LG 3D Monitörler: Neden Almamalıyız?

jesst
06-07-2011, 21:42   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
69 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Arkadaşlar LG bu dönem kendi ürettiği 3D (Pasif) Monitör ve 3D (Polarize) Gözlükleri satışa çıkardı. Her zamanki gibi bilmeyenler yemi yutarken, bilenler uzak duruyorlar

Arkadaşlar Dünya'da ve günümüzde (Normalde 4 tane var zaten) kullanılan 3 (Hatta 2) tane 3D teknolojisi mevcuttur.

1) Pasif 3D Teknoloji
2)Active Matrix Teknolojieni
3) NonGlasses (Gözlüksüz) 3D

3) Gözlüksüz 3D
Arkadaşlar Gözlüksüz 3D henüz geliştirilme aşamasında olup dünyanın en yeni 3D teknolojisidir. Tek sorunu vardır ki henüz çok gelişmemiştir.

Active Matrix ve Pasif 3D
Arkadaşlar şu mevcut durumda LG Pasif 3D'ye yönelirken Dünya önce Active Matrix'e ardından da Gözlüksüz 3D' ye yönelmektedir.

Bu iki teknolojinin farkı ışıkla ve diğer birkaç şeyle alakalıdır. Eğer özetleyecek olursak Active Matrix teknolojisi Perdeye aynı görüntünün iki defa (Üst üste bindirilerek) gönderilmesiyle oluşur ve bazıları buna titreşme derki burda titreşme filan yoktur aynı görüntüden iki tane vardır (Bu nedenle günümüzün 3D kameraları çift lenslidir.). Ve Active Shutter Gözlükler (Sinema gözlükleri) Saniyede 120 kere kapanıp açılarak görüntünün beyne 3D olarak ulaşmasını sağlar ki saniyede 120 kere açılıp kapanması için bir güç kaynağı lazımdır ki buda pildir. Polarize yani Pasif teknolojide ise görüntü ekranda 3D ye ayrılırken Gözlük sayesinde izlenebilir. Ama bu teknoloji LG'nin dediği gibi son teknoloji değil gayet eski bir teknolojidir.

Eğer farkı anlamakk istiyorsanız önce bir 3D filme gidin ardından 5D sinemaya gidin 5D sinemalarda verilen gözlükler Pasif gözlüklerdir ve tarafımca 1 gıdım bile 3D'den yoksundur.

Kullanıldığı Yerler
Active: 3D Sinema, 3D LED, LCD TV, LG dışındaki 3D monitörler, Blu-ray filmler.
Pasif:5D sinema , LG 3D Monitörler

LG'nin Öne Çıkardıkları (Ve Gerçekler)
1) Titreşimsizlik
Biraz önce de açıkladığım gibi Active Matrix görüntüde perdeye aynı görüntüden iki tane yansır ama size o gözlükler neden veriliyor takmanız için eğer siz salak gibi takmayıp üstüne ' aaa bu titriyo dandik' derseniz kimsenin size yapabileceği birşey yoktur.

2)Baş Ağrısı, Mide Bulantısı
Eğer 3D bir film izliyorsanız başınız bir süre sonra veya hemen ağrımaya başlayabilir( Bu bahsettiğimiz şey çılgınca ve ev sakinlerini deliye döndürecek bir baş ağrısı değil ve sanırsam Ağrı kesiciylede geçmez.) bundan kurtulmanın en kolay yolu daha fazla 3D film izlemenizdir ben izlediğim 2. 3D filmimde neredeyse hiçbir sıkıntı çekmedim ve gayet güzel izledim. Mide bulantısı ise 3D ile alakalı olduğunu sanmıyorum (Doktor değilim ama ) zaten 3D sinemada kaç kişi kustu ki? Eğer hala korkuyorsanız şuna bakın eğer bu baş ağrısı veya mide bulantısı gibi problemler gerçekten çok zorlasaydı kimse ne 3D filme giderdi ne de 3D televizyon alırda şimdi ise herkez 3D filme gider 3D televizyonda bir hava atma yolu olmuştur.

3) Işık Yetersizliği
Gayet basit bir şekilde dalga boylarıyla alakalı olmak üzere Active Matrix gözlüklerde ışık miktarı yarıya azalır bunun için de perde de ki ışık miktarı (Gözlüğü sinemada çıkarıp ta bakarsanız) iki kat artar ama polorize de böyle bir sorun yoktur. Merak etmeyin eğer sorun oluştursaydı hiçbir zaman ev için 3D TV üretilmezdi

Ayrıca Nvidia'nın 3D destekli gözlükleri active matrixtir.

