Kuzey Kore'nin işletim sistemi ortaya çıkıyor

CHIP Online
04-02-2014, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Kendi işletim sistemini oluşturmaya karar veren Kuzey Kore, Apple'dan biraz esinlenmiş gibi...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/kuz ... -cikiyor_45215.html

Resimlerle: Mac OS X'in doğuşu ve gelişimi!

ABD teknoloji şirketlerinin, Ulusal Güvenlik Ajansı ile işbirliği yaparak tüm kullanıcılarının verilerini ABD istihbaratına verdiğinin ortaya çıkmasıyla birlikte, tüm dünyada ABD teknoloji ürünlerinden kaçmak üzere çalışmalar başladı. Pek çok ülkenin, özellikle devlet kurumlarında kullanmak üzere kendi işletim sistemini hazırlamaya çalıştığı da biliniyor. Kendi milli işletim sistemi projesini uzun zamandır yürüten Kuzey Kore de, bu konuda herkesten bir adım önde görünüyor. 


Ancak Kuzey Kore'nin milli işletim sistemi projesi diğer tüm ülkelerin projelerinden daha hızlı ilerlerken, ortaya çıkan sonuç da herkesi şaşırtıyor zira Kuzey Kore'nin işletim sistemi Apple'ın OS X sistemine çok fazla benziyor.


Linux üzerine inşaa edilen işletim sistemi, Red Star Linux ismini taşıyor. Üçüncü versiyonu tamamlanan işletim sistemi ülkede 10 yıla yakındır kullanılıyor. Versiyon 2, üç yıl önce piyaya çıkmışken, Versiyon 3'ün ise altı aydır piyasada olduğu biliniyor. Her versiyonla Apple'ın işletim sistemine biraz daha benzeyen Red Star Linux teorik olarak Kuzey Kore halkının internete bağlanmasını sağlayan bir arayüz olarak da kullanılıyor fakat Kuzey Kore'de bizim bildiğimiz anlamda bir internet yok. Sadece devletin izin verdiği resmi web sitelerine ulaşmak mümkün. Kuzey Kore dışına ulaşmak ise imkansız.

Tüm Konu: Kuzey Kore'nin işletim sistemi ortaya çıkıyor

Resimlerle: Mac OS X'in doğuşu ve gelişimi!

Kaynak: www.chip.com.tr