Laboratuvarda üretilen et için hazır mısınız?

CHIP Online
31-07-2013, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

5 Ağustos tarihini bir yere not edin. Çünkü bu tarihte bilim insanları bir mucizeye daha imza atacak

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/lab ... -misiniz_41789.html

Resimlerle: İnsanlığı etkileyen 8 bilimsel deney!

Hollanda'nın Maastricht Üniversitesi bu sıralar çok ilginç bir gelişmeye ev sahipliği yapıyor.


Dünyanın laboratuvarda üretilen ilk etini basına tanıtacak olan araştırmacılar, kök hücrelerin çoğaltılması yoluyla yapay olarak üretilen bu sentetik etin denemesini yapmak için hazırladıkları hamburgeri, 5 Ağustos'ta yiyecekler.


Laboratuvar ortamında üretilen 3000 ince sentetik et şeritinden yapılan kıymayla hazırlanan hamburgerin, gıda teknolojileri alanında çığır açması ve yakın gelecekte yaşanacak et sıkıntısına çözüm olması bekleniyor.


Araştırmacılar, laboratuvarda üretilecek et sayesinde et ürünlerinin ucuzlayacağını ve hayvanları öldürmek zorunda kalmadan et üretmenin mümkün olacağının altını çiziyorlar. Hayvanlardan alınan kök hücreleri çoğaltmak suretiyle laboratuvarda üretilen etlerin dünyadaki açlık problemine de çare olabileceği düşünülüyor.


Eti labortavurda üretmek, hayvan besiciliği için ayrılan çok geniş alanların tarıma kazandırılması anlamına gelecek. Bunun sonucunda meyve-sebze fiyatlarının da çok ucuzlaması mümkün olacak, ayrıca dünyada açlık çeken kurak bölgelere de çok daha fazla gıda ulaşacak.


Laboratuvarda üretilen ilk hambugerin maliyetinin ise yaklaşık 250 bin Pound olduğu (yaklaşık 750 bin TL) ancak bu teknolojiyle yakın gelecekte çok ucuza et üretmenin mümkün olacağı da açıklandı.


2050 yılına kadar dünyanın et ihtiyacının bugünkü talebin iki katına çıkması bekleniyor ancak halihazırda et üretimi için beslenen hayvan sürülerinin bile küresel ısınmaya ve tarımsal ürünlerin fiyatının artmasına büyük katkısı olduğu hesaplanmışken, bugünün iki katı kadar büyük et arzı için beslenecek hayvan sürülerinnin dünya için felaket olacağı düşünülüyor. Laboratuvar ortamında et üretmek içinse, örnek hücre almak amacıyla çok az sayıda hayvan beslemek yeterli olacak. 

Tüm Konu: Laboratuvarda üretilen et için hazır mısınız?

Resimlerle: İnsanlığı etkileyen 8 bilimsel deney!

Kaynak: www.chip.com.tr