Sonuç: Pasif gözlükler şu anki son teknolojinin iki basamak altındadır ve eskimiştir siz bu tür reklamlara inanmayın.

clairvoyant
07-07-2011, 13:55   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2011

Şimdi konuya şöyle gireyim.

Polarize 3D teknolojisi üstüste konan 2 ayrı görüntüyü farklı dalga boyları ile farklı gözlük lenslerine vermeye dayanır. İki göz ayrı ayrı 2D görüntü alınca beyinde bu 3D olarak birleşir. Bu seneye kadar sadece sinemalarda kullanılan bir teknolojiydi, Cinema 3D TV serisi ile birlikte ilk defa 3D TV lere uyarlandı ve şimdi de monitörlere uyarlanıyor. TV ve monitörlere uyarlanması bakımından yeni bir teknoloji, yoksa kimse yeni bir buluş diye göstermiyor bu olayı.

Aktif teknoloji hakkındaki bilgilerinin de çoğunluğu yanlış. Bu sistemde gözlük görüntü verici ile senkronize çalışarak görüntü bir sağ lense bir sol lense verilir. Sağ göze görüntü verilirken sol lens, sol göze görüntü verilirken sağ lens kapatılır. Bu şekilde iki göz ayrı ayrı 2D görüntü gördüğü için beyinde 3D görüntü oluşması amaçlanır. Her teknolojinin mantığı burda yatıyor aslında ve aynı, çünkü insan gözünün 3D görme mantığı da burdan çıkıyor. Aktif gözlükte titreme vardır, sinemada daha az da olsa TV de ve monitörlerde kesinlikle hissedilecek derecededir ve rahatsız edicidir.

Baş ağrısı ve mide bulantısı olayına girersek. Bu sorunların nedenleri insanın bir duyu organı olan gözün doğal bir görüntü alamamasından gelir. SG (aktif) gözlüklerin lensleri açılıp kapanma prensibine dayanır ve çok yüksek hızda açılıp kapanır. Siz bunu farketmeyebilirsiniz ama beyin bunu algılar. Ayrıca duyu organlarınıza çok yakın bir konumda sürekli çalışan bir elektromanyetik cihaz bulunması (görüntü verici ile senkronize çalışmak zorunda olduğu için kızılötesi bağlantı da kuracaktır) da bu rahatsızlıkları etkiler. Arabadaki ya da gemilerdeki rahatsızlığın sebebi de budur çünkü insan aslında yol alıyordur ancak vucut sabit olduğu için algıda bir terslik oluşur. Bu da vucutta baş ağrısı ve bulantı gibi reaksiyonlara sebep olur. FPR (pasif) gözlüklerde bu tür sorunlar yaşanmaz çünkü görüntü daha doğal yollarla alınır ve gözlük bataryasız çalışır, TV iel iletişimi yoktur gözlüklerin.

Işık yetersizliği yine SG (aktif) gözlüklerin likit kristal cam kullanmasından ileri gelir. Bu camların ışık geçirgenliği az olduğundan görüntü karanlıklaşır. FPR nin kullandığı polarize camda böyle bir sorun yoktur.

Önemli olan teknolojinin ne zaman çıktığı değil, size ne kadar uyumlu olduğudur. Özellikle oyuncular için FPR gözlük muhteşem bir gelişmedir çünkü SG gözlük ile 2 saatten fazla zaman geçirip rahatsızlanmayan bir insan yoktur. Ama FPR gözlük ile saatlerce oynayabilme şansı vardır.

dasti
07-07-2011, 14:05   |  #3  
dasti avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,963 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Ben sadece sive şunu belirtmek istiyorum. Monitör ve TV teknolojisi arasındaki yazılımsal ve donanımsal farkı mutlaka aklımızda bulunduralım.

