Led, Lcd Tv ve Plazma Tv Arasındaki Farklar

dasti
02-12-2011, 10:45   |  #1  
dasti avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,963 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

LCD – LED ve Plazma TV Arasındaki Farklar Nelerdir?

LCD TV’lerin Artıları Nelerdir ( + ) :

1. Renkleri olduğundan daha canlı ve parlak olarak gösterir.

2. 40" ve daha küçük ekranlar Plazmaya oranlar biraz daha performans gösterirler. Bu nedenle 42" den ufak Plazma Tv üretilmemektedir.

3. Yüksek ışıklı ortamlarda eski tip Plazma Tv'lere oranla daha az yansıma yaparlar.

LCD TV'lerin Eksileri Nelerdir ( – ) :

1. İzleme açıları dardır. En iyi izleme açısı için tam karşıdan bakmak gerekir. Yan açılardan bakıldığında renkler değişir, siyah kısımlar parlama yapar.

2. Gerçek kontras oranları düşüktür. Bu nedenle beyaz ve siyah arasındaki renk geçişleri iyi değildir. Siyah rengi hiçbir zaman tam siyah olarak göstermezler. Kontrastı düşük olduğundan görüntüdeki detayları göstermekte yetersiz kalırlar. Örnek. bir cisme gelen gölgelerin datığımı, bir yüze gelen gölgelerin oluşturulmasında zayıf kalırlar.

3. Hareketli görüntülerde hareket eden kısımda netliğin bozulması (dikkatli bakılırsa anlaşılır).

4. Plazmalara oranla çok daha az renk tonu verirler. Tam insan ten rengini yakalayamaması.

5. Renkler gerçek renklerinden farklıdır. Renkleri olduğundan daha canlı ve parlak gösterir. Bu sayede daha kaliteli bir görüntü veriyor izlenimi yaratır.

6. Yüksek ışıklı ortamlarda ekranın yansıma yapması (siyah filmli ekranlarda).

7. Plazma Tv’lere oranla daha yüksek radyasyon yayarlar. (Kaynak milliyet.com.tr – Gazi Üniversitesi)

8. Ekranda ölü piksel oluşma riski. Ekrana dokunma, darbe, yüksek nem oranı veya ani voltaj dalgalanmalarında ekranda ölü piksellerin oluşma olasılığı vardır. Ölü pikselsel sorunu yaşayanlarla ilgili kaynak: Google Araması

9. LCD Tv’ler, görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine bakmaksızın her durumda maksimum güç tüketimi yaparlar.

10. 42" ve üzeri ekranlarda Plazma Tv’ler LCD ve LED Tv’ye oranla daha iyi görüntü vermektedir.

LED TV’rin Artıları Nelerdir ( + ) :

1. LCD ve Plazma Tv’lere oranla %40 lara varan enerji tasarrufu sağlayabilirler. (Yeni Modeller)

2. LCD TV’lerden daha hafif ve incedirler.

3. Renkler LCD ye oranla biraz daha gelişmiştir. Gerçek insan teni rengine biraz daha yakın görüntü.

4. LCD TV’lere oranla daha uzun kullanım ömrü.

5. Yüksek ışıklı ortamlarda eski nesil Plazma Tv’lere oranla daha az yansıma yaparlar (Yeni nesil Plazma Tv’ler hariç).

6. 40" ve daha küçük ekranlar Plazmaya oranlar biraz daha performans gösterirler.

LED TV’lerin Eksileri Nelerdir ( – ) :

1. Görüntüyü hızlı oluşturamaması nedeniyle, hareketli görüntülerde hareket edem kısımda görüntü netliğinin bozulması. Örnek olarak; herkesin evinde Notebook vardır (bunların tamamı LCD veya LED ekrandır) içinde yazı olan bir sayfayı mause (fare) ile hafifçe sağa-sola sürüklediğinizde yazıların bulanıklaştığını ve inceldiğini, detayların kaybolduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz. Aynı test resim ve videolar içinde geçerlidir.

