Lityum İyon Pil Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler

Erpa İletişim
29-04-2014, 10:22   |  #1  
Erpa İletişim avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 1
14 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2014


Cep Telefonu, dizüstü bilgisayar, tablet ve buna benzer pek çok cihazda kullanılan lityum iyon piller diğer bir deyişle Li-ion piller hakkında çoğunluğumuz yanlış bir bilgi içindedir. Özellikle bu tarz pil kullanılmış cihazlar satın alındığında cihazların kullanım klavuzunda cihazın ilk gün 12 saat şarj edilmesi gerektiği, pil bittikten sonra cihazın şarja takılması gerektiği gibi bazı bilgiler yer almaktadır.

Bu konuda yanlış bilinen gerçekler nedir diye Türkiye'nin en önemli bilgisayar teknik servis ve yedek parça hizmet sağlayıcısı, adaptör, batarya, klavye ve monitör üreticisi Erpa'nın Genel Müdürü Nihat Erdal'a sorduk. Erdal 'a göre lityum iyon piller, ağırlıklarına ve büyüklüklerine oranla sağladıkları yüksek güç nedeniyle kabul görüyor ve yaygınlaşıyor.

Lityum iyon pillerin diğer pillere oranla çok daha hafif olduğunu belirten Erdal, bunun sebebinin lityum iyon pillerin doldurulabilme yoğunluklarının en üst seviyede olmasına bağlıyor.

Lityum iyon piller için hafıza etkisi sorunu olmadığını ve dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemenin gerekmediğini belirten Erdal, yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmenin pil için olumsuz bir etki yaratmayacağını sözlerine ekliyor.

Lityum iyon  pillerin kullanılmadıkları zamanlardaki enerjilerini kaybetmelerinin uzun süreceğini, bu pillerin en belirgin kusurunun, kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlaması olduğunu, kullanılmasa da depolarda tutulan bu pillerin ömürlerinin geçen süre ile azalacağını belirten Erpa Genel Müdür'ü Nihat Erdal, diğer önemli bilgileri şöyle sıralıyor :

Isı ve hava faktörlerinin lityum iyon pilleri olumsuz yönde etkilemektedir. Yüksek ısılar veya düşük ısılar pillerin şarj - deşarj sürelerini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle aşırı sıcak farklılıklarında lityum iyon pillerin bulundurulması istenilmiyor.

Eğer lityum iyon pil tamamen boşaltılırsa, bu durum pilin kapasitesini düşürür. Bu düşüş, ortalama %75'lik bir kayıba yol açar. Notebook veya diğer dizüstü bilgisayarlar  ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.

Bu bilgiler ışığında söylemek gerekirse lityum iyon pilleri sıcak ortamlarda ( güneş ışığı altında )  bırakmamak da ayrıca önemlidir.