilirler.

Gördüğünüz gibi olay basitçe fsb yükseltmekten ibaret değil odukça karmaşık. Siz sisteminizi bu yolla o/c ettiğinizde, farkettiğiniz üzere (farketmeyenler bir daha okusunlar) bir çok zincirleme etkileşimi de tetiklemiş olursunuz.

Şimdi yavaş yavaş işe başlayalım. Öncelikle bir “hardware monitoring” programıyla sisteminizin özellikle voltaj stabilitesine bakın. Alt ve üst limitlerde ya da onlara yakın değerler varsa yol yakınken vazgeçin ve güç kaynağınızı değiştirin. İşlemci sıcaklığınızı kontrol edin, yüksekse fanınızda bir sorun olabilir. Eskice bir fansa, fana yağlı kontakt sprey sıkın ama fazla kaçırmayın. İşlemcinizi yerinden sökün ve soğutucuyla arasında termal iletken (termal pasta, termal macun, iletken gress) var mı bakın. Varsa bile yaklaşık bir yıllık bir sistemde muhtemelen özelliğini yitirmiş olabilir, yaklaşık 5 $ civarına bulabileceğiniz termal macunlardan da olsa yeni bir termal macun sürün. Sakın işlemci dışına taşırmayın, bazıları iletkendir ve kısa devreye sebep olabilirsiniz. Çok az, ince bir tabaka halinde işlemci üzerine yayın. Soğutucunun yerine iyici oturduğuna emin olun. Anakartınızın kuzey köprüsü yongasının üzerinde pasif soğutucu yoksa ihtiyacınız olabilir, varsa üzerine ekran kartı fanı da olsa bir fan takın. Kasa içindeki kablolarınızı düzenleyin. Round cable kullanmaya gayret edin. Eğer elinizde yoksa IDE kabloları üzerindeki yolları -mesela 5’er 5’er- ayırıp bir renkli teyple sararak kendiniz de yapabilirsiniz. Şu anda kasamda hiç o eski tip görünen IDE kablolarından yok. Benim BIOS ayarlarımla bir overclock yapalım bakalım. Aslında resimleri çekip burada yayınlamayı çok isterdim ancak anladığım kadarıyla forumun imaj desteği yok. Sistem özellikleri:

-İşlemci        :P4 2.8C 800MHz FSB
-Anakart        :MSI i865 NEO2-PS
-Bellek                :2x256MB Twinmos Dual Kit 400MHz
-Sabit Disk        :Seagete SATA 120GB, 7200.7rpm
-Ekran kartı        :Winfast GeForce4 Ti4200 128MB DDR, AGP 8X
-Soğutma        :
İşlemci                  :ZALMAN CNPS7000cu (2400rpm max.)
Bellek                  :Thermaltake Aktive Ram Cooler
Kasa                  :4x80 mm, 1x120mm kasa fanı (ortalama 2500rpm), Vantec Round IDE       
Kuzey Köprüsü :6000rpm MSI stock fan ve soğutucu       
-Güç Kaynağı        :480 watt Thermaltake Silent Purepower       

BIOS Ayarları:
Advanced Chipset Features/DRAM Timg Settings:
Configure DRAM Timing by SPD------>Enabled
CAS# Latency                :2.5
RAS# Precharge        :3
RAS# to CAS# Delay        :3
Precharge Delay        :7
Burst Length                :8

Frequency / Voltage Setting Control:
DRAM Frequency                  :333
Spread Spectrum                  :Disabled (Enable olması durumunda o/c esnasında stabilite problemi çıkabiliyor)
Adjust CPU Bus Clock (MHz)  :250
DDR Clock (MHz)                  :400 (kendisi otomatik ayarlanıyor. Fsb arttırımıyla senkron artar)
Adjust AGP/PCI Clock (MHz) :66.66/33.33 (sabitledim)
CPU Vcore Adjust                  :Yes
CPU Vcore                          :1.8 volt (default 1.525volt, bu değeri sakın ezbere arttırmayın)
DDR Power Voltage                  :2.70v (default 2.5 volt, bu değeri sakın ezbere arttırmayın)
AGP Power Voltage                  :1.6v (default 1.5 volt, bu değeri sakın ezbere arttırmayın)

Ve Sonuç:



Overclock Öncesi ve Sonrası Performans:
3DMark 2001 o/c öncesi: Score: 12352   http://service.futuremark.com/compare?2k1=7446724
3DMark 2001 o/c sonrası: Score: 14295 http://service.futuremark.com/compare?2k1=7446886  
PcMark 2002 o/c öncesi: CPU: 6897 Mem: 7076 HDD: 1174 http://service.futuremark.com/compare?pcm=1673627
PcMark 2002 o/c sonrası: CPU: 8632 Mem: 8132 HDD: N/A http://service.futuremark.com/compare?pcm=1687078
Aradaki fark hiç fena değil. Benchler sırasında sıcaklık max. 35 derece civarına çıktı.
Riva Tuner Kullanarak Ekran Kartı Overclock'u.
Herşeyden önce ekran kartınızın işlemcisi üzerindeki soğutucu ve fanın temiz olduğundan, yerine iyi oturduğundan, fanın düzgün çalıştığından ve de belleklerde soğutucu olduğundan, belleklerde soğutucu yoksa bile ilave fanla ekran kartı üzerine temiz serin hava üflendiğinden emin olun. Öncelikle http://download.guru3d.com/rivatuner/  adresinden programı indirin ve kurun. Riva Tuner, Low Level ve Soft o/c olarak iki çeşit overclock destekler. Soft o/c bana göre daha güvenli olduğu ve deneyiminizin olmadığını varsaydığım için bunu anlatmak istiyorum.  Programı çalıştırın ve "Main" penceresinde "Driver Settings" kısmındaki "Customize/System Settings" ayar penceresini açın. "Enable Driver Level Hardware Overclocking" kutucuğunu işaretleyin. Grafik karı bellek ve çekirdek hızlarını tespit etmesi için "Detect Now" buttonuna basın. Öncelikle "Restore Clock Frequencies After Suspend Mode" ve eğer yaptığınız overclockun her açılışta uygulanmasını istiyorsanız "Apply Overclocking At Windows Start-Up" kutucuklarını işaretleyin. Sonra "Core Clock" ve "Memory Clock" değerlerini arttırın. Her arttırım sonunda test buttonunu kullanın. Bazı durumlarda test özelliğinde normal gösterirken, özellikle uzun süren 3D uygulamalarda genelde kartın ısınmasından dolayı görüntüde artifact (bozulma meydana gelebilir. Hemen aktif uygulamanızı sonlandırıp yaptığınız overclockun bir kısmını geri alın. Zaten benim tavsiyem çekirdek ve bellek hızlarını, stabilitenin sağlandığı yerin 1-2 basamak altında değerlerde bırakmaktır.  

Aslında hala daha yazacak şeyler var o/c hakkında ama, yeterince uzun bir yazı oldu zaten. Kafalarınızdaki bir çok soru işaretine ve bilinmeyene cevap verebildiğimi sanıyorum.  Sonuç itibariyle, toparlamak gerekirse elimdeki hemen hemen bütün ekipmanlar o/c için uygun ekipmanlar, olmayanlar da ufak tefek modifiyeli. Normal koşullarda işlemci sıcaklığım max. 29-30°C civarı. Benim çıktığım işlemci o/c değerlerine çıkmak çoğu zaman büyük risk taşıyabilir. Donanım ve yazılımlarınızda kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Her şey işlemciyi soğuk tutmak demek te değildir. Siz kalitesiz bir güç kaynağı ve çok düşük işlemci sıcaklığı değerlerinde sorunsuz bir o/c yaptığınızı sanarken bir süre sonra güç kaynağınız ve arkasından anakart, işlemci ve de grafik kartı gibi donanımlarınızı kaybedebilirsiniz. Bütün bunlara ilaveten neyin nasıl yapılacağını çok iyi biliyorum ve herhangi bir hata durumunda nereden kaynaklandığını tespit edebilecek durumdayım. Yani kısacası bilginiz ve yeterli ekipmanınız yoksa tavsiye etmiyorum.
Sorularınız için pm atabilir ya da buraya yazabilirsiniz.

Son Düzenleme: CYRUS THE VIRUS ~ 03 Mart 2004 17:59
nightstalker
08-02-2004, 19:37   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
116 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

baba saol yaw, çok iyisin

chipte yazar açığı varsa hemen seni tavsiye edicem yani, okadar

CYRUS THE VIRUS
08-02-2004, 21:34   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
209 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Estafurullah.Gülümseme Onore oldum ancak Chip yazarları kendi dallarında bu işin eğitimini görmüş yetkin kişiler. Benim eğitimim bu konu üzerinde değil ne yazık ki...

nightstalker
09-02-2004, 17:13   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
116 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

o zaman bizde senin uzman olduğun konuda bir köşe açtırırız dergiye,

hayır yani maksat yetenek zeval olmasınGülümseme

Fre@K_BoY
10-02-2004, 23:49   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

cyrus sen lvl forumlarındaki OKSAN mısın

CYRUS THE VIRUS
11-02-2004, 14:23   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
209 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Değilim.

nightstalker
12-02-2004, 12:35   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
116 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

ewet...
değil ;)

nightstalker
12-02-2004, 12:39   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
116 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

ewet...
değil ;)

busevdabitmez
08-03-2004, 00:10   |  #9  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

cyruuuuss cyrussssss
sen de olmasan!!!