Lanet olsun bu bilgisayara.Lütfen yardım.........

masmashaceli
22-06-2006, 01:36   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2006

İki yıl önce bir bilgisayar almıştım. Celeron 2,4- 256MB RAM-80GB (galiba MAXTOR)Hard Disk. Anakartım(belki de şimdiye kadar ki sorunlarımın hepsi bununla alakalıdır)AOPEN MX46 533GN. Bilgisayarı aldığımdan beri (toplattığımdan beri) bir türlü "Hah işte oldu" diyemedim. Sadece maus ve klavyede sorun yaşamadım(abartmıyorum). Neyse geçenlerde taksitle (yani anakart hiç bir ekran kartıyla uyumlu değilse iade imanım yok)ATI Radeon 9250 128MB ekran kartı aldım.  Tabii hemen NFS Undergraund2'yi yükledim. Ama oyunu açtığımda görüntüler çok kötüydü. Hem de oyun, duraklamalardan bir türlü oynanmıyordu. Oyunun görüntü ayarlarına girdim ve değişiklikler yaptım ama nafile. Belki de sorunlu kurulum vardır diye 2 defa daha kaldırıp yükledim(Hatta bunun birinde format çektim; ondan sonra yükledim).Yine de aynı sorun devam ediyor. Yaw Allah rızası için yardım edim. Yardım dilenmediğim satıcı kalmadı. En vahimi de ne biliyor musunuz? Ekran kartını, bütçemi zorlayarak aldığım, satıcı sorununun anakartta olduğunu, AOPENlerin hepsinde olduğunu, bir iki ekran kartı deneyeceğini ve anakartımı değiştirmem gerektiğini söyledi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu sorunumu çözerseniz inşaallah 2 ayda bir aldığım CHIP dergisine üye olurum.(Bakın çaresizlikten ne dediğimi bile bilmiorum,ABONE diyeceğime ÜYE demişim) Hatta abone bile olurum.

lazrailefsanesi
22-06-2006, 02:23   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

simdi öncelikle
anakart video driveri (xp icin,farklı ise bir üst sayfaya gec)


ide driver


toplu Ses vs 98 xp filan

oldu mu?

olmadıysa ;

Ekran kartını güncelle.

olmadı;

Bios uptade.(baska bir bios sürümü bulamadım bulursan onu kullan)


alttaki windows üzerinden kurulabiliyor üstteki dos ortamında ;

BIOS GÜNCELLEMELERİ
Bu kısım acemi bilgisayar kullanıcıları için cok tehlikelidir.lütfen acemi iseniz burada yazılanları sadece ögrenmek maksadı okuyunuz.Uygulamasını kesinlikle yapmayınız... BIOS güncelleme yapılırken elektrik kesintisi yada yanlıs bios programı yuuklenirse ANAKARTINIZ kullanılamaz !!! Bu konuda benden yardım isteyebilirsiniz..


Bios günceleme nasıl yapılır: Şu anda bir çok üretici firma AMI, AWARD ve Phoenix bios yongalarından birini kendi anakartlarında ağırlıkla kullanmaktadır. Aşağıda bu yongalara sahip bir anakartta bios upgrade in nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ancak Bios upgrade yaparken bilgisayarın resetlenmemesi ve gücünün kesilmemesi gerekmektedir. Böyle bir durumda bios, tamamen bozulabilir. Ayrıca bios upgrade yapıldıktan sonra daha önce yapılmış olan ayarlamaların default değerlere döneceğini düşünerek, bios ayarlarını not etmeniz tavsiye edilir. İlk önce anakart üreticinizin web sayfasından anakartınızın modeline göre yeni tarihli bios dosyalarını alınız.Bu dosyalar her her anakartın internet sayfasında bulunur.Ama mutlaka anakart modelini secerken aynısı olmasına dikkat ediniz...

Awardbios (en çok kullanılan BIOS)Dos ta C:sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratıp , bu diskete awdflash.exe ve 6bx2000.18 (ya da ilgili dosya) dosyalarını kopyalayınız. Daha sonra asagıdakı sırayı takip ediniz:
. 1. Anakartınızı açtıgınızda "DEL" tusuna basıp BIOS SETUP'a giriniz, burada internal and external cache leri "Disabled" durumuna getiriniz.
· 2. Anakartınızı hazırladığınız disketle açarken "F5" tusuna basıp " config.sys and autoexec.bat" dosyalarını yani Windowsun başlangıç dosyalarını geçip DOS prompta geliniz (A:>)
· 3. Bios programlayıcı yazılımı asağıdaki komutu yazarak çalıştırınız. A:awdflash 6bx2000.18
· 4. Yazılım çalıştığında ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eğer "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (6bx2000 . 18 ) farklı bir isim vererek kaydediniz.
· 5. Yukarıdaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktır. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama başlayacaktır. Bu anda anakartınızı restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayınız ya da anakatın gücünü kesmeyiniz!!!!!!
· 6. Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açınız ve bios versiyonunu kontrol ediniz.