2. Gerçek kontras oranının Plazma TV’lere oranla çok daha düşük olması. Siyah ve beyaz arasındaki renk geçişleri iyi değildir. Siyah rengi hiçbir zaman tam siyah renk olarak gösteremez. Kontrastı düşük olduğundan görüntüdeki detayları göstermekte yetersiz kalırlar.

3. İzleme açıları dardır. En iyi izleme açısı için tam karşıdan bakmak gerekir. Yan açılardan bakıldığında renkler değişir, siyah kısımlar parlama yapar, yansıma yapar.

4. Yüksek ışıklı ortamlarda ekranın yansıma yapması (sadece filmli ekranlarda).

5. Renkler gerçek renklerinden farklıdır. Renkleri olduğundan daha canlı renkli ve parlak gösterir.

6. Fiyatının Plazma Tv’lere oranla daha yüksek olması.

7. Plazma Tv’lere oranla daha yüksek radyasyon yayarlar (Kaynak milliyet.com.tr – Gazi Üniversitesi).

8. Ekranda ölü piksel veya led lamba hasarının oluşma riski. Ekrana sert dokunma sonucu ölü piksel oluşabilir. Yüksek nem oranı veya ani voltaj dalgalanmalarında ekranda ölü piksellerin oluşmasına veya led lambalarının yanmasına neden olabilir.

Ölü pikselsel sorunu yaşayanlarla ilgili kaynak: Google Araması

9. LED Tv’ler, görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine bakmaksızın her durumda maksimum sabit güç tüketimi yaparlar.

10. 42" ve üzeri ekranlarda Plazma Tv’ler, LCD ve LED Tv’ye oranla daha iyi görüntü vermektedir.

Plazma Tv’lerin Artıları Nelerdir (+):

1. Sınırsız izleme açısı. Yan açılardan dahi mükemmel netlikte izleme imkanı.

2. LCD ve LED tv’lerde olmayan, gerçek kontras oranı. Sonsuz siyah renkler. Çok detaylı Görüntü. Kontras sadece siyah ve beyazla ilgili değildir. Tüm renklerin oluşumu için çok önemlidir. Örnek cisimleri vuran ışığın cisimlerde tonlar oluşturması gibi…

3. LCD ve LED tv’lerden daha fazla renk. Gerçeğiyle bire bir renkler. Gerçek insan teni rengi.

4. Hareketli sahnelerde anlık resim yenileme ve tepki süresiyle LED ve LCD Tv’lerden 1000+ kat daha hızlıdır.

5. Full HD seçeneği vardır. Full HD de TV’ye çok yakından baktığınızda (1 metreden az) bile mükemmel görüntü verir.

6. 120.000 saat kullanım ömrü. (Günde 10 saat izleneceğini var sayarsak ömrü 33 yıl olurdu)

7. (İncelik arayanlar içindir.) Yeni nesil Plazma Tv’ler yeni çıkan LED Tv’ler kadar ince ve hafiftir. Şu anda en ince Plazma tv 2.47cm ile Panasonic Vierra Z1 modelidir. Panasonic 2011 yılında 8.8mm. ile dünyanın en ince en az elektrik tüketimini yapan modeli piyasaya sunacaktır.

8. Elektrik tüketim ortalaması LED ve LCD Tv’ye oranla biraz daha azdır (yeni modellerde). Bir LCD veya LED Tv’nin Plazma Tv özelliklerinde olduğunu var sayarsak (600 Hz ve 1.500 cd/m2) çok daha fazla elektirik tüketirdi diyebilirdik. Yeni nesil Plazma Tv’ler, LED Tv’lerden daha az elektrik tüketirler. (Ayanı ölçüde ekran, 3D özelli vs. olmak koşuluyla)

Not: Plazma Tv’ler, elektrik tüketimleri değişkendir. Biraz açacak olursak görüntüdeki ışık yoğunluğuna bağlı olarak elektrik tüketimlerini otomatik olarak ayarlarlar. Ekranda beyaz oranı arttıkça elektrik tüketimi yükselir, siyah oranı arttıkça da elektrik tüketimi azalır.