FPR teknolojisi gözlüksüz 3D'den önceki adım rahatlık konusunda. Klasik bir PC kullanıcısı görüntü kalitesi, boyut ve tasarım dışında uzun süreli kullanıma yönelik çıkabilecek sorunları düşünerek seçimini yapar, tüm bunları bir yana bırakalım şöyle bir gerçek var sizin hiç bahsetmediğiniz. NVidia 3D destekli ekran kartları sadece uyumlu gözlük seçeneğiyle ve yüksek donanımsal ihtiyaçla çalışır ve 3D görüntü verir. Bu görüntü ekran kartı üzerinden alındığı için oyun içinde ekran kartına binen yük fazlalaşır ve ısınma vs. gibi etkenlerden dolayı oyunda takılmalar, PC'de restart atmalar vb. görülebilir. Tabii bu en kötü senaryo ama olacak ve olan şeyler bunlar. Ben de 3D destekli bir ekran kartı kullanıyorum ama şu an satın aldığım 3D TV sayesinde ekran kartının 3D özelliğini kullanmıyorum.

Tüm bunlar yanında 3D monitörler, özellikle LG D2342P modeli kendi içerisinde gelen yazılımla ekran kartının 3D olmasına ihtiyaç duymadan görüntüleri 2D'den 3D'ye çevirme özelliğine sahip. Yani 3D görüntü alırken yük kasa içi donanımına değil, monitöre biniyor. Bu da performansı full seviyede tutmak demek oluyor.

Siz FPR teknolojisine saldırırken yanlış araç üzerinden gitmişsiniz bence. Sizin tartışmaya açtığınız konuda saydığınız negatiflikten çok pozitiflik hakim 3D monitör konusunda.

SG gözlüklere alışkınmışsınız ama ben eski halimle oyun oynarken bir yanımda sürekli bağlı olan kablodan nefret ediyordum. Şimdi direkt gözlüğümün üzerine klipslediğim 2 polarize filmle inanılmaz rahatım.

endlessnight
07-07-2011, 14:08   |  #4  
endlessnight avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
2,457 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Arkadaşın " salak gibi" benzetmesi hiç olmamış bence.

siber961
07-07-2011, 14:13   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
313 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

Philips, LG Fpr teknolojili  pasif  3D LED TV'lerini üretti. Haziran ayı sonunda Türkiye'ye geldi. Şuanda da Sony pasif 3D teknolojisini kullanmak için  LG ile görüşmelerde bulunuyormuş. LG 3D monitörlerde de Fpr gözlük kullanılacakmış. Fpr gözlüklerin iyi olmasından tercih ediliyor diye düşünüyorum.

Son Düzenleme: siber961 ~ 07 Temmuz 2011 14:21
aysedundarr
07-07-2011, 14:33   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,076 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Bu ürünü üretenler, kullananlar da akıl yokmu herkes herşeyin farkında, ödül almış bir teknolojiden ve üründen bahsediyoruz, asıl anlamadığım bukadar sert çıkış yapmanızın  kaba kaba konuşmanızın asıl sebebi ne, yazın taraflı bir yazı amacın sadece çamur atmak.

aysimaugur
07-07-2011, 15:02   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
105 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

Gözlüksüz 3d monitörlerden bahsetmişsiniz.. Fiyatlarının ne kadar olduğunun farkında mısınız? Acaba kaçımızın bütçesi gözlüksüz 3d tv ya da monitörlere uygun? Fpr gözlüklerini kullanan biri olarak çok memnun olduğumu söyleyebilirim.  LG 'nin 3d monitörünü deneme fırsatım olmadı. Ancak ekran titremesi sorununu ortadan kaldırdıklarını belgeleyebilmişler diye okudum. Ben sg gözlüklerinden fpr gözlüklerine geçtiğimde büyük farklar yaşadım. Ne bir mide bulantısı ne de bir baş dönmesi yaşadım. Memnun kaldığımı belirtmek isterim.

technomistic
07-07-2011, 15:31   |  #8  
technomistic avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,520 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

bu kadar seyden sonra vericekleri cevabı merak ediyoum doğrusu

aysedundarr
07-07-2011, 16:15   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,076 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Sessiz kalmayı tercih etti arkadaş.

jesst
08-07-2011, 17:03   |  #10  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
69 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

@aysedundarr
Hayır sezsiz kalmayı tercih etmedim yanlızca ilk 2 gün girdim baktım kimse cevap yazmamış bende çıktım ve yaklaşık 2-3 gündür(belki daha fazla belki daha az) foruma girmedim.