Amibios (Tomato)Amibios Dos ta C:sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratıp , bu diskete amiflash.exe ve bi98107e.rom (ya da ilgili dosya) dosyalarını kopyalayınız. Daha sonra aşagıdaki sırayı takip ediniz:
· 1. Anakartınızı açtıgınızda "DEL" tusuna basıp BIOS SETUP'a giriniz, burada CPU L1/L2 Cache'leri "Disabled" durumuna getiriniz.
· 2. Anakartınızı hazırladığınız disketle açarken "F5" tusuna basıp " config.sys and autoexec.bat" dosyalarını yani Windowsun başlangıç dosyalarını geçip DOS prompta geliniz (A:>)
· 3. Bios programlayıcı yazılımı asağıdaki komutu yazarak çalıştırınız. A:amiflash bi107e.rom
· 4. Yazılım çalıştığında ENTER tuşuna basınız ve ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eğer "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (bi98107e.rom) farklı bir isim vererek kaydediniz.
· 5. Yukarıdaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktır. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama başlayacaktır. Bu anda anakartınızı restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayınız ya da anakatın gücünü kesmeyiniz!!!!!!
· 6. Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açınız ve bios versiyonunu kontrol ediniz.

Intel Anakartlarda Bios Upgrade (AMI veya Phoenix)Dos ta C:sys a:, C:format a: /s komutuyla yada windows tan bir sistem disketi oluşturun. Bios upgrade yapmadan önce [F2] tuşuyla Setup menüsüne girerek daha önce yapmış olduğunun bios ayarlarını not ediniz.
· 1. Internetten aldığınız dosyayı harddiskinizde açın. Size MK_BOOTZ.EXE, README.TXT ve BIOS.EXE dosyalarını verecektir. Dos komut satırında c:BIOS.EXE A: yazarak bios dosyalarını daha önce hazırlamış olduğunuz diskete kopyalamış olursunuz.
· 2. Yeni programlarda bilgisayarınızı bu disketle açtığınızda bios, boot block otomatik olarak programlanıp PC resetlenecektir.
· 3. Bazı bios versiyonlarında ise bu işlemleri kullanıcı kendisi yapmak durumundadır. Program çalıştığında (Iflash.exe) Main Menu ye girilir. Buradan "Update Flash Memory From a File" girilerek "Update System Menu" seçilir. Burada bios dosyasının yerini ve ismini girmeniz istenir. ENTER, TAB ve ENTER tuşu ile dosya seçilir ve işlem bitince PC resetlenir. Aynı şekilde disket ile PC tekrar açılır ve Main Menu den "Upgrade Flash Memory From a File" seçilir. Buradan "Update System Boot Block" menüsünden dosya seçilerek upgrade edilir. Programlama işlemi bitince açılışta [F2] tuşuna basılarak Setup'a girilir. [F9] tuşuyla fabrika çıkış ayarlarına getirilir. Kullanıcı kendi ayarlarını yaptıktan sonra [F10] tuşuyla kaydedilir.

BIOS RecoveryIntel anakartlarında bios, diğer anakartların bioslarında olmayan Boot Block Area adı verilen bir bölgeye sahiptir. Bu bölgede belirli bir kod, sistem açılışı için saklanmakta ve dışardan herhangi bir yazılım yada virüs bu kodu değiştirememektedir. Herhangi bir şekilde bios yazılımında problem oluştuğunda bu özellik kullanılarak bios tekrar programlanabilmektedir. Bu şekilde viruslerden (Chernobyl virusü) etkilenseniz bile güvenli bir şekilde kolayca bu sorunu giderebiliyorsunuz. Bunun için disket sürücü ve speaker gerekiyor. Anakart üzerindeki Flash recovery jumper recovery mode durumuna getirilir. Daha önce hazırlanmış olan upgrade disketi ile sistem açılır. Bios ta silinmeyen küçük bir kod olduğu için ekranda herhangi bir görüntü oluşmayacaktır. İşlem speaker lar dan gelen sesler ve disket sürücüsünün ışıklarına bakarak sürdürülür. Sistem beep kodu verdiğinde ve disket sürücünün ışıkları yandığında Sistem gerekli yazılımı yüklüyor demektir. Disket sürücüsünün ışıkları söndüğünde programlama bitmiş demektir. Anakart jumper ı eski konuma getirilir. Bu işlemden sonra yukarıda anlatılan bios upgrade işlemi yapılır.