10. Tepki süresi 0,001 (Led ve Lcd Tvlerden 1000-2000+ kat daha hızlı görüntü oluşturma). Bu nedenle hareketli görüntülerde asla bulanıklaşma olmaz. Bilgisayar oyunu meraklıları için en iyi seçim Plazma Tv’lerdir.

11. Parlaklık: 1.500 cd / m2 (Led ve Lcd Tv’lerde max. 500 cd/m2'dir. Hatta yeni nesil LED TV’lerde bu oran tasarruf için 400 cd/m2'ye düşürülmüştür) Üç kat daha fazla ışık gücü ve daha yüksek Hz (tarama hızı) olmasına rağmen, elektrik tüketimi yeni model LED TV’lerden %30 ila %80 daha fazladır.

12. LCD ve LED Tv’lere oranla daha az radyasyon yayarlar. (Kaynak milliyet.com.tr – Gazi Üniversitesi).

13. LCD ve LED Tv’lerdeki gibi ölü piksel oluşma riski hiç yoktur.

14. 42" ve üzeri ekranlarda Plazmalar LCD ve LED Tv’lere oranla daha iyi görüntü vermektedir.

15. Plazma Tv’ler görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine göre elektrik tüketimi yaparlar. Beyazın çok olduğu sahnelerde maksimum, siyahın çok olduğu sahnelerde minumum elektrik tüketirler. Test yapılan örnek bir sayfa http://forum.donanimhaber.com/m_37475227/tm.htm

Plazma Tv Taleplerinin Avrupa ve Amerikada Hızla Artdığını Gösteren Kaynak:

http://teknoloji.milliyet.com.tr ... 1349807/default.htm

Plazma Tv’lerin daha az radyasyon yaydığını açıklayan kaynak: (Gazi Üniversitesi – milliyet.com.tr)

http://ekonomi.milliyet.com.tr/radyasyondan-korunmak-icin-bunlari-yapin/ekonomi/ekonomidetay/28.03.2011/1370006/default.htm

Not: Plazma TV almaya karar verirseniz yeni teknoloji, 2010 yılı ve sonrasında üretilmiş modelleri almanızı tavsiye ederiz. Fiyatları Led Tv’lere oranla daha ucuzdur. Herhangi bir marka, en ucuz 2010 model ve üzeri Full HD Plazma Tv’ler bile, şu an ki en iyi 5.000-10.000 Dolarlık LCD veya LED Tv’lerden bile daha iyidir.

Son olarak elektrik tüketimine fazla önem vermemek gerekir. Bazı Plazma Tv’ler özellikleri nedeniyle LCD ve LED TV lerden 100 watt kadar fazla elektrik tüketebilir.

Örnek olarak: Bir Tv’nin 100 watt daha fazla elektrik tükettiğini ve günde 6 saat çalıştığını farz edersek.

100 x 6 =600 watt = 1 günlük tüketim.

600 x 30 = 18 Kv = 1 aylık tüketim.

K.D.V., kaçak kullanım bedeli ve çeşitli katkı payları dahil elektrik Kv birim fiyatı 0,27 Kuruş

18 x 0,27 = 4.86 TL. aylık fark.

12 x 4,86 = 58,32 TL. yıllık fark.

10 yıl kullanıldığında bize toplamda 583 TL bir fark oluşturuyor.

Plazma Tv’ler ile LED, LCD Tv arasındaki fiyat farkına baktığımızda elektrik tüketim farkının hiç önem teşkil etmediğini görürüz.

Not: 2010 yılı itibariyle Panasonic, Samsung ve LG firmaları Plazma Tv üretimine hız vermiştir.

Plazma TV’lerin Eksileri Nelerdir (-):

Yüksek ışıklı ortamlarda LED ve LCD Tv’ye oranla daha faha fazla parlama yapması. Ancak yeni teknoloji sayesinde. NeoPlazma ve benzeri özellikteki Tv’lerde ön kısımdaki cam panel kaldırılarak bu sorun tamamen giderilmiştir.

Eski model Plazma Tv’lerde Burn sorunu. Burn ekranda uzun süre hareketsiz, sabit duran bir rengin görüntü değişince bir süre ekranda gölge şeklinde görünmesidir. Ancak 2008 model ve üzeri Tv’lerde bu sorun ortadan kalkmıştır.

