Lütfen Türkçe'mizi Layık Olduğu Gibi Kullanalım

bwhiteb
04-01-2009, 15:11   |  #76  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,354 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008
urkatat
oturgaçlı götürgeç, TDK nın önerdiği bir karşılık değildir.
zamanında bir karikatür dergisinde çıkan bir "espri"dir..

zaten dile giren sözcüklere pek bir şey yapılamaz. düzeltmeye çalıştığınızda ise bir kesmin tepkisini mutlaka çekersiniz. yani "türkçeleştirilmiş" kelimeleri reddeceklerdir.
fakat "bilgisayar"* gibi, dilimize girmeden bir karşılık bulunursa, herkes kullanır diye düşünüyorum.


aslında aynı şeyi söylüyoruz ya ben anlatamadım ya da sen anlamadın bazı türkçe olmayan kelimeleri türkçeye çevirdiginizde garip kelimeler ortaya çıkıyor fakat bazılarında ise türkçe karşılığı tam oturuyor bilgisayar da bu kelimeler arasında

*bilgisayar, hacettepeli bilim adamları tarafından, "computer" Türkiye'ye ilk geldiğinde verilmiş

yıldızkülleri
11-01-2009, 18:36   |  #77  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
49 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

xbb :
...Tarihsel anlamda toplumların konuştukları diller,yaşadıkları ,yani hayatlarına egemen olan kültürün temelinde var olur ve gelişirler!
xbb:
...Fransızca’dan Latince’yi ayıklamak ne kadar saçma ise,Türkçe’den Arapça’yı ayıklamak o kadar saçmadır!Yani anlayacağınız ,Fransızca’nın gelişiminde Hiristyanlık kültürü,Türkçe’deyse,İslam kültürü(doğal olarak Arapça) vardır!Bu tarihsel,kültürel ve bilimsel bir durumdur...

xbb:
...Dili geliştirmek,yeni sözcükler bulmak,bu konuda bir gelişim çabası içinde olmak doğru bir çabadır, ancak bu başka bir şeydir, dili oluşturan tarihsel ,kültürel gerçekliği bilmeden yanlış bilgilerle yanlış yönlendirmeler yapmak başka bir şey!...


Konuyu en başından sonuna okudum.Diğer katılımcılar genel olarak konuya sadece sözcüklerin değiştirilmesi temelinde bakmışlar...Bence bu üç paragraf konuyu iyi özetliyor!...güzel bir tartışma...

Son Düzenleme: yıldızkülleri ~ 11 Ocak 2009 18:38
harleyboy
09-10-2009, 15:13   |  #78  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
91 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

    Hakikaten güzel bir konuya değinilmiş , günümüz gençliği teknoloji ayesinde artık monitör önünde birbirleriyle yazışırken ''kısa'' vede türkçe kelimeleri doğru kullanımdan uzak bir şekilde mesajlaşıyorlar .   Buda nekadar basitleştiğimizin bir göstergesini doğuruyor malesef acıda olsa....Buda türk insanının nekadar diline hakim olduğunu kanıtlıyor bana göre.!!!!!!

lorboloji
09-10-2009, 16:52   |  #79  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

Benim de çok dikkat ettiğim bir konu. Dil bir ülke için çok önemlidir. Dil yoksa ülke, vatan yoktur. Biraz daha duyarlılık gösterelim ve dilimize sahip çıkalım.

Süleyman.
09-10-2009, 18:28   |  #80  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Konu ilgi alanıma girdiği için baştan sona okudum.
 
Dil düşünceyi ifade aracı olmayıp düşüncenin bizzat da kendisidir. Bu yüzden çok önemlidir. Her gelişmiş medeniyetin, her büyük insanın mutlaka ama mutlaka gelişmiş bir dili olduğunu görüyoruz, bu her dil ve her tür dil için geçerli. Yani dil gelişmiş olacak ve biz onu iyi bileceğiz. Türkçemiz zaten çok büyük bir dil, bir kabile dili asla değil, geriye bizim bireysel olarak kendimizi geliştirmemiz kalıyor. Kafamızın çalışmasını istiyor ve gelişmek istiyorsak bu şart. Hasıl-ı kelam okuyacağız gençler.
 
Dili kurtarmak ve sahip çıkmak meselesine gelince; dil yaşayan bir varlıktır, onu kendi mecraında serbest bırakmak gerekir. Gölge etmeyelim başka ihsan istemez yani. "Şunu ekleyelim, şunu çıkaralım" şeklindeki suni müdahaleler dili yok etmektedir ve kimsenin de haddi değildir. Zaten kendi diline karşı bu kadar saygısız olan bir biz varızdır yeryüzünde tahmin ediyorum.
 
Tabi dili serbest bırakmaktan kastım; dilin bizatihi kendisini serbest bırakmaktır. Dili alabildiğine yozlaştırıp acaip bir şekle sokan gençlerin gidişatını serbest bırakmak anlamında değil söylediğim. Yerleşmiş olan her kelimenin yeri ve hususi kullanım yeri farklıdır, neredeyse birebir eşanlamlı kelime yoktur, nüanslar vardır aralarında ve hepsi de zenginliktir. Dilin milliyetçiliği olmaz ama gariptir ki dildeki bu anlamsız milliyetçiliği yapanların hemen hepsi milliyetçiliğin kendisine karşıdırlar ve gerilik olarak görürler. Saf dil yoktur, olamaz da. Dünyanın gelişmiş dillerinden yabancı kökenli kelimeleri ayıklamaya kalkarsanız geriye lisan namına birşey kalmayacaktır.
 
"Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır" demiş Ludwig Wittgenstein.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 09 Ekim 2009 18:31
Banned
09-10-2009, 18:56   |  #81  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,256 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009
Alıntı: Borga-x  
Kesinlikle düzgün kullanılması taraftarıyım.. Böyle chatleşenleri (yanlız bende kullanmak zorunda kaldım)esefle kınıyorum ve dedıklerının bir kelimesini bile anlamıyorum.
Zorun da mı kaldın.Nasıl yani?

CapanQGLU
09-10-2009, 20:54   |  #82  
CapanQGLU avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,511 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
Alıntı: Raxx36  
Çok güzel bir paylaşım!!!
Ahmet Ertuğrul
11-10-2009, 16:39   |  #83  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

xbb adlı üye hala foruma geliyor mu bilmiyorum ama "Bir dilde aynı şeyi ne kadar çok kelimeyle ifade edebiliyorsak, bu, o dilin ne kadar zengin olduğunu gösterir" demiş. Kısmen katılıyorum. Katılmadığım tarafı ise şu; eğer bir kavramın karşılığı birden fazlaysa ve bunların çoğunluğu yabancı dillerden girmişse, bu o dilin zenginliğini ifade etmez bence. Bu konudaki gerçek zenginlik aynı kavramı karşılayan kelimelerin kendi dilimizden kaynaklanmasıyla olur. Yani eş anlamlı sözcüklerle.

Bu durumda Selçuk İslamoğlu'nun "artıklar" tanımlamasına katılıyorum demek oluyor. Bir kavramın karşılığı az olsun bizim olsun. Bir dilde karşılık bulunuyorsa, yabancı kelimeleri kullanmanın, yüceltmenin anlamı yok. Tabi ki karşılığı bulunmasına rağmen öz Türkçeye dönülmesini düşünemeyeceğimiz durumlar da var. Bunlara da karşı değilim. Milli gibi, ya da cumhuriyet gibi...