Laptop Isı Performans İlişkisi

ahmet deniz
04-06-2011, 11:41   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

Merhaba arkadaşlar,
Daha öncesinde yazılmış olan konuları okudum bunla ilgili. Ortalama sıcaklıkların ne olduğu vs. forumda belirtilmiş. Benim sorum, sıcaklık ve performans ilişkisi üzerine. Bilen bir zahmet beni bilgilendirirse sevinirim.

1) Ortalamanın üstünde özellikleri olan bir laptop var bende. Marka Casper. i5 işlemci kullanıyorum, 4 gb ram var. Ekran kartı da bunlara uygun, iyi bir ekran kartı. Bilgisayarı da oyun ya da grafik programları eksenli de kullanmıyorum. Daha ziyade internet ve office programlarını kullanıyorum.

2) Bir sene oldu bilgisayarı alalı. Bir senedir epeyce de memnundum kendisinden. Zira ısınma problemi de yoktu, çalışırken hiç ses çıkarmıyordu da. Ancak son bir ay içinde gereksiz yere fanının fazla çalıştığını görmeye başladım. Aynı süreçte bir de bilgisayar açıkken bazen aşırı yavaşlıyor (üstelik sadece internette gezinirken) kendine gelmesi çok zaman alıyor. Bazen de bilgisayar açılırken masüstü gözüktükten sonra kendine gelmesi vakit alıyor. (Normalde en geç 30 saniyede programları kullanabileceğim şekilde hazır hale gelirdi).

3) Şimdiden söyleyeyim, Norton 360 orijinal virüs programı kullanıyorum. Tarattım pc'yi, virüs yok. İşte benim merak ettiğim husus burası, acaba yaz dönemi olması itibarıyla bazı zamanlarda aşırı ısınmasının performans üzerinde etkisi var mıdır? Mesela dün akşam internet explorer kullanırken (normalde chrome kullanıyorum) yine birden aşırı yavaşlamaya başladı. Sonra virüs programı uyarı verdi "aşırı cpu kullanımı" diye. Bir baktım bilgisayar aşırı ısınmış. Sonra bilgisayarın yerini değiştirdim. Daha hava alabileceği bir konuma getirdim, sorun ortadan kalktı.

Bu durumda ısı ve performans arasında epey ciddi bir ilişki var diyebilir miyiz? Bu durumda, soğutma için ne önerirsiniz? Selamlar arkadaşlar...

ekran kartı
04-06-2011, 12:53   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,414 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2011

Tabii ki ısınınca performans düşer ama bu 60 dereceye kadar gözle görülür etki etmez. Bilgisayarınızın yavaşladığı andaki ısı değerlerini SpeedFan ile kontrol etip buraya yazınız. 

Ayrıca performans kaybı yaşamak istemiyorsanız güç seçeneklerinden bilgisayarı yüksek performansa alın. Hafif işler yapacağınız zaman Dengeli moda alabilirsiniz. Ben yıllardır her zaman Yüksek Performans modunda kullanıyorum hiçbir sorun yok.

ahmet deniz
04-06-2011, 13:23   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

Cevap için teşekkür ederim üstadım,
Normal koşullarda, örneğin şu an, core0, 1, 2, ve 3 derece olarak 20 ila 25 arasında. gpu değeri ise 45 olarak gözüküyor. deneme olarak google earth ve photoshop cs3 programlarını açıyorum; bir de 720p 8 gblik bir film açıyorum aynı anda. yeni durumda core değerleri 40-50 arasına çıkıyor. gpu değeri ise (yanında alev işaretiyle birlikte) 50-60 arasında seyrediyor. sanırım bu değerler normal? 
benim garipime giden nokta, sadece, bu programların hiç birini bile açmadığımda, sadece -zaman zaman- internette video izlerken (bazen bir kaç tanesini birden açıyorum dolsun diye) fan sesinin birden yükselmesi ve bilgisayar sıcaklığının hissedilir biçimde artması. bunu test edemiyorum şimdi, çünkü her zaman olan bir şey değil. sanki anlık bir virüs geliyor ve tüm değerleri yükseltiyor. 

ayrıca: bu pc'de performans standar. sanırım akıllı işlemci olduğu için (i5) performans ayarını kendi yapıyor. dengeli, yüksek, düşük şeklinde seçenek sunmuyor. baki selamlar...

ekran kartı
04-06-2011, 14:07   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,414 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2011

Değerler normal hatta soğuk bile. Benimde i5 işlemcim var o ayarlanıyor. Saatin yanındaki pil resmine sol tuşla 1 sefer tıklayın. Minik kutu açılacak. Diğer güç seçeneklerine tıklayın. Açılan pencerede yüksek performansı seçip çıkın.

Bu arada bu özellik Windows 7 ve Vista'da var. XP kullanıyorsanız eğer bunun için 3. parti bir yazılım kullanabilirsiniz. NHC gibi.

sema92
04-06-2011, 15:29   |  #5  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
54 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2010

ısı normal:)

ahmet deniz
04-06-2011, 17:57   |  #6  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

Teşekkür ederim yeniden, selamlar...