Eskiden LCD TV’yle arasında çözünürlük ve ağırlık farkı vardı. Ancak yeni teknojoliyle birlikte bu farklar tamamen Plazma Tv lehine dönmüştür.

- Bazı modeller LED Tv’lere oranla daha fazla elektrik tüketebilirler.

Not 1: 22" den daha büyük ekranlarda, ekran büyüdükçe görüntü kalitesi azalır. Nedeni Full HD görüntünün gerçek boyutu 22 inçlik ekran boyutlarında olmasıdır. Bu nedenle ekran büyüdükçe görüntü de tv tarafındandan büyütülür. Yani küçük bir resmi yakılaştırıp bakmaya benzer diyebiliriz. Aşağıdaki Tv izleme mesafelerine bakarak ekran boyutuna karar veriniz (Kaliteli bir görüntü almak için bu çok önemlidir).

Not 2: Bazı Tv markaları, mağazalada kendi Tvlerinin daha güzel görüntü göstermesi için özel görüntüler (DVD, BluRay) hazırlatmıştır, bunlara kanarak Tv almayın aksi halde evde izlerken hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan en yakın tv izleme mesafesini öğrenebilirsiniz. Bu ölçüler en iyi görüntüyü almaya başlayacağınız minimum olması gereken mesafelerdir.

Son Düzenleme: dasti ~ 02 Aralık 2011 10:51
Kapalı Hesap (153334)
02-12-2011, 14:59   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 187
6,419 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Güzel paylaşım  ellerine sağlık.Dünyanın en iyi görüntü birimi ctr ekranlardır.Ama ctr ekranlar yerini plazmaya biraktı plazmalar ctr ekranların gelişmişidir.Yani tv izlerken crt tüplerde pullanma olmuyor plazmalardada çok az oluyor led lcd lerde çok çok pullanma oluyor.Plazma gelecegin ucuz tvleridir.Lcd bir zaman sonra yerini oled de bırakıcak lcd piyasadan kalkıcak ama plazmalar kalmaya gelişmeye devam edicek taki 3d lazerile görüntü veren birimler çıkana kadar.Bence lazerin oldugu herşey Lcd lerden ve oled den daha hızlıdır.Yani lcd ler bence günümüzde görüntü netligi açısından yeterli hız açısından berbat durumdalar.Önemli olan siyah beyaz değil önemli olan sana nasıl göründügüdür.

dasti
02-12-2011, 15:51   |  #3  
dasti avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,963 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Bende yorumun için teşekkür ederim detroid :) güzel özetlemişsin konuyu.

clairvoyant
02-12-2011, 16:09   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2011

Film izlemek için en iyisi led tv'dir.

endlessnight
02-12-2011, 16:15   |  #5  
endlessnight avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
2,457 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Güzel konu olmuş. Aydınlatıcı bilgiler içeriyor. Bana göre TV yi kullanım amacına göre seçim yapılmalı. Bu anlamda "en iyisi hangisi" kavramı da tartışmalı hale geliyor:)

technomistic
05-12-2011, 10:47   |  #6  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

çok doğru lui. bu arada paylaşımın çok güzel olmuş dasti.
tv almadan önce ne için kullanacağın çok önemli. bilinçli bir sekilde alınması gerekiyor

efeoglu
05-12-2011, 14:39   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Gerçekten TV almak isteyenlerin öncelikle bakması ve araştırması gereken bir başlığa değinmişsin, teşekkürler..

technomistic
05-12-2011, 16:09   |  #8  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

6. 120.000 saat kullanım ömrü. (Günde 10 saat izleneceğini var sayarsak ömrü 33 yıl olurdu)

en cokda burası ilgimi çekti

clairvoyant
05-12-2011, 16:28   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2011

Yani bir plazma tv' yi günde 10 saatten toplam 33 yıl kullanabiliriz.. O zaman bir insan ömründe 2 ya da 3 tane televizyon eskitir.

