Korsan yazılım kullanmanın sonu!

CHIP Online
18-12-2008, 11:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Korsan yazılıma karşı mücadele eden BSA, hangi firmaya 280.000 YTL karşılığı ceza kesti?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Kors ... nin-sonu_10077.html

Business Software Alliance veya daha iyi bildiğimiz adıyla BSA, dünyanın pek çok ülkesinde lisanssız yazılım kullanan kişi ve kurumlara karşı verdiği mücadelesi ile tanınıyor. Ülkemizde de faaliyetlerini sürdüren kurum, İskoçya'da bir firmadaki 100'den fazla bilgisayarda lisanssız yazılım kullanıldığını tespit etti...

Lisanssız yazılım nedeniyle ceza alan John R. Weir isimli şirketin yetkilileri, BSA'nın açıkladığı 280.000 YTL tutarındaki cezanın doğru olmadığını, kesilen cezanın yaklaşık 60.000 YTL karşılığı olduğunu iddia ettiler. Yetkililer, diğer yandan "Artık sahip olduğumuz yazılım lisanslarını güncel tutmanın ve bilgisayarlarımızın tarihi geçmiş lisanslar nedeniyle karşı karşıya olduğu güvenlik tehditleri konusunda daha bilinçliyiz" diye konuştu.

CHIP Online yorumu:
Bu ceza, korsan yazılım kullanmanın, özellikle şirketler için ne kadar büyük bir zarar oluşturabileceğinin en güzel kanıtlarından biri. Her ne kadar yazılımların pahalı olduğunda şikayet etsek de, korsan kullanmanın sonu, şikayet ettiğimiz rakamların çok daha ötesine geçebiliyor.

Tüm konu: Korsan yazılım kullanmanın sonu!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: BSA'nın yaptırımlarını bilişim dünyası açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

H@ckerCesur
18-12-2008, 13:27   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Bsa çok güzel bir iş çıkarmış. Korsan yazılım kullanmak ile bir eve girip hırsızlık yapmak benim nazarımda aynı şeydir. Birilerinin emek vererek günlerce aylarca gece gündüz çalışarak ortaya çıkardıkları bir yazılımı bedava kullanmaya çalışmak hırsızlığın daniskasıdır. Bilgisayarımdaki tüm yazılımlar ya açık kaynak kodlu, ya da freware yazılımlardır. Bence BSA'nın bu yaptırımları bilişim dünyasının da önünü açacak ve daha güzel şeyler çıkacaktır. Ya da daha güzel güvenlik önlemleri alınırsa korsan da biter. Mesela çevrimiçi kurulum. internetten onay almadan yazılım pcye yüklenmeyecek gibi önlemler korsanın önüne geçer.
Gerçi korsan yazılımın olması da firmaların işine geliyor. Çünkü kendi firmalarının hiti artıyor. Aslında firmalar istese korsanın K sı olmaz ama onlar da göz yumuyolar. Ben bile 2 yıllık proğramcıyım. Bir yazılım yapıyorum. Benim istemedigim kimse yazılımı açamıyor. gibi...
Korsan = Hırsızlık

Optimum
18-12-2008, 14:36   |  #3  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
73 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Yazılımcılara sorsanız tabiki korsana en karşı onlar olacaktır. Ama madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak gelişmiş ülkelerde bile korsanın önüne geçilemiyorsa bunu iyi düşünmek lazım.

Benim çalıştığım orta ölçekli firmada bile 240.000 USD lik lisans bedeli ile programlara sahip olunduğunu düşününce bir çok lisansın gereğinden çok çok pahalı olduğunu söyleyebilirim.

Örneğin : 1 autocad 4600 Euro (Söylermisiniz açık kaynak bir alternatifimi var veya ucuzları onunla yarışabiliyormu? Onun gibi profesyonel olan Archicad gibilerde yaklaşık aynı fiyat. Şimdi adam mimar olmuş ofis açacak en az 4-5 adet lisans alması lazım. Sadece cad programı 22.000 doları buluyor. Buna ilaveten ofis + antivirüs + İşletim sistemi + vs dediğinizde + bilgisayar + yazıcı derken kafadan 100 Milyarı geçen bir sistem yatırımı yapması lazım. E bu adam ofis dizaynına veya tadilata para vermeyecek mi? Okuldan mezun kimde 200 milyar varda iş açsın :) Peki bunla bittimi? hayır her yılda upgrade ücretini (Yaklaşık bedelin % 20 si gibi) ödemek zorunda çünkü piyasa onu yenisine zorluyor.