@aysimaugur
Öncelikle, evet Gözlüksüz 3D 'den bahsettim fakat sanırsam gözlerinizde bir problem var ki benim yazımda olmadığı halde GÖZLÜKSÜZ 3D Monitör görmüşsünüz ve bunları satın alın gibi bir empoze uyguladığımı düşünmüşsünüz öncelikle yazımda Gözlüksüz 3D Monitör değil Gözlüksüz 3D geçer ve ben yazımın herhangi bir yerinde gidip te bunu alın yazmamışımdır sadece neden almamanızdan bahsetmişimdir. Ayrıca Gözlüksüz 3D Monitörlerin Türkiye pazarında olup olmadığını şu anlık bilmiyorum. Lütfen yazımı biraz daha iyi okuyun. Yada Okuduğunu anlamak için kursları gidin

@aysedundarr
Öncelikle çoğu derginin  %50 taraflı yazıdır ve ücret alırlar bense bu yazımda hiçbir ücret almadım. Buna rağmen taraflımıdır bu okuyan kişiye göre değişir benim gibi düşünenlere göre tarafsız düşünmeyenlere taraflıdır. Ayrıca ben yazımda kimseye bunu gidin alın yazmadım eğer siz kendi kişiliğinizin farkında olup zaten sizi kimsenin yönetmesine izin vermezsiniz sizin için en iyisini gidip alırsınız.Ve ödül almış bahsediyorsunuz önemli olan ödülü alan değil ödülü verendir bende verebilirim ama bu 70 milyon kişinin tınında bile olmaz kabamıyım evet olabilir bu aralar özellikle küçük problemler yaşıyorum ve bunlardan dolayı sinirli olabilirim.

@XF LUİ
Evet bence de olmamış bugğn bakıyorum gerçekten de kabalaşmışım neyse ki siz gidipte hakeret etmek yerine bana yanlışımı gösterdiniz üzgünüm.

@dasti
Ekran kartından bahsetmişsiniz NVİDİA teknoloji sizin de bildiğiniz gibi her ekran kartına değil bunun için uyumlu olan ekran kartlarına 3d teknoloji koymuştur ki kullanıcı sorun yaşamasın NVİDİA NIN en alt sınırında ki ekran kartını alıp onun üzerine de o karta yakışmayan bir bilgisayarınız varsa küçük problemler yaşarsınız.
Bu arada sürekli bağlı olan kablo derken heralde siz nvidianın kablolu gözlüğnü almışsınız bir de kablosuzu var bir daha işey almadan önce piyasayı araştırın.

@computeraddict
Bunca mesaj arasında en bilgili olanın sen olduğunu düşünerek baştaki farklı dalga boylarından kastını farklı kutuplanma olarak alıyorum farklı kutuplanma olarak görüyorum kutuplanma polarization dur polarizenin poli burdan gelir.
Gelelim baş ağrısı olayına her beynin (sizin anlamanız kolay olsun diye örnek veriyorum herz) herzi vardır bu herz yüksekse beyin de daha hızlı çalışır eğer bu herz yüksekse beyin bu gürüntünün kapanıp alışmasını (gerçek beyin değil zihinaltı) atabte olarak hemen rahatlıkla izleyebilir yani tahmini olarak einstein izleseydi 10 dk da hiç bir problemi olmayacaktı ama herz düşük olan insanlar problem çekiyor ve aradaki kapanıp açılma onlara titreme olarak geri dönüyor ayrıca gemilerde ve arabada olan sorunun kızılötesinden kaynaklanmadı gözlerin eğer araç içine odklandıysa aracın hareket etmediğini ama kulakların vücudun hareket ettiğini doğrulaması üzerine beyinde karmaşa yaşanır ve bu karmaşa da mide bulantısı olarak geri döner isterseniz arabada kitap okuyun
SOn olarak anlattığından memnunum ama zaten biliyordum boşuna anlattınız rahatsız olduğunuz yerleri anlatsaydınız keşke

teknofur
10-07-2011, 22:14   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2010

Ben de 3d tv alıcam. Son karar nedir? Hangisi iyi?

endlessnight
11-07-2011, 11:13   |  #12  
endlessnight avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
2,457 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Ben şahsen sana Lg'nin bu yılki Cinema 3D led tv lerini tavsiye ederim. Hemen hemem her forumda incelenmiş ve baya olumlu yorumlar almış.

aysedundarr
11-07-2011, 13:22   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,076 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Arkadaşlar 3d tv'lerde 2d'yi 3d'ye çevirme özellilği varmı, varsa özellikle lg'nin hangi modelinde var bilgisi olan bilgilendirirse çok sevinirim.

