Kopya koruma eleştirisi

CHIP Online
05-12-2008, 12:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Oyun dünyasının önemli isminden kopya ile mücadelede kullanılan yöntemlere ağır eleştiri geldi.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Kopya-koruma-elestirisi_9900.html

Resimlerle: Efsane oyunlar

Oyunların yasa dışı kopyalarının çoğaltılmasını engellemek için üreticilerin, yazılım korsanları ile mücadelesi neredeyse bilgisayar oyunlarının tarihi kadar eski. Zaman içerisinde her iki taraf da diğerini alt edebilmek amacıyla kendini geliştirdi ve daha gelişmiş yöntemler kullanmaya başladı. Fakat ne yazık ki her zaman yazılım korsanları bir adım önde görünüyordu. Bu yavaş yavaş üreticilerin yöntemlerini sertleştirmelerine ve oyunu satın almış kullanıcıların canını sıkacak seviyeye ulaşmalarına yol açtı.

Üstelik bunu tek söyleyen biz değiliz. Half-Life gibi çok önemli oyunların yapımcısı olan Valve'nin patronu Gabe Newell da aynı görüşte. Yakın zamanda röportaj verdiği bir internet sitesinde, kopya önleme amaçlı kullanılan DRM stratejilerinin çoğunun aptalca olduğunu söyledi. Oyun üreticilerinin asıl yapmaları gereken şeyin oyunlara değer katarak, kendi kullanıcılarını memnun etmek olduğunu söyleyen Newell, var olan DRM stratejilerinin çoğu kez oyuncular için hayal kırıklığı yarattığını ve ürünün değerini düşürdüğüne inandığını söyledi.

Şüphesiz ki Newell bunları özellikle EA'ın Spore ile yaşadığı sıkıntılara gönderme yaparak söylüyor. Nihayet bu konuya biz oyuncuların gözünden bakan bir oyun geliştiricinin ortaya çıkması, dürüst oyuncular için rahatlatıcı bir durum.

Tüm konu: Kopya koruma eleştirisi

Resimlerle: Efsane oyunlar

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce oyunlarda var olan kopya önleme sistemleri oyun dünyasına ne katıyor, ne kaybettiriyor?

uGuR.uK
05-12-2008, 13:21   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

pek birşey katmadığı ortada; oyun resmi olarak satılmadan önce, crack'ide en fazla 1gün sonra torrent ağlarına düşüyor. bu durumda asıl olan oyunu orjinal alıp aktivasyon, kopya koruması, yükleme sınırı vs. şeylerle uğraşanlara oluyor. beğenilen oyunların serileri zırt pırt çıkyıor; oyunları çabuk çıkartıyorlar, gerektiği kadar ilgilenilip geliştirmiyorlar sonrada para kazanmak için-ilk oyunun namıyla- güzel bir fiyat yerleştirip satışa sunuyorlar. e almazlar tabi, bence oyunlar daha iyi geliştirilip daha makul fiyatlara satılırsa zaten böyle abuk sabuk koruma işlemlerine gerek kalmaz orj. alanların sayısı oldukça artar. yani akıl var mantık var, oyunu alıyorsunuz en fazla birkaç hafta sonra bitiyor o kadar sonra süs eşyası kutusunu-dvdsini koy dursun, ee? çıkıyor oyunlar 100lira ortalama fiyatla, açıkçası ben asla böyle birşey için 100er 100er para ödemem oyunlara. bi crysis güzellik yaptı işte, onlarda yapsın öyle, gerekli desteği verip ülkelerin ekonomik durumuna göre fiyat biçsinler alalım...

Fattur
05-12-2008, 16:51   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

pek birşey katmıyor.Kalite olmazsa zaten istedikleri korumayı koysunlar para kazanamazlar.
Kısaca eleziğli doğru demiş..

eolos
05-12-2008, 17:05   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

oyunların kopya koruması kullanaması bence gayet doğal bir yaklaşım düşünsenize bir oyun yapıyorsunuz milyondolarlar harcıyorsunuz sonra oyun  daha çiktıgının ertesi günü torent sitelerine düşüyor bence oyunlarda sürekli aynı key,n kullanılıp kullanılmadıgı internet yoluyla denetlenmeli

Toxic
05-12-2008, 17:32   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,600 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

pek bir şey katmıyor