Laptopum Ekran Kartını Görmüyor

Şvayk
16-03-2014, 16:49   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2014

Öncelikle merhaba,

Son iki gündür bir dizi aptallıklar yaptım :Dün akşam laptopum(Acer Aspire 4820TG) çalışır vaziyetteyken üzerine çay döküldü. Hemen ters çevirdim, donanımsal kısma sıvı teması olmadı sanıyorum. birkaç dakika böyle ters şekilde çalışmaya devam etti, ardından kapattım. Bugün öğlene kadar ters şekilde kurumaya bıraktım.

Bugün öğlen bilgisayarı pilsiz şarj aleti takılı şekilde açtım. Sorunsuz açıldı. Sadece sürekli usb tak-çıkar sesi çıkarıyordu. Bundan bir saat sonra pilini taktım, pilinin takarken kapağını kapattığım için laptop otomatik olarak kapandı.

Bilgisayar yeniden açıldığında usb tak çıkar sesi gelmemeye başladı ancak ekran çözünürlüğü 800x600dü ve 1024x768den yukarıa da çıkmıyordu. Catalyst Control Centerı açmaya çalıştığımda ise program açılmıyor ama işlemlerde gözüküyordu. Ekran kartım(ATI Mobility Radeon Hd 5650) ise directx tanı aracında standart vga grafik bağdaştırıcısı olarak gözüküyor. Ben de internetten biraz araştırdım ve ekran kartı driverını ve ccc'ı silip diğer dosyaları da driver sweeper ile sildim ve yeniden yüklemeyi denedim. Acer'ın sitesinden modelime uyumlu catalyst install manager'ı indirdim yüklemek için ama o da yüklemiyor. Sorun vermiyor ama driver'ı da yüklemedi. Yüklenecek yer olarak c:/program files/ati Technologies'i gösteriyor, yükleme tamamlanıyor ancak klasörün içi boş.

Sorunu çözmek için yapabileceğim birşey var mı? Ekran kartına birşey olmuş mudur? Bilgisayarımı götüreceğim herhangi bir tamirci format ve yüklemeler ile sorunumu kısa sürede çözebilir mi? Yardım ederseniz çok sevinirim.

katall0909
18-03-2014, 17:51   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2014

Driver ini yuklemeyı denedınmı ?

bosluk
18-03-2014, 21:44   |  #3  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Sonuçta dış bir etken olmuş. Görmeden birşey demek zor ama en pratik yöntem olarak yanıt bekleyene kadar temiz bir format deneyebilirsiniz. Sorunsuz çalışırsa zaten problem çözülür, çalışmazsa yapacak fazla da birşey kalmamış demektir ;-)

Ek : Format sonrası da aynı sorun çıkarsa 2 seçeneğiniz olacak. 1. tercih bilgisayar servisi ki oldukça yekün tutabilir, yakınınızda bir servis varsa götürüp önce kaç para tutar hesabı, ardından ona göre tamir olacaktır.

2. tercihse daha fazla uzmanlık istiyor. Dizüstünü parça parça ve tamamen sökeceksiniz. Daha sonra hangi parçada sorun olduğuna bakacaksınız. Misal sadece ekran kartında ise problem, ekran kartı çipi sökülebiliyormu ona bakacaksınız. Eğer sökülen cinstense iş kolay. ebay ya da ikinci el sitelerde kısa bir araştırma ile yenisini ucuza temin edebilirsiniz. Çıkmıyorsa da sorun sadece anakartta ise tahminen 100-150 lira arasında değişen fiyatlarla bulabilirsiniz komple anakartı. Kolay gelsin...