endlessnight
11-07-2011, 13:47   |  #14  
endlessnight avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
2,457 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Bu yılki serisi olan LW kodlu Cinema 3d Led tv lerin hepsinde 2D den 3D ye çeviri özelliği var.

efeoglu
11-07-2011, 13:52   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Arkadaşlar LG marka 3D TV 'lerin 2D' den 3D'ye çeviri özelliğini deneme şansım oldu, gerçekten çok başarılı ekranda hiçbir sorun olmuyor, görüntü kalitesinide etkilemiyor.

aysedundarr
11-07-2011, 14:04   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,076 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Yani normal bir yayını mesela TRT'nin bir dizisini açıp 3d tv'den çeviri özelliğini kullanıp 3d izliyebiliyoruz demek istiyosunuz, doğru mu anladım ?

teknofur
11-07-2011, 15:25   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2010

Ben şunu almayı düşünüyorum sizce nasıl?
http://www.ucuzbeyazesya.com.tr/ ... ref=akakce&v=1.80.6

siber961
11-07-2011, 15:54   |  #18  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
313 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

LG Cinema 3D TV teknolojisi, serilerinden alırsanız Fpr gözlüklerle kullanırsınız. LW ile başlayan, LW6500,LW5700,LW5500, LW4500 serileri yeni nesil 3D TV oluyor. Fpr gözlükler SG gözlüklere göre birçok üstün özelliklere sahip.Bu konuyla ilgili başlık var bakabilirsiniz.

endlessnight
11-07-2011, 16:14   |  #19  
endlessnight avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
2,457 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011
Alıntı: green-111  
Ben şunu almayı düşünüyorum sizce nasıl?
http://www.ucuzbeyazesya.com.tr/ ... ref=akakce&v=1.80.6
Cihaz iyi güzel ama LG 3D Led tv alacaksanız LW kodlu olanları tavsiye ederim şahsen. Hem bu yılın serisi hem de Fpr gözlük teknolojisini kullanıyor.

teknofur
11-07-2011, 16:17   |  #20  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2010
Alıntı: XF LUİ  
Cihaz iyi güzel ama LG 3D Led tv alacaksanız LW kodlu olanları tavsiye ederim şahsen. Hem bu yılın serisi hem de Fpr gözlük teknolojisini kullanıyor.
Benim gösterdiğim ürün FPR teknolojisini desteklemiyor mu?
Şu destekliyor mu acaba
http://www.webdenbul.com/urun/en ... ref=akakce&v=1.32.1

endlessnight
11-07-2011, 16:20   |  #21  
endlessnight avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
2,457 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Evet bu kullanıyor. Dediğim gibi LW kodlu olanlar 3D tv Fpr gözlüğünü kulanıyor.

teknofur
11-07-2011, 16:23   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2010
Alıntı: XF LUİ  
Evet bu kullanıyor. Dediğim gibi LW kodlu olanlar 3D tv Fpr gözlüğünü kulanıyor.
Bu dediğiniz çok iyi oldu yoksa eski teknoloji alacaktım.
İlginiz için teşekkürler.

endlessnight
11-07-2011, 16:24   |  #23  
endlessnight avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
2,457 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

Rica ederim aldıktan sonra yorumlarınızı beklerim.

efeoglu
11-07-2011, 16:25   |  #24  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2011

LW kodlu olanlar en son teknoloji, FPR gözlüğü ile uyumlu olarak çıkarılan 3D TV' ler. Bu yüzden FPR gözlüğü teknolojisinin rahatlığını sadece LW kodlu TV' lerde yaşayabiliyoruz.

siber961
11-07-2011, 16:26   |  #25  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
313 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011
Alıntı: green-111  
Benim gösterdiğim ürün FPR teknolojisini desteklemiyor mu?
Şu destekliyor mu acaba
http://www.webdenbul.com/urun/en ... ref=akakce&v=1.32.1
Bazı farklılıklar var şu bir tanesini  belirteyim. LW'lerin  LW4500 serisinde 3D TV'nin Smart  özelliği yok.Diğer serilerde Smart TV var. Sizin baktığınız LW5500 modelinde Smart TV özelliği var.

Son Düzenleme: siber961 ~ 11 Temmuz 2011 21:57