yine olmadı
Çok antika bir anakartın var biliyor musun? o kadar aramaya adam gibi cıkmıyor ve en komigime giden alınma ama aopen bile müze diye bir yer acmıs orda gösteriyor özelliklerini award biosa sahipmissin ordan gördüm.Senin sorunun bu güncellemelerle gitmiyorsa ki sanmıyorum cünkü önceki kartını kullnabiliyordun artık ekran kartını baska bir arkadasında deneyeceksin olursa anakartı degistirecen üzgünüm.

lazrailefsanesi
22-06-2006, 02:26   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

olmazsa lanet olsun dostum diyip topuklarına sık anakartının ama hemen günahınıda alma belki ekran kartın nanaylık yapıyordur.Hepsini güncelledikten sonra en son olarak bios güncelle.Olmazsa lanet olsun bu foruma geri gel baska bir seyler düsünülim.Ayrıca ballim sana verdigim bios u kullanırsan hungariyi dilinde bir biosla karsılasabilirsin söyliyim.

masmashaceli
22-06-2006, 02:49   |  #4  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2006

Öncelikle bu foruma ilk başvurum olduğunu belirteyim. Hepiniz çok sağolun. "Refresh" butonuna umutsuzca basmıştım ama bu kadar çabuk cevap alacağımı, hem de bu kadar çok, hiç beklemiyordum. İlginize çok teşekkür ederim.
   Bir aya yakındır araştırıyorum. Malumunuzdur henüz üçüncü lig amatör bilgisayar kullanıcısıyım. Biostandır diye güncellemeyi düşündüm ama AOPENin sayfasında en güncelinin bilgisayarı aldığım tarihten 1 yıl önce olduğunu gördüm ve vazgeçtim. DirectX 9u da güncelledim ama hiç bir değişiklik olmadı.
   Ayrıca oyuna girmediğim müddetçe başka donma vs olmuyor. Ekranı tarif edecek olursam; görüntü netliği çok bozuk,köşeler belli değil, kıvrımlar da nasıl desem sanki PAİNTde resimde ufak tefek değişiklikler yaparken büyüterek baktığımızda oluşan görüntü gibi karelenmiş şekilde oluyor(Tabi nisbeten dah net). Arabanın gidişi de saniyede 8-10 kare çeken bir kameranın verdiği görüntüyü izlemiş hissi uyandırıyor. Ya da şöyle diyim 300-500YTLlik kameralı bir cep telefonunu kamera modu açıkken sağa sola hareket ettirdiğimizde ortaya çıkan duraklayarak oluşan göründüler gibi. Evet galiba aynı buna benzer.
Duyarlılığınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Yarın gidip bu dediklerinizi de bir deneyeyim bakalım. Ama şu an anakartı değiştirmek gibi bir lüxe sahip değilim. İnşaallah olur.

mir_said
05-07-2006, 02:06   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

hakkaten tesadüfün bukadarı çünkü bende bir aopen kullanıcısıyım ama
senin anakarta eski diyenlere aldırma çünkü benim anakart seninkindende eski
aopen mx46 ve bende ati radeon 9250 aldım şimdi sorunsuz çalışıyor
şimdi yapman gereken teş şey
1-) doğru ekran kartı driverini yükle çünkü bendeki kutudan çıkan cd
bozuktu ha senin cd sağlamsa sorun yok
2-) aopen sitesinden senin anakartının AGP driverini bul ve yükle
işte çoğu arkadaşın bilmediği bu, yoksa öyle bios update gibi high level
işlere gerek yok
bunları yaptığında olmama şansı yok çünkü dediğim gibi benim anakart seninkinden 1 yıl
kadar eski

ha eğer olmuyosa hakkaten senin anakart arızalıdır
bir diğer önemli nokta ekran kartı 128 dir diye fazla performans bekleme
çünkü seninkini bilmiyorum ama benim agp slotu 4X kapasiteli
halbuki bu ekran kartı 8X uyumlu yani 4X te mutlaka performans düşüklüğü veya bazen donmalar olacaktır
nitekim bende oluyor

hiçkimse anakartımıza eski diyemez

TÜM DÜNYA AOPEN KULLANICILARI, BİRLEŞİN