dasti
06-12-2011, 09:59   |  #10  
dasti avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,963 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Tabi o kadar dayanıklı tüketim malı var mı bilmiyorum sadece verilen bilgilere göre hesaplanmış birşey o. 33 yılda bir televizyonla yaşlanacak değiliz ya :)

technomistic
06-12-2011, 13:17   |  #11  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

herhalde teknolojiye ayak uydurmak ne mümkün. ama ben yinede 3d tv lerden sonrasında ledlerden yanayım .ledlerin daha az yansıma yapması daha iyi sanki

clairvoyant
06-12-2011, 17:32   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2011

Teknolojiye ayak uydurmaya kalkarsak her yıl 1 televizyon satın almak zorunda kalırız.. Böyle olamayacağı için en ileri teknolojiyi en uygun fiyata satın alıp 10 yıla yakın kullanıyoruz..Sonra dayanamayıp değiştiriyoruz..

Kapalı Hesap (154666)
06-12-2011, 18:07   |  #13  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Madem bu kadar araştırma yapıp birşeyler sunmuşsun insan tüplü tv ler ile ilgili birşeyler de yazardı.
Böylece kıyaslama en kaliteliden başlamış olurdu.
Yine de emeğine sağlık.
 

dasti
07-12-2011, 09:13   |  #14  
dasti avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,963 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011
Alıntı: mr_yamyam  
Madem bu kadar araştırma yapıp birşeyler sunmuşsun insan tüplü tv ler ile ilgili birşeyler de yazardı.
Böylece kıyaslama en kaliteliden başlamış olurdu.
Yine de emeğine sağlık.
 
Onların çok ayrı bir yeri olduğu için onlara ayrı bir konu açarım mr. yamyam merak etme sen :) :)
Teşekkür ederim. Konu biraz yeni nesil teknolojiler olsun istedim.

technomistic
07-12-2011, 10:09   |  #15  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

crtler gercektende sanki eskilerin tv si gibi oldu insannın gözünde ama onların kaliteside tartışılmaz

dasti
09-12-2011, 09:31   |  #16  
dasti avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,963 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011
Alıntı: daninini15  
crtler gercektende sanki eskilerin tv si gibi oldu insannın gözünde ama onların kaliteside tartışı
bu yüzden de onlar ayrı bir konuyu hakediyor :)

technomistic
09-12-2011, 10:01   |  #17  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

bekliyoruz dasti senden güzel bir konu o zaman :)

efeoglu
09-12-2011, 13:24   |  #18  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Dasti yap yine sana yakışanı aç süper bir konu :)

aysedundarr
09-12-2011, 15:45   |  #19  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,076 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011
Alıntı: mr_yamyam  
Madem bu kadar araştırma yapıp birşeyler sunmuşsun insan tüplü tv ler ile ilgili birşeyler de yazardı.
Böylece kıyaslama en kaliteliden başlamış olurdu.
Yine de emeğine sağlık.
 
Crt'lermi en kaliteli,en eski dersen anlarım ama en kaliteli nasıl oluyor anlayamadım yamyam, lcd'ler led'ler nano led'ler, çıkmışken hemde Deli

Kapalı Hesap (154666)
10-12-2011, 19:17   |  #20  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009
Alıntı: aysedundarr  
Crt'lermi en kaliteli,en eski dersen anlarım ama en kaliteli nasıl oluyor anlayamadım yamyam, lcd'ler led'ler nano led'ler, çıkmışken hemde Deli
Bunu tam anlamıyla anlatabilmek için bir sunum dosyası hazırlamak gerekiyor.
Ancak aklımda olanları yazayım.
Öncelikle TV nin görüntü oluşturma tekniğini bilmemiz gerekiyor.
Ben burada TV yerine display ibaresi kullanmak istiyorum.
Tüplü displaylerde görüntü (renk) oluşturulması saptırılmış elektron demeti ile yapılır. Elektronun hızı teoride ışık hızı ile aynıdır. Saptırılmış bu elektron demeti tüpün katodunda oluşturulur ve bir tabanca ile anoda fırlatılır. Anod üzerindeki fosforlu tabaka ile teması anında belli bir aydınlık oluşur. İşte bu saptırılan elektron demetinin hızından dolayı tüplü display lerde herhangi bir tepki süreci sözkonusu olmamaktadır.
Herşey tepki süreci değildir elbette.
Renk derinliğinde önemli unsur her rengin ne kadar parlak seviyeden ne kadar karanlık seviyeye ulaşabilmesi ve yayılma olmadan görüntü özelliklerini barındırabilmesi.
Daha açıklamak gerekirse.
Tüplü displaylerde aydınlatma seviyesi elektron demetinin yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Ama diğer displaylerde (led ya da lcd) arkadaki bir aydınlatıcı birimin aydınlığının polarize filtrelerce azaltılıp artırılması ile olmaktadır. Polarice filtreler bir elektronik devre ile kontrol edildikleri ve kendi ataletleri bulunduğu için belli bir seviyede sınırlı kalmaktadırlar. (tepki süresi ve renk derinliği)
Daha yazılacak çok şeyler var elbette.
 