Diğer arkadaşın dediği gibi her kullandığınız yazılımın ücretsiz olanı her işte işe yaramıyor. Bizde bile kullanılan onlarca freeware yazılıma rağmen profesyonel işlerde yine ticari programlara muhtaçsınız. (Open ofis 3.0 hariç)

Ama şu da bir gerçek ki XP için ödediğimiz Open lisans bedelleri helali hoş olsun. Yıllardır işimizi fazlasıyla gördü.

Unutmadan bugün başıma gelen lisans la ilgili bie olayı anlatayımda işin başka bir boyutunuda görmüş olun. Şirketimizde Akçam firmasının Phone Tracker (Yani telefon görüşme takip) programı var. Zamanında 450 + KDV YTL vermişim almışım ama bir yıl sonra tarife bilgilerini güncelemek istersen 75 + kdv yt vermeden yapamıyorsun ve bunu her yıl istiyorlar. Yazı yazıp "Ayıp değilmi telekomun ve gsm cilerin 15-20 farklı kontör ücretlerini upgrade için para istenirmi" diye sorduğumda da pişkin pişkin cevaplarını vermeyi ihmal etmiyorlar. Bende üşenmedim yarım saatimi harcayıp güncel kontör ücretlerini internet ten bularak girdim.

Yani işin özü Korsan kötü bir şey ama gerek ülkemizin durumu gerekse bazı firmaların aç gözlülüğü insanları bu yöne itiyor maalesef.

bwhiteb
18-12-2008, 14:44   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,354 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

türkiye de bsa bi kaç yıldır sanırım faaliyet göstermekte.bazılarınız hatırlar belki bilboard larda falan reklamları vardı.o günlerden sonra özellikle çogu şirket ve işletmeler vs  orjinal işletim sistemi aldı

Fattur
18-12-2008, 16:29   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

GEliştiricelere desetk oluyorlar da bazıları işi çok büyütüyorlar.1 autocad 4600 Euro yani çok pahalı bence.Eğer fiyatlar böyle olursa bu resmen korsana teşvik oluyor.

crackerweb
19-12-2008, 00:08   |  #6  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
51 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

4600€ ile 20.000€ lık proje alıyosan sorun yok da...
yaptığın her iş için ayrı yazılım alma konusunda ben de taraflıyım...
şuan evde kullandığım korsan yazılım ile
şirketimde kullanamadığım korsan yazılım arasındaki ilişki şu...

evimde geliştirme yapmıyorum, ticari şekilde kullanmıyorum, sadece o an işimi görsün diye kullanıyorum. (Yazılım geliştirdiğim 1 delphi var. o da lisanslı allahtan) şimdi durum şu: şirkette her işi neredeyse manual düzeyde elle, excel vasıtasıyla, notepad ile, eğer mümkün değilse PHP ile yapıyoruz. Evde web tasarımı yapacaksam kullanmam gereken o kadar çok yazılım var ki... sadece tasarım yahu. satmıyorum valla billa... (sayacağım 2lilerden hangisini seçersen seç paralı) Frontpage - Dreamweaver / photoshop - paintshop / windows xp - vista.
devamını yazmaya üşendim kusura bakmayın

office öğrenci versiyonu bile $80. kardeşim içinde access yoksa ben word excel için $80 verir miyim sana... satmiicam ama öğrenmiyim de diyo adam resmen...

firma kurarsam işletim sistemi mandriva linux, openoffice + yazılım geliştirme ortamı + yazılımlar bedava... yazık vallahi harcanan onca lisans ücretine diyorum... eeee ben satarken aynı şekilde düşünemiyorum...

beni ikiye bölen işte bu dilemma...

ticari yazılıma evet de... ortam için para ödenmemeli...

bu arada çoook özür diliyorum ve çok az olmak kaydıyla bir fikir beyanında bulunacağım... Meslek odanıza veya direkt oluyor mu bilmiyorum ama KOSGEB'e başvuruyorsunuz... sizin yerinize adam alıyo lisansı... bedelini ödüyo... tabi toplu alımlar için geçerlidir diye düşünüyorum... onun için oda yapıyodur sanıyorum... 1000$ lık lisansa 100$ veriyosun falan gibi bi bilgim var... ne kadarı doğru ne kadarını sallıyorum inanın ki hiç ihtiyacım olmadığı için öğrenmedim durumu ama sadece duydum. bu bilgi sadece bi eczacı arkadaşım vasıyasıyla biliyorum... İnşallah işinize yarar