technomistic
12-12-2011, 09:44   |  #21  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

çok açıklaycı olmuş gercekten teşekkürler

Kapalı Hesap (154666)
12-12-2011, 13:50   |  #22  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009
Alıntı: daninini15  
çok açıklaycı olmuş gercekten teşekkü
Günümüzün tekniğinde ise artık tüplü display avantajlarını birleştirme yoluna gidilmektedir.
Bilindiği üzere LCD tip ekranlarda aydınlatma unsurunun en az önemli iki dezavantajı bulunmaktadır.
Bir türlü alt seviyelere çekilemeyen tepki süresi denilen olay ve renk derinliğinin yeterli bit derinliğine ulaşaması. Günümüz kullanımında tepki süresi ve renk derinliği kabul edilebilir sınırlar içerisinde olsa da bilimsel olarak bu durumun çözülebilmesi gerekmektedir.
İşte tüplü ekranların bu avantajını dünyaca ileri gelen bir firma farklı bir yöntemle çözmeyi başarmış.
şöyle ki...
Renk oluşturulması için kullanılan LCD (liquid cyristal digit) aydınlatma için arka kısmına yerleştrilen küçük NANOTÜP ler ile (tüplü ekranlardaki gibi) bir elektron tabancası oluşturulmuş ve bu elektron tabancası elektronik bir devre ile kontrol edilerek sınırsız renk derinliğinde çalışabilmesi sağlanmıştır. Elektron miktarının elektronik devrelerin yardımıyla kolaylıkla artırılıp azaltılması mümkün olduğu için yeterli miktarda (lümünans) parlaklık ve kontrast elde edilebilmiştir.
Bu araştırma ve keşif sadece LCD ekranlardaki tepki süresi ve renk derinliği dezavantajlarını ortadan kaldırmakla kalmamış ÇOK DAHA İNCE EKRANLAR ve ÇOK DAHA AZ ENERJİ TÜKETİMİ ni mümkün kılmıştır.
Ancak ne zaman piyasaya çıkacağı konusunda kesin bir duyum yoktur.LCD ve LED ekranlar için yapılan altyapının kâr'a geçmesi ve eldeki stokların bitirilmesi bekleniyormuş..
Bilgiler BİLİM ve TEKNİK dergisinden çalıntı.. pardon ALINTIDIR.
 

technomistic
12-12-2011, 13:54   |  #23  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

çok iyi bir çalıntı :) pardon alıntı yapmışsınız :):)

Kapalı Hesap (154666)
12-12-2011, 14:09   |  #24  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009
Alıntı: daninini15  
çok iyi bir çalıntı :) pardon alıntı yapmışsınız :):)
YAMYAM olduğum için her türlü bilgileri yemek gibi bi huyum vardır.

dasti
12-12-2011, 14:51   |  #25  
dasti avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,963 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

mr_yamyam üniversite dekan gibisin mübarek ne kadar derine inmişsin sen ya :) Helal olsun valla... Dediklerini az çok anladım çoğunu anlamadım aşırı teknik olduğu için. Ne yalan söyliyim oturup bu kadar araştırma yapsamda değişmezdi görüşüm :) Eywallah hocam sağlam kaynaksın burada bilgilerini konularını bekleriz senin :)